Stratificarea nucilor, alunelor, piersicilor și altor sâmburi cu coajă tare

Am mai scris și anul trecut despre stratificarea semințelor și pregătirea lor pentru stratificare, dar anul acesta am zis să fac lucrurile puțin diferit, acordând o atenție mai mare perioadelor de stratificare, astfel încât să-și înceapă germinarea în momentul în care temperaturile de afară vor fi propice plantării.

Aici găsiți duratele de stratificare și temperaturile pentru cea mai mare parte a sâmburilor pe care îi vedeți mai jos. Am încercat să le respect, cât de cât. Cireșele și coarnele le-am pus deja la stratificat din decembrie. Pe 3 ianuarie am început și cu nucile, alunele, castanele, piersicile și corcodușele pe care le vedeți mai jos, chiar dacă nu au aceeași durată de stratificare. Le-am ținut două zile în apă caldă, de bine de rău, la temperatura camerei, după care le-am pus în nisip într-un beci.

Semințele de mai jos am să le țin la frigider, între două șervețele umede, într-o caserolă care se închide ermetic pentru a nu pierde umiditate. În felul acesta pot să văd și când încep să germineze fiecare tip de sămânță fără să stau să caut în nisip în fiecare cutie ca să verific.

M-a interesat în mod special, de data aceasta, stratificarea sâmburilor de piersici. Așa că am căutat și am găsit un material în engleză despre propagarea lor, prin altoire, dar și prin semințe. Îl găsiți aici.  Temperatura e aceeași ca la celellalte specii, între 0 și 5 grade, iar durata de stratificare a sâmburilor de piersici este de 90 de zile, cam ca la nuci (60-90 de zile).

 

Stratificare la frigider
Stratificare la frigider

Nucile ținute la înmuiat două zile în apă caldă, înainte de stratificarea în nisip.

Stratificare nuci
Stratificare nuci

Nucile, piersicile și castanele le-am pus la stratificat în cutii de carton, pe care le aveam la îndemână. Am zis că e mai bine să mai pun eu apă peste nisip decât să băltească și să se strice. Le-am ordonat în felul următor: Un strat de nuci, unul de nisip.

Stratificare nuci
Stratificare nuci

Sâmburii de corcodușe primiți de la doamna Doina Dascălu, șase tipuri diferite. Am mai primit și sâmburi de piersici, gutui și mere. Cele din urmă o să le pun la stratificat mai târziu, în februarie.

Stratificare corcodușe
Stratificare corcodușe
Publicat în Fără categorie

14 răspunsuri la “Stratificarea nucilor, alunelor, piersicilor și altor sâmburi cu coajă tare

  1. Buna ziua!

    Va rog sa specificati daca in vasul folosit pentru stratificat se pot pune mai multe straturi succesive de samburi de corcodus si nisip (adica:un strat de nisip,un strat de samburi,un strat de nisip ,un strat de samburi ,un strat de nisip,un strat de samburi……) si daca ultimul strat de samburi trebuie acoperit cu nisip.

    Va multumesc!

  2. Buna ziua,as dori sa stiu daca in această perioadă nucile mai trebuiesc stratificate sau pot fi plantate direct in pământ?

    1. Nu contează. Putem să-i punem direct in camp char și după ce am mâncat fructul,dacă câmpul e liber și cât de cât pregătit. Deasemenea sâmburii, semințele se pot pastra ceva timp până la statificare ori până la sămănare lor direct in camp, însă în acest timp are mare însemnătate sa fie păstrate totuși undeva la umbra, de la bun început să fie uscate , și tot timpul să nu aibă condiții de a mucigai. Temperatura de sfârșit de vară,ori toamnă nu contează.

  3. Alunele cand se pun la stratificat rebuie sa fie acoperite cu nisip? Am pus in curte pe 1000 mp aluni micorizati cu mycelium de trufe in 2012 dar plantele se dezvolta neuniform. Unele arata mai bine altele nu. Au inceput sa apara si ramuri secundare ce pleaca din tulpina mama. Ce sa fac? Sa tai aceste ramuri, drajoni si sa-i plantez in alta parte? Unii spun ca trebuie sa las planta sa se dezvolte ca tufa altii ca si copac. Am mai fost sfatuit sa nu ma grabesc sa tai drajonii pentru ca in cazul in care tulpina principala se usuca sa aibe cine sa o inlocuiasca. Daca totusi ma sfatuiti sa trec la taierea drajonilor atunci spuneti-mi ce indicator trebuie sa iau in consideratie, perioada de timp trecuta de la plantare sau dimensiunea plantei? Cand am plantat puietii erau in varsta de un an.
    Cu respect Cristi Brosteanu

  4. Salut, în primăvara am pus câteva nuci în apa calda si dupa aceea le-am pus in pamant. 50% din ele au răsărit și sunt puieții foarte frumoși. Întrebarea mea este daca pot face acelasi lucru cu samburii de alun, prun sau cais? fără sa le mai pun la stratificat răsar?

    1. Am
      Am gasit intro curte un prun care are fructe mari si dulci Am facut chiar gem care a aisit de o bunatate rara. Am opriit samburii si , avand unde sa-i plantez, m-am gandit sa obtin puieti si sa-i plantez undeva in zona Buzaului.. As vrea mai multe informatii pentru o operatie de succes as dori lamuriri suplimentare.Multumesc.
      Samburii trebuiesc tinuti in loc racoros dupa care trebuie sparti cu grija si pusi la stratificat in frigider cu cel putin 90 zile inainte de plantare?

      1. Nu cred ca trebuie neaparat sparti, daca le aplicati un tratament cu apa calda inainte incoltesc mai repede.

      2. Sâmburii nu trebuie sparți. Trebuie de pus la stratificare sau direct la locul potrivit,dar mă îndoiesc că are să iasă aceleași fructe. Deacea are să fie nevoie ca într-o parte de pietii răsări in toamna aceluiași an să altoiți muguri dintr-o mlădiță din acel copac din fructele căruia ați mâncat. Se poate alții și în alți puieți și cel mai bine pe puieți de corcoduș ori chiar de zarzăr.

  5. Buna ziua
    Articolul de mai sus este orientativ,daca se vorbeste de samburi cu coaje tare cum sant ,alunele ,prunele,piersicile,ciresele,migdalele pentru scurtarea timpului de germinare ,cred ca este mai bine de spart samburii cu grije intr-o menghina,apoi miezul tinut in apa calduta 24 ore, apoi pusi in o caserola de plastic care pe fund are un servetel umed de hartie,iar deasupra se inveleste cu alt servetel umed.si caserola se inchide ermetic asezandu-se in cutia de fructe a frigiderului.Deci daca pui doar miezul ar trebui ca in maxim 3 saptamani sa germineze,apoi sa le pui in vase cu pamant umezit si pina in Aprilie plantele ar trebui sa fie de mim 20 cm si cu pamant cu tot sa le plantezi in camp,se castiga timp foarte mult.A facut cineva asa ? Daca da care a fost rezultatul ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?