Anul 2017 nu a fost unul foarte bun pentru fructe în general. Cu toată bruma care a dat în primăvară, puţini pomi şi-au păstrat rodul. Părul pădureţ din poza de mai jos a fost unul dintre puţinii peri care au făcut pere, dar şi acelea foarte puţine. Vacile l-au găsit înaintea mea şi au adunat cea mai mare parte. Mi-au lăsat şi mie câteva. Am zis să nu pierd timpul de pomană pe lângă ele şi să mă apuc să scot sâmburii pentru portaltoi. E un soi de pere oarzăne, mici, moi şi înnecăcioase, dar pe care totuşi le poţi mânca. Mai e un soi şi mai pădureţ, se coc mai târziu şi chiar şi atunci sunt tari şi astringente. Astea s-au copt la jumătatea lunii septembrie.
Asta a fost toata recolta de seminţe. Le-am spălat şi pus la uscat până când a venit vremea să le pun la germinat.
Pe 10 ianuarie le-am scos de la păstrare şi le-am pus într-un vas cu capac, între două şerveţele umede, iar vasul la frigider în compartimentul pentru legume, unde temperatura ar trebui să fie între 0 şi 5 grade Celsius. Aici vor încolţi. Imediat ce încolţesc se pun în pământ. Eu le-am plantat în tăvi alvelolare, în solar.
Pe 15 aprilie, la o săptămână au ieşit primii perişori.
Pe 24 aprilie arătau deja a peri, cu frunzuliţe.
Pe 13 mai i-am plantat în şcoala de puieţi, la aproximativ 30 de centimetri între plante şi un metru între rânduri. S-au prins cam toţi, în jur de 1000 de pomişori. Aici va urma altoirea când grosimea părului va permite, probabil în anul doi, iar în al treilea an vor putea fi plantaţi în livezi.
Am avut o primăvară puţin cam nebunatică. Secetoasă la început, apoi cu inundaţii. Olteţul a ieşit din matcă si a trecut apa peste toate culturile, dar perii nu au avut nimic. I-am scos din buruieni cam târziu, că nu poti să le faci pe toate mereu la timp, dar sunt frumuşei şi se descurcă bine şi singuri, că aşa le stă bine pădureţilor.
Aici se vede mai bine cum a depus apa pământ pe frunzele de la bază, când a ieşit Olteţul din matcă. De aici încolo sunt suficient de puternici să se descurce în orice condiţii, dar cu o îngrijire atentă se pot altoi chiar în primul an. Eu nu îmi fac astfel de speranţe, le ţin calea cu briceagul în mână anul viitor.
Semințe de păr pădureț și cireș sălbatic pentru cine vrea să-și facă singur portaltoii
La ce pret aveti portaltoii de mar salbatic?
Buna ziua! M-ar interesa sa cumpăr port altoi de par pădureț. Un număr de telefon se poate?
0727769509 e numărul de telefon, dar momentan nu am portaltoi. Nu am făcut în fiecare an. Dacă doriți semințe de păr pădureț vă pot ajuta mai rapid așa. Portaltoii de păr pădureț sunt foarte spinoși și nu sunt ușor de crescut și de manipulat.
Parul pădureț are talie medie se înmulțește și prin drajoni și are spini lungi
Parul Salbatec are talie mare și nu drajoneaza creste pina la 6-7 m
Bunicul a fost horticultor eu continui dar am pierdut portaltoi
Daca aveți de vinzare seminte par pădureț
Bună ziua! Aș vrea să cumpăr seminte de păr pădureț,trebuie să le comand de undeva sau….?
Nu mai am acum, poate anul viitor