Sâmburi și semințe pentru anul viitor

Hărnicie mare astăzi, la mâncat! Am și dovada, un castron plin cu sâmburi de cireșe, din care urmează să crească, începând de anul viitor, o livadă de cireși. Le-am cules dintr-un cireș din gradina bunicilor, cel mai pădureț dintre ei, dar și cel mai viguros, fără vârfete uscate. N-au nimic special cireșele pe care le face, dar cred ca ar fi foarte potrivit pentru portaltoi.

Vă urez să mâncați și voi fructe cu spor, iar dacă v-ați gândit cumva la ideea de a cultiva pomi fructiferi, nu uitați să opriți semințele și să le pastrați la loc uscat și răcoros până la iarnă, când vor trebui puse la stratificat, pentru germinare.

Sâmburi de cireșe
Sâmburi de cireșe

Am făcut un formular de înscriere pentru că imi doresc să comunic cât mai mult cu persoanele interesate, fie că au mai multă sau mai puțină experiență decât mine, putem învața unii de la alții. În plus, dacă știți un pom cu roade bune și sunteți dispuși să oferiți semințe și/sau altoi din el ca să îi răspândim neamul și prin colțurile astea de lume (Podișul Getic, Platforma Oltețului), vă rog să folosiți același formular.

Un colț de lume cu foarte multe floricele galbene
Un colț de lume cu foarte multe floricele galbene

12 răspunsuri la “Sâmburi și semințe pentru anul viitor

 1. Am citit cu interes tot ce ai scris…..ideea este foarte buna,trebuie doar pusa in practica…Acum 7 ani,mi-am cumparat o casa cu gradina la tara . Pentru ca nu am avut decat 3-4 pomi si aia foarte batrani, am infiintat o mica livada cu puieti cumparati de la o firma specializata.Din pacate, pomii nu se dezvolta foarte bine , am pierdut vreo 2-3 din ei desi am incercat sa fac toate tratamentele necesare la timp.Specific ca apa freatica este la l,70 – 2 m …….As fi dispusa sa incerc sa fac o scoala de puieti din samburi………nu am experienta in domeniu dar poate umarindu-ti activitatea si indicatiile , reusesc……Numai bine……..Angela

  1. Buna Angela, chiar te rog să încerci! O să-ți scriu pe mail când o sa am puțin mai mult timp liber.

 2. Ma atrage foarte mult ideea „puietilor din samburi”.
  Eu deocamdata am intr-un pahar cu apa un sambure de avocado, pot spune ca ii merge foarte bine, i-a crescut deja o tulpina fina si cu frunze iar radacina are deja mustati.
  Problema e ca ma tem ca in momentul cand il voi planta va muri, nu stiu cum va reactiona in momentul plantarii.
  Mi-ar fi placut sa postez o fotografie ca sa se vada cat e de frumos crescut.

  1. Leo, cred ca poti planta avocado in ghiveci, doar lasa varful samburelui la aer, nu-l acoperi cu totul. Noi am avut un sambure si l-am tinut in apa asa cum scrie pe net si nu s-a intamplat nimic. Gandindu-ne ca oricum nu avem ce pierde l-am pus intr-un ghiveci, am uitat de el, il udam cred…o data pe saptamana si dupa o luna jumate ce sa vezi? micul nostru avocado vroia la lumina! acum are jumate de metru si ii merge bine 🙂

   1. Sorina, pentru a da fructe trebuiesc plantati 2 avocado, dau fructe doar prin polenizare, cele doua plante trebuie sa stea una langa alta, fiecare cu ghiveciul corespondent.

   2. Mă bucur că există acestă mică comunitate și îl felicit pe Ionuț Părăușanu pentru acestă minunată inițiativă. Sunt la prima postare pe acest blog și vă rog să-mi iertați stângăciile. Postez tocmai în acest topic pentru că am descoperit întâmplător discuția despre puietul de avocado. Și nouă ne place să experimentăm și să ”împlântăm” în pământ tot soiul de sâmburi și semințe, Acum un an și ceva, dacă nu mă înșel, am pus și noi un sâmbure de avocado direct în pământ, într-un ghiveci mai mare, lângă o plantă care se cam usca, sărăcuța… De la o vreme a răsărit o plantă cu frunze frumoase și mari, care presupunem noi că e din acel sâmbure. Acum acea plantă are în jur de 3 m și abia mai încape în casă, fiind nevoiți să o mutăm în casa scărilor pentru a avea spațiu să crească. Sincer, nu-mi dau deocamdată seama până unde va ajunge și ce se va întâmpla cu ea mai încolo… Mâine îi voi face o fotografie și voi încerca să o postez (te rog Ionuț să-mi spui cum să procedez). Voi mai reveni și cu alte ”experimente” horticole și pomicole, la scară redusă, deocamdată..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *