Portaltoi pentru cireș

Nu am apelat la o pepinieră autorizată ca să fac rost de sâmburi de portaltoi, sau de puieți, pentru ca vreau să fac lucrurile altfel. Vreau să am parte de surprize, fie ele plăcute sau neplăcute. Am luat dealurile la pas și am găsit, chiar dacă nu era deloc aproape de unde locuiesc, un cireș care cred că are caracteristici ale unui portaltoi bun. Care or fi alea? Păi să vedem mai întâi pozele.

Cireș
Cireș sălbatic

 

Cireș sălbatic
Cireș sălbatic
Cireșe negre
Cireșe mici și negre
Cireșe negre
Cireșe mici și negre

În primul rând, cireșul nu are crengi uscate, ceea ce înseamnă că sistemul radicular, pe care îl puteți privi ca pe o pompă de sevă, își face foarte bine treaba. În sprijinul aceluiași argument, cireșul e foarte bine ramnificat și are frunză multă.

Sâmburii, ca și cireșele, sunt foarte mici. O caracteristică a cireșelor sălbatice, care pot fi astfel îngurgitate de păsări și transportate pe distanțe mari. Putem spune că acest soi a trecut de-a lungul timpului prin condiții de climă și sol mult mai diverse decât soiurile cu fructe mai mari, pe care le considerăm astăzi comerciale. Apropo, cireșele sunt foarte dulci și pătează extrem, ca murele. Merită cultivat și așa cum e, nu doar folosit ca portaltoi.

Ca o comparație, am făcut o fotografie cu un cireș mai bătrân din aceeași zonă. Parcă are altă coroană, nu? În stânga lui mai e unul la fel de bătrân, acolo am vazut zilele trecute o veveriță.

Cireș bătrân
Cireș bătrân

Cireșele sunt mai mari și roșii. Am luat și de aici câteva cireșe pentru sâmburi, plus din alți câțiva de pe lângă casă, dar o să mă bazez pe portaltoii făcuți de cireșul sălbatic, pentru care urmează să selectez și altoi, când va veni timpul altoirii.

13 răspunsuri la “Portaltoi pentru cireș

  1. Si eu am facut puieti din samburi de zarzari , de caisi ,de nuci, de fistic si de castani comestibili. Am primit (in aprilie 2011 ) in dar 25 de nuci f.mari si le-am tinut cateva zile in apa si le schimbam apa in fiecare zi ( asa mi-a spus cineva) pana a crapat putin coaja si a inceput sa incolteasca .Din 25 de nuci, mi-au iesit doar 2 , dar sunt f. multumita ptr.ca persoana care mi-a dat nucile a pus si ea in pamant 100 de nuci si i-a iesit 8 puieti. Deci, iese cam 8% din samburi. Dupa ce au incoltit (in 17 zile ), i-am sadit intr-un ghiveci si i-am lasat acolo pana in luna iunie (poate ar fi trebuit sa-i mai las pana prin octombrie dar nu stiu) cand m-am dus la tara si i-am sadit in curte mai pe la umbra sa nu mi-i arda soarele. Dar , i-au cazut toate frunzele si s-au uscat. in anul urmator (deci in 2012) nu aveau decat niste crengute mici si uscate , dar i-am lasat acolo si nu le-am mai dat atentie.In primavara lui 2013 au iesit iar la viata iar anul acesta i-am mutat la locul lor unde trebuie sa creasca fericiti.
    Puietii de fistic si de castan comestibil i-am facut din samburi luati de la supermarchet (am avut noroc ca am gasit samburi cruzi. I-am pus intr-un chiveci cu pamant si nisip iar in cca 2 saptamani au inceput sa iasa. Din 10 samburi de fistic mi-a iesit 2 puieti . Castanii sunt mai puternici decat fisticul care nu poate sta singur in „picioare’ si trebuie sustinut cativa ani . Inca nu am pus fisticii in pamant, tot ii mai tin in ghiveci ca mi-e mila de ei ca sunt foarte firavi .

    1. Nucile incolotesc mai bvine daca le lasati in pungi de plastic cu zipper umplute jumate cu pamant jumate cu nuci si umezite putin

  2. Buna ziua!
    Ma bucur sa citesc astfel de infoematii. Eu si fiul meu suntem primele generatii cu CI de rural si suntem foarte fericiti ca am reusit.
    In legatura cu pomii fructiferi si arbustii, tin sa va spun ca am plantatie de nuci si goji, am merisoare, catina, macese, mure, zmeura(si alba), agrise, coacaz rosu si negru, migdal prins de mine din seminte de la Mizil, care a rodit anul acesta, castan comestibil scos din seminte de numai stiu unde(Italia, Franta, Grecia-nu stiu din care a rodit; am avut un exemplat de la Baia Mare, dar nu a rezistat). Am Ginko, ciresi, visini, meri, zarzari(si la noi tot asa se numesc coecodusii), caisi, piersici, nectarini, kiwi, schizandra, anghinare, rubarba, pruni, peri-lipseste ceva? Ah, da: a incoltit ghimbirul(prima data l-a prins bruma, anul trecut) si astept sa iasa avocado. Si cires amar am. Dar, nu am coarne, afine si mosmoane. Aronia n-a rezistat. Porumbele nu au iesit. Am si smochin alb si vanat.
    Anul acesta am pus mustar si susan(este bun pt. pamant), acum voi planta topinambur(am facut rost de cativa). Am si tutun si pelin, pe care il voi pune printre legume ca sa alinge gazele daunatoare.
    Asa ca, cine are de dat, am si eu la schimb si va spun cu mare bucurie, stiu cativa tineri care au plecat di Bucuresti, au lasat job-ul si fac agricultura ecologica. Se pare ca nu suntem putini, asa ca tre sa tinem legatura. Cine vrea seminte eco, stiu niste furnizori. Am luat si stevie dulce de la unul dintre ei.
    Sa auzim numai de bine! Multa sanatate!

      1. Buna ziua,

        Locuiesc in Radauti,jud.Suceava.Am si eu tot soiul de plante exotice prin gradina,cine aude ce am pus..isi face cruce..Deci am paw-paw,primul an,kiwi,anul trei,din pacate nu a rodit pana acum,trei smochini,care sunt inca la inceput,curmal chinezesc,tot primul an,goji,aronia,merisoare,afine,zmeura si mure de mai multe tipuri..capsuni cateva soiuri..Din pacate nu am timp sa ma ocup pe cat ar trebui si as vrea.In solar am rodiu,papaya,carambola,guava ananas,lime.Intrebarea mea este pe ce se poate altoi migdalul sau cum se ingrijeste peste iarna,pentru ca am avut doi si din pacate nu au rezistat.De asemeni,as dori daca se poate cateva sfaturi despre protectia smochinului pe timp de iarna.Va multumesc anticipat!!

  3. Buna ziua/sera
    Am pastrat acest mail cu aceste deschideri catre soiuri de seminte, inca de anul trecut. Oata ca a venit vremea lui. Se apropie primavara si vreau sa fiu pregatita.
    Ei bine, am nevoie pentru inceput de citeva sfaturi. Ce plante sa sadesc printre pomi si legume ca sa nu fie atacate de daunatori si sa nu dau cu niciun fel de substante asa zis protectoare ?
    Multumesc

  4. Referitor cires-columnar
    Cine stie cum se inmulteste,se poate butasi?,se altoieste cu altoi de columnar dar pe ce portaltoi.
    Astept un raspuns la cine a facut asa ceva pentru a evita prturile exacerbate de la firme ca Starkl,Gradina max etc

  5. Buna ziua,
    Eu sunt interesat sa mi fac o mica livada (1000 mp) de ciresi salbatici.
    Din cate am citit ar fi foarte sanatoase chiar daca sunt cam neproductive (mici).
    Desi nu sunt de specialitate m am gandit sa adun niste cirese salbatice si samburi lor sa le plantez pt mica mea livada. Credeti ca procedez corect? Ar trebui oarecum sa folosesc portaltoi sau sa le altoiesc intr un fel?
    Orice sfat mi ar fi de un real ajutor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?