Spre deosebire de marea majoritate a semințelor legumelor pe care le cultivăm la ora actuală în Romania, semințele pomilor fructiferi au nevoie de o perioada de maturare, denumită și perioadă de stratificare, pentru a fi capabile să germineze în primavară.
În această perioadă, semințele sunt ținute într-un mediu umed și rece (0-5 grade Celsius, în funcție de specie) până când încep să se vadă colții germenilor. În momentul în care aproximativ 10% din semințe au încolțit, acestea pot fi semănate direct în pământ, afară, sau în ghivece, dacă vremea de afară nu permite acest lucru. Eu prefer să le semăn direct afară, în școala de puieți, așa că o să încerc, pe cât posibil, să stabilesc momentul oportun pentru stratificarea fiecărui tip de sămânță astfel încât să fie toate pregătite cam în același timp pentru semănare, mai exact pe la începutul lunii aprilie, poate chiar jumatatea sau sfarșitul lunii dacă locuiți în zone montane.
Mi-am propus, în urma concluziilor de anul trecut, când am semănat pe 20 martie, să pun semințele în sol mai târziu anul acesta, când temperaturile de afară vor fi mai ridicate, pentru ca semințele să plece rapid în vegetație și să răsară fără să stea prea mult timp în pământ. În felul acesta sunt mai ferite de fungi și alți daunători. Dacă țineți semințele într-un beci și temperaturile cresc, s-ar putea sa germineze chiar mai repede semințele și să trebuiască să le plantați, dar dacă le veți ține în frigider, în compartimentul pentru legume și fructe, atunci puteți avea mai mult control asupra temperaturii. Eu am masurat-o în frigiderul meu și este undeva pe la 3 grade Celsius, adica perfect pentru oricare tip de sămânță după cum vedeți în tabelul de mai jos.
Am încercuit pomii fructiferi. Datele din tabel se referă în mod special la soiurile sălbatice, adica cele bune pentru portaltoi. Oricum, diferențele nu cred că sunt sesizabile între nevoile semințelor de măr padureț și ale celor de măr de cultură, de exemplu.
Dacă facem un top al perioadelor de stratificare, câștigător ar ieși cornul cu 280-300 de zile, urmate de vișin cu 150-180 de zile, alun cu 120 de zile și apoi zarzarul și cireșul cu 100 de zile. Moșmoanele nu sunt pe listă, dar potrivit acestei surse, perioada de stratificare e undeva între 60 și 90 de zile.
Coarnele le-am pus la stratificat pe 17 noiembrie, dacă țin bine minte, iar zilele următoare va trebui să mă ocup de stratificarea sâmburilor de vișine, pentru ca perioada de maturare să se încheie înainte de începutul lunii mai. Să zicem că au deja un avans pentru că le-am ținut afară până acum, la temperaturi de stratificare, dar pe uscat.
Experiența de anul trecut o să mă ajute să explic puțin cum se pun semințele la stratificat, în trei pași.
Pasul 1. Pregătiți semințele pentru stratificare ținându-le în apă caldă timp de 2-3 zile. Nucile și alunele ar fi trebuit să le pun la stratificat mult mai devreme anul trecut, probabil ăsta e și motivul pentru care rata de germinare a fost foarte mică la ele, la care s-a adăugat faptul ca solul a fost unul argilos, prost drenat. Aveți grijă la lucrul ăsta. Am scris mai multe anul trecut despre pregătirea semințelor și sâmburilor pentru germinare.
Pasul 2. Stratificarea efectivă a sâmburilor și semințelor am facut-o atât la frigider, cât și în vase cu nisip, în beci, în funcție de cantitate. În imaginea de mai jos sunt semințele care au stat la stratificat la frigider. Le-am așezat pe un șervețel umed și apoi le-am acoperit cu altul, tot umed. Dacă veți pune semințele la stratificat în nisip, încercați să găsiți praf de sulf sau praf de mangal pentru tratarea nisipului împotriva fungilor. Merită efortul. Aflați mai multe din articolul scris anul trecut despre stratificarea semințelor și sâmburilor la pomii fructiferi.
Pasul 3. Semănați atunci când vedeți că semințele încep să-și arate colții. Nu-i lăsați să crească prea mult pentru că s-ar putea rupe la semănat. Adaug o poză cu semințele de gutui germinate pentru că ele au fost vedetele școlii de puieți, ca și placinta de gutui pe care au lăsat-o în urmă. Au avut cea mai mare rată de germinare, iar puieții au crescut foarte frumos, aproape că m-au ajuns la înălțime în primul lor an de viață. Am scris cum am procedat cu semănatul semințelor aici.
Explicat ceva mai vizual.
Este minunat ce faci tu aici, cu toate explicatiile necesare! Multumesc mult! Sa ai sarbatori fericite!
Explicatii f. amanuntite, Va multumesc!
Salutare si felicitari pentru explicatiile amanuntite. Este posibil sa furnizezi si varianta de stratificare pentru castan (cel comestibil). Am cules spre 10 castane acum in toamna si le-as pune la incoltit. Incerc de cativa ani sa prind Castanul comestibil si am ratat cu 5 puieti pana acum. Multumesc si succes in toate!
o intrebare am si eu si raman dator daca aflu raspunsul
semintele de ardei iuti care au stat la conservat in otet mai pot germina ??
Eu am pus pe vata samburi de curmale lnvelit cu nailon si au rasarit