Cum am protejat puieții de piersic împotriva iepurilor

Anul acesta am fost nevoit să protejez puieții de piersic încă de pe 16 octombrie. Le-am făcut o vizită cu câteva zile înainte și am observat că le-au prins iepurii gustul. Decojisera de jur împrejur vreo 6-7 puieți. În ziua în care m-am dus să îi spoiesc am găsit un iepure chiar langă ei. A sărit din iarbă când m-am apropiat.

Primul lucru pe care a trebuit să îl fac a fost tăierea ramurilor de la bază, pâna la o înăltime de aproximativ 40 de centimetri, cât îi este unui iepure confortabil să se înalțe și să roadă. N-au fost ramuri foarte groase pentru că au mai fost tăiate ele de câteva ori până acum, peste vară, dar au obiceiul să crească și să tot crească. Piersicii aveau la momentul respectiv mai bine de 2 metri.

piersici (8)

Așa arătau după tăierea lăstarilor de la bază.

piersici (9)

Și mai apoi, după ce i-am mânjit cu amestecul din balegă de vacă, nisip și var, despre care am mai scris și anul trecut:

piersici

Și-au schimbat curând culoarea, după ce s-a uscat amestecul. A ieșit un fel de turtă dulce cu suprafața albă și interiorul maroniu. Din ce am observat, amestecul este unul durabil, care nu se lasă ușor spălat de ploaie. A plouat puțin, mărunt, în aceeași seară în care i-am spoit.

piersici (3)

Am revenit pe 3 noiembrie, deci după mai bine de două săptămâni, să verific dacă s-au mai legat iepurii de ei. Așa cum mă așteptam, am găsit doar doi puieți atacați, dar foarte puțin, chiar lângă cei 6-7 distruși de dinainte de a-i proteja. A gustat și a plecat.

piersici (6)

Acum așteptăm să cadă frunzele și un timp favorabil mutării lor. Din câte se anunță, o să avem o toamnă lungă.

piersici (5)

 

3 răspunsuri la “Cum am protejat puieții de piersic împotriva iepurilor

  1. Buna ziua, este buna metoda dar eu folosesc de trei ani untura (informatia o am de la un ing. horticol pensionar) mai comod nu trebuie preparata, doar uns pomul.Randamentul 100%, mai distruge si eventualele larve sau oua de paraziti.

    1. Buna ziua. Mi se pare foarte interesanta metoda cu untura. Am o livada tanara. Pomi de 2-3 ani. Iepurii nu ma derangeaza, dar partea cu larvele si ouale de paraziti e foarte tentanta, fiindca nu am doar untura simpla, dar am topito cu ierburi (salvie, cimbru, rozmarin, galbenele, levantica) O folosesc ca crema pt maini, dar daca pomii tolereaza untura si le-ar face bine, ias unge cu mare placere. Puteti sa-mi mai dati careva sfaturi si detalii sin acest sens?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *