Am primit zilele trecute de la Viorel Gheorghe câteva castane, nuci pecan, teci de roșcove și moșmoane. Despre moșmoni și castani știu deja ca o duc bine pe la noi, dar nu știu la ce să mă aștept din partea nucilor pecan și a roșcovelor. O să încerc, pe rând, să mă documentez, mai întâi despre nucile pecan. Eugen Guzun mi-a fost din nou de foarte mare ajutor. Dacă aveți cunoștință despre nuci pecan aclimatizați in România care rodesc bine, vă rog să lasați un comentariu.
Dacă e să ne luăm după un magazin online care vinde plante exotice rezistente la ger, descoperim că putem cultiva foarte multe alte specii de pomi cu denumiri greoaie. Despre nucul pecan, cei care încearcă să ni-l vândă cu 72 de lei/plantă, spun că rezistă la temperaturi foarte scăzute, de până la -29 de grade Celsius (-20 din alte surse), dar omit să spună faptul că are nevoie de un sezon de vegetaţie lung, călduros, de 180-220 de zile. Totuși, de când cu schimbările climatice, s-ar putea să aducem tot mai multe plante exotice prin părțile astea de lume și chiar să rodească.
Nuci pecan se găsesc și la Gradina Botanică din Chișinău și, culmea, chiar rodesc. Aveți mai jos o poză cu ei și articolul întegral în care se vorbește despre nucii pecan din Chișinau și rodul lor, îl găsiți aici. Un alt articol bun găsiți și pe site-ul asociației Nuciferilor din Republica Moldova.
Văd că nucile pecan din Chișinau au niște dungi negre pe el, probabil sunt alt soi decât ce am primit eu.
Bun, de rodit vedem și mai târziu, cum facem cu stratificarea? La ce temperatură trebuie ținute și ce perioada? Au nevoie de stratificare la rece sau pot fi puse direct în pământ la temperatura camerei? Folosim denumirea în latină a speciei (Carya illinoisensis) și găsim trei lucrări științifice care ne lămuresc: prima, a doua și a treia.
I. Din prima lucrare aflăm că toate nucile pecan participante la un studiu au fost ținute în apă înainte de stratificare, timp de 5 zile, pentru a ajuta la trezirea din dormans, apoi au fost puse în 4 medii diferite. 1- la temperatura camerei, 2- stratificare uscata, 3-stratificare umedă and 4- mediu deschis (pepinieră). Rezultatele studiului și concluziile sunt mai multe și le puteți găsi aici, dar cea mai clară a fost faptul că stratificarea la rece este necesară, iar ținerea lor în apă înainte de stratificare ajută. Temperatura de stratificare poate fi undeva între 2 și 7 grade Celsius.
„All research on pecan seed germination mentioned that a chilling temperature of 2-7 °C is necessary for pecan germination and pretreatments such as soaking in water or phytohormone treatment can also be useful.”
II. În al doilea studiu găsim ceva similar: „The highest germination ratios were obtained from wet sand stratification at 2-5°C for 60 days (71% in 1973, 49% in 1974), for 90 days (62% in 1973, 90% in 1974), and soaking in water at 2-5°C for 10 days (72% in 1973, 45% in 1974).”
Deci stratificarea în nisip umed la temperatura de 2-5 grade Celsius timp de 90 de zile ar putea aduce cel mai ridicat grad de germinare, de 90%.
III. Din a treia lucrare aflăm lucruri similare, dar și o cale de a ocoli stratificarea:
„Seeds can be stored for 3 to 5 years in closed containers at 5° C (41° F) an 90 percent relative humidity (8). Seed stratification and germination conditions have been reported b various authors (3,6,12,36). As with all hickories, germination is hypogeal. Seeds of pecan show delayed germination, since the shell mechanically restricts radicle elongation. To overcome this delay the nuts are stratified at 2° to 5° C (36° to 41° F) for 30 to 90 days, followed by incubation at room temperature. However, the restriction can be nullified by incubating the nuts at 30° to 35° C (86° to 95° F), without prior stratification. Under this regime, uniform and rapid germination occurs and is completed in 20 days. Germination without prior stratification is greatly enhanced by soaking the nuts in gibberellic acid (7).”
Deci, pentru germinarea nucilor pecan, se stratifică semințele în nisip umed la 2-5 grade Celsius timp de 30-90 de zile, urmată de incubare la temperatura camerei. Stratificarea poate fi eliminată dacă recurgem direct la incubarea nucilor pecan la 30-35 grade Cesius. In aceste conditii, germinarea nucile germineaza în 20 de zile.
Eu o să recurg la prima variantă, cu stratificarea la rece în firgider, în compartimentul pentru legume și fructe, unde temperatura e numai bună pentru stratificare, măsurată. Nu am condiții pentru incubarea semințelor la 30-35 de grade. Poate doar dacă aș avea o clocitoare de ouă prin casă, dar nu am.
Foarte binevenita postarea! Multumesc!
Am sa urmaresc cu interes evolutia.
Am primit nuci pecan din Cipru.
Cu 4 bucati am incercat ce am vazut pe youtube si mi s-a parut o metoda simpla (germinarea nucilor invelite in carpe umede si tinute in punga de plastic inchisa). 1 a mucegait, 1 nu prezenta nici un semn promitoator, 2 au incoltit. Le-am pus in ghivece cu pamant moale. Mai departe nu s-a intamplat nimic.
Mai am nuci, poate mai incerc.
În nisip umed se pun, le permite să mai și respire.
tocmai am pus si eu 6 nuci pecan intr-un ghiveci cu pamant de florarie,in casa la caldura si dupa 14 zile unul a si iesit iar 2 au colti… pana acum ce am citit nici nu am stiut cum se cultiva ,eu i-am primit din spania si i-am pus in ghiveci doar acum cand am vazut ca incoltesc m-am gandit sa caut ceva despre ei
Leai p
pur leai pus asa pur si simplu in pamânt sau leai crapat un pic (desfacut)
Mai încercați,eu am întâlnit nuci pechan în București pe strada ca și corcodușii deci pot creste fără îngrijiri specialesi se acomodeaza f bine la condițiile climatice de vara și iarna. Va pot trimite niște poze.saptamana viitoare urmează sa i bat pt a culege nucile.doresc sa fac un.program cu Primaria sector 4 Bucuresti pt cultivare în parcul Tineretului și delta Vacaresti
Felicitari pentru articol, este doarte reusit. As incerca si eu sa pun la stratificat niste nuci pecan. Crezi ca daca le iau din comert si le pun la stratificat o sa am succes?
Probabil ca da, au coaja foarte dura, nu isi pierd asa usor capacitatea de germinare.
Sunt in cautarea unor nuci pecan-seminte sau chiar planta.Are cineva nuci pecan la schimb ,cu seminte de catalpa, salcam galben si roz fara tepi, otetar rosu etc.
Multumesc,
MV
Am incercat si eu sa germinez cateva nuci pecan, stratificate in frigider, insa primavara erau toate cu mucegai inauntru, putrede, Ce-i drept, nu stiu ce varsta aveau, fiind luate de la Kaufland. Cele din poza de mai sus cred ca nu sunt asa de bine curatate si pastreaza inca urme de la coaja verde- pericarp (cum mai raman si pe nucile proaspete un fel de fibre, uneori). Poate si sa fie un soi diferit, cu santuri mai pronuntate si care pastreaza mai mult timp urmele de coaja verde uscata, insa nu cred ca tine de culoarea cojii lemnoase a nucii.
Succes la germinatie si asteptam sa vedem rezultatele.
Multumesc pentru site si informatii!
T. U.
Ne faceti un update? Cum a decurs stratificarea?
site-ul de mai sus pe care se vand plante „exotice” nu specifica daca pecanul este altoit ( nici pt asimina triloba )…io am cumparat nuc pecan pentru mine si comercializez asimina triloba si va asigur ca plantele nu-s altoite…e o idee buna sa punem seminte in pamant da’ nu prea buna sa vindem plantele rasarite evitand amanunte importante…
vroiam sa zic „nu-s altoite cele de pe site” 🙂
Eu am reusit sa inmultesc nucul pecan, am vreo 5 exemplare, anul 2, dar nu stiu:
-cand fac fructe?
-fructele vor iesi normale sau foarte mici?
Sunt si eu interesat de propagarea pecanului. Imi puteti spune de unde pot cumpara seminte?
Sau, imi puteti trimite cateva prin posta?
Multumesc.
CIPRU L ESTE PLIN INCEARCA ACOLO
Acuma am venit din Cipru,puteam sa- ti aduc.
Deoarece pecanul modern este o plantă selecționată în mod artificial, nu reproduce prin semințe fenotipul (caracterele secundare ale) părinților. Aceiași situație o întânlim la cireș, etc.
Așadar se vor stratifica semințele, dar nu cele de pecan, ci cele de hickory sălbatic. Iar când puieții ajung la o dimensiune corespunzătoare, pe aceștia se altoiește o varietate de pecan cunoscută.
am pus si eu doua nuci pecan la incoltit in apa pe calorifer asta iarna am uitato si dupa doua trei saptamani am gasito incoltita una din doua si dupa am transferat intron ghiveci cu pamant si astazi 11.05.2017 au esit din pamant si au inatime cam 5 cm dar dintro nuca au dat mai multi lastari adica doi si parca ar mai esi unul asa ca luati aminte !!!!!
Am plantat și eu 6 nuci prin februarie întrun ghiveci și cinci au răsărit și au cam 15-20 de cm akm
Interesant ,eu am pus 4 nuci le-am pus in apa calduta ,dupa 20 zile au incoltit le-am transferat in ghivece si acum au ajuns la 20 cm cu frunze mari tulpina sa transformat in masa lemnoasa astept sa mai creasca si sa le pun in pamant. nu stiu daca va rezista la frig nu prea am informatii.
Eu am primit 5 nuci de la un paznic de livada le-am pus in ghivece. Doar 3 au iesit, unul s-a uscat in ghiveci si am mai ramas cu 2.care au stat primul an in casa in living care iarna nu e incalzit. Urmatorul an i-am plantat direct in curte. Au petrecut deja un an in zapada. Am crezut ca au murit dar le-au dat frunzele mai tarziu decat ceilalti pomi. Cresc foarte greu. Poate e pamantul de vina.
Eu am pus în pământ în primăvara vreo 10 nuci …o ieșit 2 deci e metoda clasică și merge 😎
Articol interesant dar eu nu mai am timp sa astept sa obtin fructe dintr– nuc obtinut din germinare.Eu vreau sa cumpar un nuc pecan de la un producator, o pepiniera.Stie cineva o adresa?
Nucile plecând nu se coc în fiecare an la noi
Anul ăsta a fost o toamnă lungă şi s’au copt acum în decembrie
stie cineva dupa cati ani rodesc nucile pecan?eu am pus direct in pamant nucile,metoda clasica ,au incoltit ,pomul are vreo 3 m inaltime ,dar nu a facut nici un fruct.nucile le-am pus in pamant in anul 2009.
In 2007 m-am intors din America cu vreo 10 nuci pecan. Le-am pus in ghivece in 2008, au incoltit toate. Cand plantutele au avut vreo 30 de cm le-am plantat in gradina. Peste prima iarna au trecut doar doua. Acum, dupa 11 an,i pecanii au cam 6 metri inaltime dar nu a rodit niciunul. In mod normal, pecanii obtinuti din nuca, nu altoiti, rodesc dupa 9-10 ani. Dar este nevoie sa ai 2-3 copaci ca sa se polenizeze intre ei.
Bună ziua. As dori și eu sa cumpăr dacă aveți, câteva nuci pe an.
Nuci pecan nu am
Buna ziua. Cu 6 ani in urma as posta un comentariu. Apare o poza, unde vedem nuci pecan romanesti, cu dungi negre. E , am dat o cautare pe ebay legat de nuci pecan. Am gasit zeci de anunturi, atat din Europa (Malta) cat si din China. Si intamplator in multe din ele apare exact aceiasi poza. 😁
Ori global lumea fura imagini facute in gredinele botanice romanesti … ori trebuie sa zic ca informatia cu nucul romanesc e o facatura.
https://www.ebay.de/itm/164236529552