Sâmburi și argumente pentru o livadă de vișini

Anul acesta a fost unul bun pentru vișine, cel puțin în comparație cu anul trecut. Avem vreo doi în gradina casei bunicilor și am reușit să culeg din ei patru găleți de vișine. Le-am ales pe cele mai coapte și mai mari și m-am apucat să le scot sâmburii. Am avut și un produs secundar, vreo 30 de borcane de dulceață de vișine, fără prea mult zahar (cum se pune de obicei la dulceață) și fără să le țin prea mult la fiert. E un fel de „conservă de vișine în suc propriu”.

vișine
vișine

Îmi place ideea unei livezi de vișini și sunt suficient de rabdator și perseverent încât să încerc să cresc puieții chiar eu, din sâmburi. Am deja vreo 40 de puieți de anul trecut, dar la câte coaste golașe avem în zonă cred că e loc pentru mai mulți, mai ales dacă vreau să procesez fructele. În plus, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg sau cum zice un proverb englezesc „one to sow, one to grow, one for mouse, one for cow”.

Sâmburi de vișine
Sâmburi de vișine

Sunt fructe dulci când sunt coapte, chiar au zaharuri mai multe decat ciresele, au aromă puternică și sunt suculente, e fructul perfect pentru procesare. În plus față de cireș, au avantajul pomului de talie joasă, mai ușor de cules. Nici de lucrări de tăiere nu au așa mare nevoie. Sunt usor de întreținut, iar recolta, pentru că se coc devreme, nu e dependentă de ploile de peste vară.

Despre vișine, de pe Wikipedia„Vișinele conțin zaharuri, substanțe tanoide, proteine, pectine, acizi organici, săruri minerale și vitamine. Au efecte terapeutice, contribuind la întârzierea procesului de îmbătrânire prin îmbunătățirea compoziției chimice a sângelui. Mai participă și la ameliorarea sau chiar vindecarea bolilor renale, hepatice, diabetice, cardiovasculare și la atenuarea stresului psihic și anemiei.”

Sună bine, nu? Te face să te întrebi de ce nu consumăm mai multe și în formă conservată, nu doar vara. În Turcia, Grecia și Cipru e populară o băutură numită vişne şurubu sau vyssináda, făcută din sirop de vișine diluat cu apă rece. Siropul e făcut prin fierberea vișinelor (cu tot cu sâmburi) la care se adaugă zahăr.

România are climă propice culturii vișinului, care de fapt chiar este originar din zona Mării Negre și a Mării Caspice. O dovadă în plus a oportunității deschise de poziția geografică este că vecinii noștri de la est și vest au fost în 2012 pe locul 4, respectiv 7 în topul producătorilor mondiali de vișine. E vorba de Ucraina și Ungaria. (aveți aici sursa)

Vă puteți documenta și în engleză folosind cuvintele cheie „sour cherries” sau „tart cherries”.

Eu nu o să apelez la soiurile comerciale, pe care le găsim în piețe, deși cred că aduc un spor considerabil de productivitate. Cred că acesta, care se întâmplă să fie la bunici în curte, orice ar fi el, nu a nimerit degeaba pe la noi. Calitatea e foarte bună, poate doar la productivitate ar mai fi ceva de câștigat, dar e ok și așa. Productivitatea poate fi stimulată prin lucrări de taiere, nu mai mult de 25% din coroana pomului. Atenție, vișinul rodește pe ramurile tinere, de un an!

Vișin
Vișin

Vișinii, spre deosebire de majoritatea soiurilor de cireși, sunt autofertili. Asta înseamnă că nu au nevoie de alți pomi polenizatori, iar pomii care ies din sâmburi păstrează cea mai mare parte a calităților plantei mamă. Și mai înseamnă că nu e neapărată nevoie de altoire ca să dea o recoltă acceptabilă, spre deosebire de măr sau cireș.

Am ținut o vreme sâmburii la loc uscat și răcoros, zicându-mi că o să îi pun la stratificat mai spre toamnă, dar am găsit într-o cărte că s-ar pune imediat după recoltare la stratificat, așa că încep și eu. Durata de stratificare a sâmburilor de vișine este de 150-180 de zile, deci puse la începutul lunii august la stratificat fac 180 de zile la începutul lui februarie. Dacă e nevoie, o să întârzii germinarea cu oleaca de zapadă tasata sau gheață, pusă peste lada cu nisip.

Ce se vede mai jos este lada cu nisip înainte de a acoperi sâmburii cu ultimul strat de nisip, de 5-6 centimetri. Nisipul trebuie să fie reavăn, dar nu ud. Eu am pus cartoane pe margini ca să permită apei să se scurgă ușor, o să-i mai ud când și când. Gata, la beci cu ei!

Sâmburi de vișine
Sâmburi de vișine
Publicat în Fără categorie

3 răspunsuri la “Sâmburi și argumente pentru o livadă de vișini

  1. Pai nu ar fi mai bine sa-i pui la stratificat luna viitoare ca sa-i poti pune disectc in pamant pe inceputul lui martie? Daca la inceputul lui februarie o sa fie zapara?

    1. Vedem, ma descurc. Se mai poate intarzia germinarea. Ma gandesc sa pun in tavite ca pentru rasaduri, sub folie si sa ii plantez in camp la distante corespunzatoare, altfel rasar neuniform, ori prea rari ori prea desi.

      1. am si eu o livada experimentala,mde vreo 350 buc.diferite specii si soiuri,anul trecut tot de pe net,am aflat cum se seamana seminte de pomi fructiferi.Acolo se spunea ca randamentul la rasarire este de intre 60 si 75 %.in mod interesant,eu am semanat toamna,respectind stratificarea.Fara sa ma laud,cred ca am avut randament de 95%.Singura problema este primavara sa le scot din buruiana,este chiar migalos.Acum l-e am irigare prin picurare,au peste 1.5 m.inaltime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?