6 februarie: pregatirea semințelor și sâmburilor pentru germinare

M-am gândit destul de târziu să fac o pepinieră, în mijlocul ierni, așa că nu prea am avut de unde face rost de unele semințe, dar am dat un ocol pieței și am strâns, împreună cu ce aveam deja pe acasă, urmatoarele:

1000 semințe de mere
50 semințe de pere
150 semințe de gutui
500 alune
100 sâmburi de caise
14 sâmburi de migdale
675 nuci

Dacă vreți mai multe specii de pomi fructiferi în pepinieră, strângeți semințele și sâmburii din timp, încă de la începutul verii, când se coc cireșele de mai, și până după ce s-au copt fructele de toamnă. Le puteți depozita într-un loc uscat și racoros.

Atenție, dacă vreți să altoiți pomii, căutați să alegeți semințe din soiuri care nu au neaparat fructe bune, ci rădăcini viguroase. Soiurile pădurețe de meri, peri, cireși etc. fac portaltoi buni. În plus, informați-vă care sunt portaltoii recomandați pentru pomii pe care doriți să îi plantați. Pentru măr, de exemplu, soiul de mere „Crețesc” este un portaltoi bun și se întalnește destul de des în livezile înființate înainte de 1989.  Caișii merg bine altoiți în zarzar sau corcoduș. Din rațiuni ce țin mai mult de biodiversitatea speciilor de pomi fructiferi decât de argumentele economice, eu o să altoiesc doar o parte din pomii răsăriți din sămanță. Am explicat care este diferența într-un post anterior.

Înainte de a fi puse în pământ, semințele trebuie “trezite” din adormire. Soluții sunt mai multe, inclusiv tratamentele termice, chimice sau mecanice (zgârierea coajei) și se aplică diferit pentru diferite specii, însă pentru ce avem noi acum am gasit că cea mai practică soluție, care se poate aplica tuturor, este inmuierea semințelor în apă caldă, la 50-60 de grade Celsius, timp de 2-3 zile, după care se pun în beciuri sau la frigider în compartimentul pentru legume, la 3-4 grade Celsius. Mai multe despre stratificare, că așa se cheamă, în postul următor.

Semințe puse la înmuiat
Semințe puse la înmuiat

Așadar, am pus semințele în caserole ca să nu se amestece între ele, le-am așezat una în alta ca să țină temperatura ridicată pentru mai mult timp, le-am acoperit cu câteva haine și, fiind iarnă, le-am pus în apropierea unei surse de căldură.  O parte din nuci, fiind volum mai mare, le-am pus într-un vas separat.

Am pus semințele la înmuiat pe 6 februarie, urmând stratificarea, astfel încât să încolțească la începutul primăverii și să le sădesc direct în câmp. Dacă vreți să le plantați în ghivece și să le țineți în casă, mai ales daca locuiți la bloc, practic puteți trezi semințele și să le cultivați la orice dată și în orice anotimp.

41 de răspunsuri la “6 februarie: pregatirea semințelor și sâmburilor pentru germinare

  1. La mine acasa nu pot face aceasta activitate, dar voi lua legatura cu un prieten si sigur o vom incepe. Multumesc pentru sugestie si sfaturi. Asteptam si alte imagini si comentarii.

  2. Ionut esti plin de initiative laudabile. Imi pare rau ca nu pot participa la scoala de plantat puieti.Am probleme cu spatele. Eu iti urmaresc toate actiunile pe care le desfasori , si mi-asi dori din suflet sa ai multii tineri pe langa tine care sa-ti semene. Mult succes iti doresc !Mihaela

  3. Da, perioada de tinut la frigider e de aproximativ 40 de zile (+, -) si este importanta pentru postmaturarea embrionilor. Este bine ca in acest interval semintele sa nu fie miscate.
    La samburoase, de exemplu la piersic, samburii pot fi sparti cu grija, iar la germinat sa fie pus doar „miezul”. Merge mai repede, altfel cam ai de asteptat.
    Succes tuturor.

  4. Foarte interesant articolul, trebuie sa recunosc. Desi am deja o livada mixta de pomi fructiferi altoiti de tatal meu care este pasionat de asa ceva, nu neg ca nu m-ar interesa sa incerc si eu, sa obtin puieti de nuci si castani comestibili, desi cu spatiul ar cam fi o problema.

  5. Buna…sunt incepator in ale ,,pomiculturii”,insa vreau sa ma documentez mai mult si sa pun in practica….deocamdata am in jur de 2000 de meri/peri/cires altioti si apti de a fi translocati(plantati)…insa este destul de greu cu recoltarea indeosebi a parului paduret(nu prea sunt adeptul altorii unor specii de par pe gutui)…de aceea,vreau sa va intreb daca am inteles bine modalitatea de semanare a semintelor de par paduret…se culeg fructele coapte si se pastreaza ori in nisip umed/in beci ori asa in fructe pina in luna ianuarie,cind ,se trezesc din adormire si se pun in apa calda 50-60 de grade 2-3 zile,dupa care,se pun in caserole cu servetele umede la frigider(3-4 grade)60-90 de zile,asfel incit de la mijlocul lunii martie sa fie deja incoltite si sa poata fi semanate……este ok? am inteles bine????????

  6. Am trimis cateva mailuri da nu imi raspunde nimeni, daca ma poate ajuta cineva si pe mine cu niste raspunsuri despre nuci. Daca e cineva care ma poate ajuta , sa il rog sa imi trimita un mail (tic_alex92@yahoo.com) Va multumesc!

  7. Salutare si felicitari! Sunt ca si tine pasionat de pomicultura si nu numai.M-a impresionat fotografia cu nucul incarcat de rod.Cum as putea obtine cateva ramuri altoi?N-am altioit pana acum nuc si as vrea sa incerc la primavara.Am cateva foto pe http://metal.sunphoto.ro

  8. Draga Ionut,

    Am primit semintele astazi si iti multumesc inca o data. Au fost un cadou (timpuriu) de Craciun nemaipomenit!

    Spune-mi, te rog, daca am inteles bine, pentru ca este absolut prima data cand fac asta si nu vreau sa o dau in bara.

    1. Intai se lasa semintele la inmuiat in apa calda la aprox 50 grade Celsius. Cat timp?
    2. Apoi se pun la stratificare in frigider, la aproximativ 3 grade Celsius (sau pe balcon, banuiesc, data fiind vremea) timp de 40 de zile, fara sa fie miscate, acoperite in nisip spalat inainte, umed, nu ud.
    3. Dupa cele 40 de zile se planteaza in ghivece. In ce fel de pamant? Functioneaza orice tip?

    Mai e ceva? Multumesc.

  9. Buna ziua,o nelamurire am si eu care am vazut ca mai avea un cititor.Apa in care se tin semintele la inmuiat trebuie sa aiba temperatura constanta pe toata perioada (2-3 zile) sau doar cand se pun semintele la inmuiat.Logic ar fi pe toata perioada dar am zis sa intreb ca asa e mai bn. 🙂
    Multumesc anticipat si felicitari ptr blog(site ca nu stiu ce este) este de mare ajutor ptr pasionati.
    O zi buna.

    1. 50-60grade in momentul in care le puneti, apoi puneti casoletele unele in altele ptr. a-si pastra temperatura cat mai mult si le inveliti cu ceva gros…patura, haine si le asezati intr-un loc caldut. Mai recititi articolul!

  10. la mine au iest plantele si au cam 7 cm….si se camofilesc…imi puteti spune din ce cauza se intampla asta?…eu ii am in casa…si sunt peri..si cam ce trebuie sa fac…..camd trebuie sai plantez?

    1. Daca le faceti niste poze pot sa vad si eu despre ce e vorba. Poate au apa prea multa, poate lumina prea putina, nu stiu.

  11. an de an am pus la incoltit castani comestibili,aluni,nuci,curmale…cam tot ce am prins asa din mers…..si dupa ce au iesit de vreo 5cm s-au ofilit…..i-am semanat in pamant normal…nu m-am strofocat sa am grija….dar incep sa-mi dau seama ca nu-i joaca si cred ca in primavara o sa incerc cu pastile de turba.

  12. acum primavara daca mergeti pe la supermaket-uri gasiti o gramada de castane comestibile incoltite in lazile expuse cu castane pe raft. .sunt si la reducere…..gata pregatite de plantat in pamant…..easy peasy

  13. Vreau sa infiintez o plantatie de nuci. Am spatiu si conditii sa produc eu puietii. Problema e ca nu stiu o sursa buna de nuci. Ma puteti ajuta va rog?

  14. Am o intrebare daca poate cineva sa ma ajute il rog sa raspunda la intrebarea mea
    am un cires de 2m inaltime si un tractorist neatent mi la zgaraiat
    ce trebuie sa fac sa nu fie afectat ca mie frica sa nu se usuce
    coaja este zgaraiata pe o portiune de 40 cm
    va multumesc

    1. cu balega de vaca proaspata,dac aveti posibilitate cu mastic e cel mai indicat si benefic pomului

  15. dar daca pun semintele fructelor ( sau chiar fructele cu totul) in pamant fara a urma activitatile de mai sus nu vor iesi puieti din semintele semanate? eu asa am facut in primavera asta ; astept sa vad rezultatele ….
    ms

  16. buna ziua. sunt si eu pasionat de pomicutura si as vrea sa va dau niste sfaturi, si cu semintele cand vine momentul de plantat este cel mai indicat sa folositi un teren nisipos. Dar cel mai bun pamant este cel de foioase. spun asta din propria experienta ca am pus nuc, cires, visin, mar, corcodus, etc. si pamantul de padure aste izvor de bogatie pentru plante,pomi, incercati si nu o sa regretati MULTUMESC

  17. Buna Ionut! m-ai uimit cu cunostintele tale in materie de pomi si tocmai de aceea vreau sa ma luminezi cu ceva. vreau sa-mi fac o mini pepiniera de samburoase mai ales cais piersic si corcodus.am recoltat respectivii samburi i-am uscat si doresc sa-i bag in octombrie in pamant.acum vine intrebarea, e mai bine sa-i bag de toamna sau ii sparg atent ii stratific si ii bag la primavara in pamant?multumesc anticipat.

  18. Buna ziua! am stratificat cateva nuci urmand procedura dumneavoastra ,dar nu le am tinut doar 28 de zile la frigider. daca le tin acum la temperatura camerei mai au sanse sa incolteasca? sau cum ar trebui sa procedez? multumesc.

    1. Aveti timp sa le stratificati. La temperatura camerei nu stiu cum o sa mearga, fara stratificare nu am incercat.

  19. Sal.am pus la stratificat aprox300 de seminte de mar.am urmat toti pasi,dar au trecut cele 40 de zile la 3°c si nu a incoltit nici o samanta.ce ii de facut….?multumesc!

  20. Informatii de calitate, dar am o intrebare, fiind incepator, samburii (de ex. de caise), expira?Si germinizarea trebuie facuta in sezonul specific fructului?

  21. Buna ziua,
    Sunt complet noob in domeniul pomiculturii si am cateva nelamuriri legate de plantarea ciresilor din samburi:

    Nu stiu tipul de cires, dar au o culare aproape neagra, sunt foarte mari si dulci.

    1. luna Iunie 2021 => am samburii spalati
    2. se tin la uscat cateva zile
    3. se pun intro caserola inchisa bine ( se se tin la beci si/sau frigider)
    => daca se tin la frigider, temp sa fie demax 5 grade ?
    => samburii se tin la frigider uscati ?
    4. daca iara am inteles bine se tin max 40 de zile la frigider… => plantarea in sol sau ghiveci se facea toamna ?

    1. Stratificarea la rece se face in mediu umed. Mai cititi o data articolele de pe site despre stratificare pentru ca ati incurcat putin lucrurile.

      Stratificarea se face pe o perioada mai lunga, daca nu ma insel la cires stratificarea dureaza peste 100 de zile, nu maxim 40 de zile. Nu stiu de unde ati venit cu informatia asta. Plantarea samburilor direct in sol sau ghiveci nu aduce garantia germinarii, tocmai explicasem aici ca am procedat altfel ultima data, dupa o serie de insuccese.

      1. Super merci pentru lamuriri, dat fiind faptul ca incerc acu pt prima data.
        Acu, totusi la partea de germinare, daca tin samburii de cires in frigider ( pot sa ii tin in servetele umede sau trebuie nisip ) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?