Puieți de salcâm din albia râului

Din semințele de salcâm semnate astă primăvară au răsărit puțini salcâmi, încât i-am neglijat complet, insă am găsit o alternativă, despre care o să scriu imediat, mai întâi despre cauzele pentru care rezultatele au fost slabe.

Am opărit semințele, neavând un scarificator; și ar fi trebuit să fie bune de pus în pamant deja, dar a doua zi am observat că mai puțin de jumătate dintre semințe se umflaseră și nu m-am gândit prea mult până m-am hotărât să le opăresc din nou. Zis și făcut. Acum probabil că as fi putut face o iahnie din semințele umflate de prima dată și oparite a doua oară, dar macar au reacționat toate la tratamentul termic și s-au umflat. Asta a fost prima decimare, dar noroc că-s mici și foarte multe.

Am constatat apoi că terenul pe care aveam de gând să le pun urma să fie ocupat cu alte plante și a trebuit să prepar alt teren. În toată această perioadă, semințele opărite au început să germineze într-un vas, parcă ar fi fost puse la dospit. Au făcut colțișori și, în cele din urmă, le-am însămânțat așa. Am observat și colți atacați de ceva fungi, cu vârfetele maronii și fără vlagă. Probabil și aici am mai pierdut din efectiv. Cea mai mare pierdere cred ca a fost, însă, absența ploilor în primele săptămâni de la însămânțare. Rezultate există totuși și nu m-aș lăsa pagubaș să mai încerc. Iată  și o poză:

Salcâmi mici mici de tot
Salcâmi mici mici de tot

Vestea bună e că am descoperit chiar în drumul către terenul unde mă gândeam inițial să pun pepiniera de salcâmi, câteva pâlcuri serioase de puieți, probabil câteva mii, crescuți în pietrișul și nisipul adus de râu. Probabil pietrele au încins semințele și le-au facut să germineze în număr mare. Mai mult de atat, sunt foarte usor de scos din pământ, trăgând pur și simplu de tulpină, fără pagube mari pentru rădăcini, fiind îngropate în nisip.

Puieți de salcâm
Puieți de salcâm

Nu am remușcări legat de distrugerea unei eventuale pădurici prin recoltarea acestor puieți pentru că sunt chiar în abia râului și, mai devreme sau mai târziu, fie se vor usca de la pietrele încinse, fie vor fi luați de ape cu ocazia primei ploi mai serioase. Tot ce trebuie sa fac acum este să găsesc o coastă cu pantă abruptă unde sa-i pun. AMai jos sunt poze din primăvară, când erau foarte mici. Nu au supraviețuit toți secetei.

Salcâmi mici
Salcâmi mici

Și se pot scoate foarte ușor din pământ. Merg smulși… se țin și rădăcinile după ei.

Salcâm cu rădăcini
Salcâm cu rădăcini
Publicat în Fără categorie

1 răspuns la “Puieți de salcâm din albia râului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?