Am început relativ recent să altoiesc primăvara, cu altoi ținuți la frigider. Până acum preferam să altoiesc vara, pe puieți de un an sau doi ani, cu mugure dormind, considerând-o cea mai bună metodă de obținere a puieților. Recent am început să altoiesc peri sălbatici de grosimi mari prin metoda altoirii sub coajă în cap de altoire și mi-au plăcut rezultatele.
Bineînțeles, pe aceiași pomi de grosimi mari se poate altoi și în ochi dormind pe creșterile noi rezultate după retezarea pomului de la înălțimea dorită. În cazul meu, înălțimea cea mai bună pentru altoire am descoperit că este cea la care nu ajung căprioarele sau la care ajung mai greu, undeva peste un metru și 20 de centimetri.
Pentru că am avut rezultate foarte bune la altoirea părului sălbatic cu păr, dar și la altoirea prunilor cu piersic, anul acesta am zis să fac o încercare să altoiesc în coroană câțiva nuci din curtea casei urmând în principal sfaturile și metoda domnului profesor Florin Stănică.
Am comandat altoi de nuc de la firma 4Agro. I-am primit undeva la sfârșitul lunii martie. Puțin cam târziu pentru alte specii, dar la nuc a fost ok pentru că nu plecaseră în vegetație. I-am lăsat peste noapte într-un vas cu apă în caz că au stat prea mult la curier în condiții de uscăciune, iar dimineața i-am pregătit pentru ambalare și depozitare în frigider.
Pentru că am avut mai mulți altoi față de alți ani, anul acesta am cumpărat un frigider mai mic, fără congelator, ca să îl folosesc exclusiv pentru depozitarea altoilor. În felul acesta nici nu mai scade temperatura din frigider de fiecare dată când umblu în el după mâncare.
Pregătirea pentru depozitare înseamnă în primul rând fasonare la dimensiunile dorite. Eu încerc să îi pun la frigider exact la lungimea la care au fost recoltați, dar dacă nu încap mai tai din ei. Ramurile de nuc a trebuit să le tai în trei pentru că au fost foarte lungi.
După fasonare, se ceruiesc capetele unde s-au realizat tăieri prin înmuiere în ceară sau parafină topită. Pentru topirea cerii/parafinei, am descoperit că cea mai bună metodă este să pun vasul cu ceară într-un alt vas mai mare cu apă fiartă. Odată luate de pe foc, au inerție termică mai mare, iar ceara nu se întărește la fel de repede ca atunci când lucrăm doar cu vasul cu ceară, fără să fie imersat în apă caldă.
După ceruire, ramurile altoi se înfoliază cu folie alimentară. Role mai mari de folie, o idee mai groasă decât cea alimentară și mai spornică, se găsesc și în magazinele de construcții ca folie pentru ambalare diverse. Eu o folosesc inclusiv în procesul de altoire pentru realizarea legăturilor, tăiată cu flexul în bucăți mai înguste și apoi marginile finisate cu cutter-ul ca să scap de bucățile de folie lipită de căldura degajată în procesul de tăiere.
Ramurile trebuie strânse ferm de mai multe ori astfel încât să le izolăm cât mai bine. Dacă folia nu e strânsă bine, iar temperatura din frigider depășește 5 grade celsius, putem avea de a face cu mucegai.
Pentru o păstrare în condiții optime, temperatura trebuie să fie undeva în jur de 2-4 grade Celsius. Rezistă o perioadă și la temperaturi mai mari, dar în timp își pierd viabilitatea.
Grijă mare și la degerături. Dacă frigiderul face gheață pe pereți, ramurile altoi care ating pereții vor fi afectate și nu vor mai putea fi folosite. Își vor schimba culoarea. Eu am încercat să scap de problema asta punând niște cartoane pe pereți sau chiar grătarele frigiderului.
În felul acesta am putut avea altoi viabili pentru altoire până la sfârșitul lunii mai. Ultimele altoiri făcute la nuc au fost chiar pe 30 mai. Mai jos sunt câteva vârfete de la ramurile altoi de nuc, lăsate pe final și folosite totuși, chiar dacă nu sunt cele mai bune/recomandate. Am obținut câteva altoiri reușite chiar și cu vârfete.