Mica mea recoltă de semințe de salcâm

După o jumătate de iarnă petrecută la frig afară și altă jumătate în casă la căldurică, ca să se usuce pâstăile, astăzi mi-am suflecat mânecile și am trecut la frământat sacul cu pâstăi de salcâm.

Mă gândeam că o să îmi fie foarte greu să desfac semințele de pe pâstăi, pentru că sunt mult mai bine ancorate decat boabele de fasole, dar a mers foarte bine. Mai făcusem asta o dată când eram în generală, ne-au zis profesorii să ducem la școală semințe de salcâm, atunci a mers foarte prost. Acum a mers mult mai bine, poate și pentru că am lăsat tecile la uscat mai mult timp.

Nu le-am bătut ca pe fasole pentru că nu se sparge teaca la fel, fiind mai subțirica, în schimb, le-a frământat ca pe aluat până s-au rupt în mii de bucăti, iar apoi le-am mai luat la zăpăcit puțin în mâini cum se desfac boabele spicului de grâu, frecându-l între palme. În cele din urmă, toate semințele au sărit de pe teci. Apoi le-am trecut printr-o sita cu găuri mici, prin care au trecut semintele și pleava, dar au rămas bucățile mari de teci, după asta am vânturat. N-a fost vânt afară și nici nu l-am mai așteptat să vină, am suflat pleava din pumni.

Am făcut ceva exerciții de respirație, dar rezultatul e foarte plăcut la vedere și atingere, aproximativ 500 de grame de semințe de salcâm, adică vreo 25.000 de semințe, care sper că vor deveni puieți de sarcâm în curând, dacă totul merge bine și mai departe.

Semințe de salcam
Semințe de salcam
Publicat în Fără categorie

6 răspunsuri la “Mica mea recoltă de semințe de salcâm

  1. Buna ziua
    Va sfatuiesc sa nu puneti semintele de salcam pentru ca vor devenii un blestem.
    Salcamul se inmulteste atat prin samanta cat si prin radacini.
    In momentul in care veti taia din ei in locul celui taiat vor iesii 10 – 15 puieti de salcam din radacini.
    Semintele lui se vor duce in cele mai ascunse locuri(pe langa garduri, in gramada de lemne.etc) vor umple toata zona si nu o sa mai puteti scapa de ei.
    Mie mi-a trebuit 10 ani sa scap de salcamii din mijlocul gradinii mele, dar in fiecare an ma lupt cu cei iesiti de la semintele salcamilor din vecinatate.

  2. Știați că salcâmul este lemnul cu puterea calorică cea mai mare, apropiată de cea a cărbunelui?
    Faptul că este specie invazivă este un noroc , nu un blestem : îți crește „cărbune” în curte, nu te bagi în mină după el, nu te costă nimic iar când îl recoltezi creste la loc, dublu !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?