Pomii fac excepție de la proverbul „Copacii drepți sunt tăiați primii”. Ne dorim să avem pomi drepți și de aceea trebuie să ne asigurăm că au o creștere dreaptă încă de mici, când sunt de grosimea unei nuielușe.
Îată ce se poate întâmpla, de exemplu, cu un gutui în școala de puieți, în absența unui sistem de susținere.
Am căutat pe înternet să văd ce metode au aplicat alții pentru îndreptarea puieților. Imaginile sunt destul de grăitoare:
În câteva din exemplele de mai sus s-a folosit bambusul petru susținerea individuală a puieților. Dar dacă nu avem, ce altceva am putea folosi? Dacă rândurile sunt drepte, ați mai putea întinde sfori sau sârme de o parte și de alta a rândului de puieți ca să-i împiedice să cadă. Alte soluții pentru tutori și spalieri pentru puieți mai puteți vedea aici, dar mie mi se par foarte costisitoare.
Momentan, pentru puieții aplecați am încropit o soluție rapidă. Am strâns câteva bețe uscate de prin zăvoi, nici ele foarte drepte, și am legat puieții de ele. Nu e mare lucru și nici nu mă stresez foarte tare în privința asta pentru că o sa-i altoiesc cel puțin pe cei strâmbi, dacă nu pe toți.
Totuși, pentru anul viitor, o să caut să fac rândurile mai drepte și o să încerc sistemul de legare pe sârmă. Iar pentru asta o să-mi iau, în sfârșit, o legatrice. E bine venită și la legarea viței de vie, la rosii, zmeură, etc. Face treaba rapid.
Pentru tutori, fie că sunt mai subțirei – pentru școala de puieți, fie mai groși – pentru plantarea în câmpul final, vreau să încep din această toamnă să recoltez teci de salcâm și să pun de o mică sau mai mare plantație de salcâm special făcută pentru tutori. De ajutor o să-mi fie blogul lui Ruben Budău, care a povestit foarte mult și foarte bine despre cultura salcâmului.