Altoirea în ochi dormind, la prima încercare, pe măr, gutui și zarzăr

Pe 11 august am încercat prima dată să altoiesc câțiva puieți de măr, gutui și zarzăr, prin metoda de altoire în ochi dormind, care se aplică și pe portaltoi mai subțirei, în toamna primului an de viață al portaltoului.

Ieri, după două săptămâni de la altoire, m-am dus să văd rezultatele și să trag primele învățături de minte, urmând ca poimâine să altoiesc restul puieților care au atins grosimea minimă necesară altoirii în ochi dormind. Articole citite online spun că ar fi de 3 milimetri.

În lipsa benzii speciale pentru altoire, despre care am înțeles că există și că ar aduce avantaje reale, am folosit bandă izolieră. Mai la îndemână, dar problematică la dezvelirea mugurelui pentru că se dezlipeste foarte greu și există riscul să desfacă îmbinările sau să rupă mugurele. Am făcut deja o comandă pe verdon.ro pentru „Banda pentru altoit Buddy Tape 25 mm x 40 m (fara perforatii)” și alte jucării de genul. Mâine ar trebui să ajungă. Descrierea produsului, din secțiunea Date Tehnice, mi s-a parut foarte convingătoare și justifică într-o oarecare măsură prețul piperat.  Cel mai interesant si util cred ca e faptul că mugurele poate fi acoperit complet fără să fie nevoie  să desfacem legătura în primavară pentru că banda se degradează în mod natural în 5-6 luni de la aplicare, ceea ce permite mugurelui să o străpungă.

Perioada optimă de altoire în ochi dormind este cuprinsă între 15-20 iulie și 10 septembrie. Deci mai e ceva timp, dacă vreți să încercați. Vă recomand să începeți cu citirea acestui articol din Revista Ferma, să urmăriți pe YouTube câteva aplicații practice și apoi să experimentați pe o rămurică oarecare până când vă iese.

Altul:

Și mai e un exemplu bun aici.

Să vedem cum a mers în practică. Pentru altoi am apelat la o livadă tânără, mixtă,  plantată de tata prin 2010-2011.  Avem aici mai multe specii si soiuri de pomi, din material săditor certificat.

Livadă mixtă 2011
Livadă mixtă 2011

Altoii pentru măr i-am luat dintr-un măr din soiul Ionathan care a făcut mere chiar și anul acesta, un an dificil pentru pomi. Alți meri n-au rodit deloc, nici măcar cât să mănânci un măr sau două de poftă.

Măr Ionathan
Măr Ionathan

Altoirile prin metoda în ochi dormind folosesc muguri de pe ramurile din anul curent. În poza următoare, cam pe centrul pozei, se vede foarte clar inelul care demarchează porțiunea de ramură care a crescut anul acesta de porțiunea crescută anul trecut. Eu, la altoirile din 11 august, am greșit și am folosit muguri de pe ramuri de anul trecut. Nu am înțeles eu bine, unii oameni procedează și așa, după spusele unui vecin, dar la următoarele altoiri o să folosesc muguri de anul acesta.

Recoltare altoi
Recoltare altoi

În fine, iată și rezultatele obținute, nu toate bune, la două săptămâni de la altoire. Pe meri se văd câteva reușite, la gutui nu prea, iar la cais nu sunt prea sigur ce o să iasă pentru că nu am știut ce muguri să iau de pe altoi. Lucrurile nu erau atât de clare ca la măr.

Una din greșelile pe care le-am făcut a fost că m-am grăbit să altoiesc fără să șterg bine tulpina portaltoilui de pământul aruncat de stropii de ploaie. Asta deranjează pentru că se poate pune pe briceag și poate afecta calitatea tăieturi, a tăișului, sau poate intra chiar în îmbinare. Trebuie lucrat  foarte curat.

Succesul altoirii depinde în cea mai mare măsură de priceperea celui care face tăieturile. Mugurele desprins de pe altoi trebuie să se potrivească bine pe secțiunea decupată de pe portaltoi, astfel încât să se alinieze cât mai bine cambiul, învelișul verde de sub coaja celor două piese de puzzle, prin care trece seva. Nu am reușit să fac asta de fiecare dată, dar exercitiul o să ajute.

Alt lucru la care nu am fost atent, deși contează și el foarte mult, e ca altoirile să nu se facă pe secetă, ci mai degrabă atunci când există apă în sol, iar portaltoiul are sevă multă. Dacă mai e nevoie de apă în sol, irigați.

În privința legăturii, când am legat cu bandă izolieră am lăsat mugurele afară împreună cu o porțiune de aproximativ 3 milimetri din pețiolul frunzei sub care se află mugurele, dar pentru data viitoare, când o să folosesc banda pentru altoire, cred că o să acopăr totul cu bandă, inclusiv mugurele. Acest mugure o să crească la primăvară și o să devină viitorul pom, în timp ce portaltoiul se va tăia de deasupra mugurelui.

Portaltoii, cu excepția zarzărilor, au fost obținuți pe cale generativă, din sămânță semănată în primavara acestui an.

Publicat în Fără categorie

16 răspunsuri la “Altoirea în ochi dormind, la prima încercare, pe măr, gutui și zarzăr

 1. Salut,

  Este foarte frumos ce faci aici, caci le arati si altora cum se poate produce material saditor pentru o livada fara prea mari costuri daca nu te grabesti foarte tare. Pe de alta parte arati si greselile pe care le-ai facut ca sa nu mai fie repetate. Acum vreo 4-5 ani am facut acelasi lucru ca si tine, doar ca la o scara ceva mai mica fiindca spatiul din curte nu imi permite sa plantez un numar prea mare de pomi si nici nu am documentat atat de bine evolutia. Am plantat seminte de mar, gutui si niste puieti de corcodus intr-o mica pepiniera.
  Am curtea plina de puieti de visin, de prun, si cativa piersici iesiti natural din samanta. Pe acestia i-am altoit pe locul unde au crescut si i-am mutat ulterior.
  Metoda folosita de tine se numeste „Chip budding”, eu iti recomand sa altoiesti in „T” in ochi dormind in aceasta perioada.
  Pentru legarea altoirii eu folosesc folie alimentara, din aceea transparenta. Cauta una cat mai groasa si mai rezistenta in supermarket si tai din ea role de 1.5-2 cm latime. Am folosit si eu la inceput banda izolatoare dar am renuntat fiindca se dezlipeste greu.
  Lastarii de mar pe care i-ai folosit ca ramuri altoi sunt foarte buni. Marul are de obicei 2 „valuri” de crestere si unde se vede acel inel nu este ramura de anul trecut este ramura ce a crescut in primul val de crestere.
  Eu am incercat mai multe metode de altoit:
  -In T in ochi dormind: am altoit la inceput, rezultate bunicele;
  -In Chip: am altoit doar primavara , mi s-a prins si s-a dezvoltat bine altoiul dar nu am facut prea multe ca sa pot face o medie;
  -In despicatura: pe pomi mai grosi, de pana la 40mm, am avut rezultate destul de bune. O problema poate fi in primul an, daca altoiul se dezvolta foarte tare, sa se rupa de la vant. Cu aceasta metoda altoiul va creste foarte repede daca portaltoiul este deja mare de 3-4 ani si bine dezvoltat.
  -Sub coaja, in cap de altoire: rezultate mai slabe decat in despicatura. Aceasta metoda se poate folosi daca ramura portaltoiului este mai groasa de 40mm. Nu o recomand fiindca vor trece cativa ani pana cand pomul va reusi sa acopere rana ramasa dupa altoire cu calus.
  -Copulatie perfectionata: cu aceasta metoda , altoind primavara inainte de plecarea in vegetatie am avut cele mai bune rezultate. Dezavantajul acestei metode este ca altoiul si portaltoiul trebuie sa fie de grosime foarte apropiata.
  Cand spun rezultate nu ma refer la prindere fiindca chiar si la inceput am avut prindere de peste 90%, ci mai mult la dezvoltarea ulterioara a altoiului.
  Eu am altoit cires, cais, prun, mar, par, piersic, migdal. Daca ai intrebari legate de altoire te ajut cu placere, fiindca am trecut si eu peste aceleasi probleme.

  Succes si spor in continuare.

  1. Buna;Dupa mine,cea mai buna metoda de altoire pt cires este ” ïn ochi dormind”,sau „in T”, din 15 iulie pana in 15 sept,iar apoi metoda „chip”,sau met.”ferestrei”.Mult succes.

  1. Eu credeam ca e prea mica. Am vazu tin alte cazuri ca o faceau mult mai lunga, de 3 ori mai lunga. Sau te referi la adancime?

 2. Vă rog să mă învăţaţi şi pe mine cum să altoiesc un cireş amar ieşit din sâmbure(acum e de grosimea unui deget mic) cu cireş amar alb,din alea care se pătează repede după culegere,dar din care iese cea mai bună dulceaţă!!! Acum e momentul potrivit? Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine! Vă mulţumesc în aşteptarea unui răspuns cât mai grabnic.

 3. as vrea sa stiu daca in aceasta perioada se poate altoi vita de vie, avand in vedere ca am si soiuri proaste care as vrea sa le modific si ma gandisem ca sa le altoiesc, ca sa nu mai muncesc la a le starpi

 4. Buna ziua !
  INTREBARI :

  1. ca si portaltoi la mar , se poate folosi orice soi ? Vreau sa salvez un mar domnesc . Pot folosi orice soi de mar ?

  2. In ce perioada sa incer altoirea ?

  3. Pentru a face o altoire in despicatura , ce fel de altoi trb folosit ? Adica altoil poate fi si mai batrun de 1 an ??

  Multumesc

  1. In principiu se poate folosi orice soi pentru portaltoi, dar unii pot avea probelem cu inghetul, cu diferite boli etc. Recomandati sunt merii padureti.

   Sunt mai multe metode de altoire, care se fac in diferite perioade ale anului. Altoirea in despicatura se face primavara si se poate face si pe puieti mai batrani.

 5. Buna ziua,
  Anul trecut am altoit un cires de 3 ani in ochi dormind cu un cires amar. Doi muguri s-au prins( sunt la 10 cm unul de celalalt) si au dat frunzulite. Am taiat coroana ciresului (ca sa nu priveze de seva altoii) la 15 cm deasupra ochilor. Puteti sa-mi spuneti cum procedez in continuare? Ce operatiuni sa fac si cand?

  Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *