M-am întors să locuiesc la țară acum doi ani, după 4 ani petrecuți în Sibiu și apoi alți 10 ani în București, perioade care au corespuns studiilor liceale și universitare. Am avut multe motive să mă retrag la țară, dar cel care m-a entuziasmat cel mai mult și a făcut mai ușoară tranziția, a fost intenția de a mă ocupa de creșterea pomilor din semințe, de a-i altoi (sau nu) și de înverzi terenuri lasate în paragină sau neproductive.

Semințe de gutui germinate
Semințe de gutui germinate

Primul lucru pe are l-am făcut atunci a fost să cumpăr câteva kilograme de gutui din Piața Obor, am făcut o plăcintă de rămas bun în Dristor, la niște prieteni, iar semințele lor au fost primele pe care le-am plantat în școala de puieți. Toamna aceasta am plantat puieții crescuți din acele semințe, împreună cu alții care s-au alăturat între timp.

Am așteptat doi ani ca să fac o livadă de 450 de pomi, dar costurile au fost ridicol de mici. Dacă veți ajunge vreodată să simțiti că ceea ce faceți zi de zi la locul de muncă e efemer și lipsit de importanță, vă invit să luați în considerare acest gen de activitate. Vine cu foarte multe satisfacții. Eu am toate intențiile să continui.

Cu o lună și mai bine înainte de plantare am arat terenul pentru ca brazdele să aibă timp să se mai fărâmițeze, să nu fie prea mari bolovanii când tragem pământ peste rădăcinile puieților. Am avut și noroc cu ploile care au venit la timp.

Pentru făcutul gropilor intenționam să cumpăr un burghiu de pământ acționat de priza tractorului sau măcar o foreză de pământ cu motor de 3 CP. Am amânat achiziția uneia dintre soluții pentru că am avut ocazia să-l cunosc pe Floricel de la gradinaluifloricel.ro, care a venit cu foreza lui și m-a ajutat să facem gropile. Îi multumesc încă o dată, a avut o contribuție decisivă.

Am făcut gropile pe 7 și 8 decembrie, lucrând aproximativ 3-4 ore în fiecare zi. Floricel a fost rapid, probabil și datorită experienței anterioare. A folosit un burghiu de 20 de centimetri.

Groapă făcută cu foreza
Groapă făcută cu foreza

În ziua următoare am lărgit cu hârletele gropile făcute de foreză. Doi oameni am reușit să le terminăm până seara. Dacă ar fi fost să le facem fără ajutorul dat de foreză, ar fi fost mult mai greu și mai anevoios. A fost nevoie de lărgirea gropilor pentru că rădăcinile puieților erau mai mari, pentru că aveam nevoie de volum mai mare în groapă ca să punem și o lopată sau două de bălegar și pentru că în zonele mai joase, unde a băltit apa, pereții gropilor făcute de foreză s-au tasat.

Groapă pentru pomi
Groapă pentru pomi

A fost nevoie de încă o zi pentru scoaterea puieților din pepinieră și distribuirea bălegarului în gropi, după care două zile de plantări propriuzise, cu trei oameni. La scoaterea pomilor am descoperit că cel mai simplu e să dăm o brazdă la o parte cu hârletele de pe o parte a rândului de pomi, ca și cum am face un șanț, iar apoi să-l răsturnăm în șanț cu hârletele de pe partea opusă. A mai fost nevoie să mai și tragem de ei, ca să nu rupem hârleții. Am făcut asta după ce am rupt doi.

Scoaterea pomilor
Scoaterea pomilor

Faptul că i-am scos cu pământ pe rădăcini va ajuta la prindere și va împiedica și furtul pomilor după plantare. Am auzit că se practică în unele părți tragerea pomilor din gropile în care au fost proaspăt plantați. Eu am încercat să scot în felul acesta unul din pomi, plantat cu pământ pe rădăcini, și nu am reușit. Asta înseamnă că a fost pus bine.

Pomi cu pământ pe rădăcini.
Pomi cu pământ pe rădăcini.

 

Am plantat aluni într-o zonă mai joasă, la capătul terenului, apoi am pus vișini, meri, câtiva peri, câtiva caiși, gutui și cireși la distanța de 4,5×4. Pe rând, între ei, am pus câte un piersic. M-am gândit că până își fac pomii titulari coroană, piersicii îmbătrânesc și o să le facă loc. Piersicii traiesc mai puțin.

Livada
Livada

Astăzi am fost să îi spoiesc cu un amestec de var și balegă proaspătă de vacă, protecție împotriva iepurilor. La primavară o să revin și cu alte poze. Asta e tot. Să aveți spor!

12 răspunsuri la “Prima livadă

  1. Felicitari pentru rabdare si bunavointa! Ai putea sa ne spui ce alte lucrari ai facut in cei 2 ani pana la plantarea puietilor in livada?

    1. Tot ce am facut am scris pe site. Le-am taiat din lastarii de la baza de cateva ori, ca sa plece mai de sus cu ramurile. Apoi i-am sapat de doua ori si cam atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?