Am primit zilele trecute de la Viorel Gheorghe câteva castane, nuci pecan, teci de roșcove și moșmoane.  Despre moșmoni și castani știu deja ca o duc bine pe la noi, dar nu știu la ce să mă aștept din partea nucilor pecan și a roșcovelor. O să încerc, pe rând, să mă documentez, mai întâi despre nucile pecan. Eugen Guzun mi-a fost din nou de foarte mare ajutor.  Dacă aveți cunoștință despre nuci pecan aclimatizați in România care rodesc bine, vă rog să lasați un comentariu.

Nuci Pecan

Nucile Pecan primite de la Viorel Gheorghe

Dacă e să ne luăm după un magazin online care vinde plante exotice rezistente la ger, descoperim că putem cultiva foarte multe alte specii de pomi cu denumiri greoaie. Despre nucul pecan, cei care încearcă să ni-l vândă cu 72 de lei/plantă, spun că rezistă la temperaturi foarte scăzute, de până la -29 de grade Celsius (-20 din alte surse), dar omit să spună faptul că are nevoie de un sezon de vegetaţie lung, călduros, de 180-220 de zile. Totuși, de când cu schimbările climatice, s-ar putea să aducem tot mai multe plante exotice prin părțile astea de lume și chiar să rodească.

Nuci pecan se găsesc și la Gradina Botanică din Chișinău și, culmea, chiar rodesc. Aveți mai jos o poză cu ei și articolul întegral în care se vorbește despre nucii pecan din Chișinau și rodul lor, îl găsiți aici. Un alt articol bun găsiți și pe site-ul asociației Nuciferilor din Republica Moldova.

Nuci Pecan

Nuci Pecan

Văd că nucile pecan din Chișinau au niște dungi negre pe el, probabil sunt alt soi decât ce am primit eu.

Nuci pecan Chișinau

Nuci pecan Chișinau

Bun, de rodit vedem și mai târziu, cum facem cu stratificarea? La ce temperatură trebuie ținute și ce perioada? Au nevoie de stratificare la rece sau pot fi puse direct în pământ la temperatura camerei? Folosim denumirea în latină a speciei (Carya illinoisensis) și găsim trei lucrări științifice care ne lămuresc: prima, a doua și a treia.

I. Din prima lucrare aflăm că toate nucile pecan participante la un studiu au fost ținute în apă înainte de stratificare, timp de 5 zile, pentru a ajuta la trezirea din dormans, apoi au fost puse în 4 medii diferite. 1- la temperatura camerei, 2- stratificare uscata, 3-stratificare umedă and 4- mediu deschis (pepinieră). Rezultatele studiului și concluziile sunt mai multe și le puteți găsi aici, dar cea mai clară a fost faptul că stratificarea la rece este necesară, iar ținerea lor în apă înainte de stratificare ajută. Temperatura de stratificare poate fi undeva între 2 și 7 grade Celsius.

„All research on pecan seed germination mentioned that a chilling temperature of 2-7 °C is necessary for pecan germination and pretreatments such as soaking in water or phytohormone treatment can also be useful.” 

II. În al doilea studiu găsim ceva similar: „The highest germination ratios were obtained from wet sand stratification at 2-5°C for 60 days (71% in 1973, 49% in 1974), for 90 days (62% in 1973, 90% in 1974), and soaking in water at 2-5°C for 10 days (72% in 1973, 45% in 1974).” 

Deci stratificarea în nisip umed la temperatura de 2-5 grade Celsius timp de 90 de zile ar putea aduce cel mai ridicat grad de germinare, de 90%.

III. Din a treia lucrare aflăm lucruri similare, dar și o cale de a ocoli stratificarea:

„Seeds can be stored for 3 to 5 years in closed containers at 5° C (41° F) an 90 percent relative humidity (8). Seed stratification and germination conditions have been reported b various authors (3,6,12,36). As with all hickories, germination is hypogeal. Seeds of pecan show delayed germination, since the shell mechanically restricts radicle elongation. To overcome this delay the nuts are stratified at 2° to 5° C (36° to 41° F) for 30 to 90 days, followed by incubation at room temperature. However, the restriction can be nullified by incubating the nuts at 30° to 35° C (86° to 95° F), without prior stratification. Under this regime, uniform and rapid germination occurs and is completed in 20 days. Germination without prior stratification is greatly enhanced by soaking the nuts in gibberellic acid (7).”

Deci, pentru germinarea nucilor pecan, se stratifică semințele în nisip umed la 2-5 grade Celsius timp de 30-90 de zile, urmată de incubare la temperatura camerei. Stratificarea poate fi eliminată dacă recurgem direct la incubarea nucilor pecan la 30-35 grade Cesius. In aceste conditii, germinarea nucile germineaza în 20 de zile.

Eu o să recurg la prima variantă, cu stratificarea la rece în firgider, în compartimentul pentru legume și fructe, unde temperatura e numai bună pentru stratificare, măsurată. Nu am condiții pentru incubarea semințelor la 30-35 de grade. Poate doar dacă aș avea o clocitoare de ouă prin casă, dar nu am.