Mănâncă fructe românești și trimite sâmburii la școală!

Sezonul cireșelor și al vișinelor aproape s-a încheiat. Am reușit, cât de cât, sa strâng cireșe și sâmburii lor de prin livezile din sat, dar nu neapărat și diversitatea de soiuri pe care mi-aș fi dorit-o.

Mai departe, ca să strâng sâmburii de piersici și caise de care am nevoie, cred că o să-mi fie și mai greu pentru că aș vrea să intercalez caiși și piersici în livezile nou înființate din alte specii, deci am nevoie de cantități mai mari. Piersicii și caișii au o durata de viață mică,  în jur de 10 ani, și vor putea ocupa în această perioadă spațiile mari dintre coroanele puieților de meri, peri, gutui, cireși etc. Până când cei din urmă își vor dezvolta coroanele și vor avea nevoie de mai mult spațiu, piersicii își vor încheia ciclul de viață.

Voi ați început să strângeți sâmburi pentru școala voastră de puieți? Sper că da, pentru că vreau să vă propun un lucru, atât celor care își doresc sa înființeze o mică peepinieră de pomi fructiferi începând de anul viitor, cât și celor care și-ar dori, dar nu au terenul necesar.

Vă propun să mâncați mai multe fructe românești și să trimiteți la școala de puieți sâmburii și semințele celor care v-au plăcut cel mai mult. Din momentul în care semințele vor ajunge la mine, o să le cultiv în școala de puieți și o să rețin cele mai bune exemplare din fiecare lot. Vă rog să rețineți cât mai multe detalii despre originea și calitatea fructelor. Fotografiile ajută și ele foarte mult!

What are the perks?” ar zice americanul.

M-am gândit, în primul rând, că unora dintre voi le-ar plăcea să vadă poze cu evoluția puieților crescuți din sâmburii lor. Asta se poate rezolva cel mai ușor și mai rapid. Perspectiva pe termen lung a aventurii cred că v-ar putea motiva și mai mult.  Sunt dispus să vă ofer și câțiva puieți din sâmburii trimisi și chiar conserve de iarnă obținute din rodul lor, dacă sunteți dispuși să mai așteptați câtiva ani.

Motivația din spatele acestui exod ale semințelor pe care vi-l propun este dorința de a cultiva biodiversitatea soiurilor. Dacă vreți să vă alăturați acestui demers, vă rog să vă înregistrați aici bifând a doua opțiune. Mijloacele prin care puteți trimite sau primi semințe (pentru că este și reciproca valabilă) le putem discuta ulterior.

După ce v-ați înregistrat puteți trece la treabă. Amintiți-vă de fiecare data când mâncați un fruct care vă place să-i salvați semințele. Faceți un fel de sâmburotecă cu informații despre fiecare lot de sâmburi: origine, formă, gust, culoare, soiul (dacă este cunoscut) etc. Salvați si o poză pe calculator daca este posibil.

Spalați sâmburii, uscați-i și păstrați-i pâna la sfârsitul toamnei într-un loc uscat, întunecat și răcoros. La toamnă luam legătura ca să îi strângem.

 

Sâmburi de cireșe
Sâmburi de cireșe
Sâmburi de cireșe
Sâmburi de cireșe

4 răspunsuri la “Mănâncă fructe românești și trimite sâmburii la școală!

  1. Ce-mi place ideea! Si eu am inceput sa strang in paharele, iar daca nu reusesc sa-i plantez eu, vi-i trimit. O zi minunata si multumim pentru toate!

  2. Excelentă ideea. Din păcate nu se pot trimite din străinătate. Singura satisfacție este de a vă urmării pe această cale.

  3. Si eu aplic metoda semanarii samburilor, ex.:prun ,cais,mar,cires,par…in scop propriu .

    Rezulta un pom frumos,care isi pastreaza caracteristicile soiului, innsa fructifica mai tarziu decat unul altoit +ca portaltoiul bine ales, ii da vitalitate si rezistenta in timp, mai buna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?