Puieți de păr altoiți pe portaltoi sălbatic 2020

Cred că am făcut 10 poze la altoiul ăsta și niciuna nu a vrut să focalizeze pe floare. Mereu e unul mai precoce care vrea să polenizeze, dar el nu are nici măcar o șchioapă.

Floare de păr pe mugurele altoi

Prima lucrare în primăvară a fost tăierea portaltoiului sălbatic. Am scos „mărăcinii” de pe loc și le-am pus mastic în cap.

Peri pădureți retezați la cep după altoire

Am lăsat cep generos, 15-20 cm, ca sa pot lega altoiul încă erbaceu de el. În felul ăsta are șanse să crească drept și fără coturi, asemănător cu ce puteți vedea la meri.

Altoi de păr

Câtiva peri i-am altoit din nou în despicătură, unde am văzut că altoirea sub coajă din timpul verii nu a reușit. Mai târziu unii au ajuns să aibă doi altoi viabili, din soiuri diferite. Am lăsat câtiva să meargă cu amândoi, deși preferința mea ar fi spre altoiul de sub coajă.

Două altoiri

I-am săpat, iar mai târziu am făcut și un gărduleț în jurul lor ca să-i protejeze până când vine vremea plantării. Acum nu mai sunt niște pădureți spinoși ca să se apere singuri.

Peri pădureți retezați la cep după altoire

Imaginea următoare e din 17 august 2020. Nu am multe imagini din vară pentru că nu am reusit să ajung la ei.

M-a sunat multă lume să mă întrebe dacă am portaltoi de păr. Din păcate, sau din fericire, nu mai am. Foarte puțini au rămas fără altoi viabil. Ori l-am atins din greșeală când era mic și s-a rupt, ori l-a mâncat vreo gânganie. Dar dacă sunteți interesați să faceți o livadă de peri mă puteți contacta. Găsiți aici detaliile de contact. Sunt vreo 800 în mica pepinieră, iar eu nu am teren și nici nu pot să îi plantez pe toți. Cea mai mare parte va trebui sa-i dau.  Sunt soiuri de vară în mare parte, doar vreo 100 de iarnă.

Peri altoiti

Majoritatea puieților sunt altoiți cu soiul de pere de mai jos. Spre rușinea mea nu sunt sigur cum se numește. Soiul a fost în oferta Pepinierei Cornești din Gorj acum fix 10 ani. Cei mai mulți altoi provin din pomi de la ei. Se coc în a doua jumătate a lunii august. Nu sunt foarte mari, dar sunt dulci și zemoase. Probabil ar fi avut dimensiuni mai mari daca erau rărite, pomul a avut rod mult. Am pus un bănuț de 50 de bani ca să se înțeleagă dimensiunea.

Pere de vară

3 răspunsuri la “Puieți de păr altoiți pe portaltoi sălbatic 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *