Germinarea semințelor de evodia, ginkgo biloba, mere, pere, semințe de brad și cătină

Pe 18 februarie am pus la înmuiat în apa caldă ultimele semințe pe care le mai aveam prin casă,. După două zile le-am împachetat în prosoape de hârtie umede și le-am pus într-o caserola, la frigider, la 3-4 grade Celsius, până când vremea de afară va permite însămânțarea lor. Anul trecut am pus semințele de mere la stratificat de pe 6 februarie și am reușit să le plantez pe 20 martie, germinate, adică le-a luat 6 săptămâni.

Am întârziat întenționat anul acesta punerea semințelor la stratificat pentru că terenul pe care vreau să le sădesc a rămas nearat astă toamnă și nu sunt sigur dacă până pe 20 martie o să se poată intra pe loc pentru arătură, dacă este prea ud.

Am pus și câteva semințe de brad, cele din stricurătoare, la stratificat. În 21 de zile ar trebui să fie bune de sădit.

Germinare seminte
Germinare semințe

Pe o folie de plastic se asează primul prosop de hârtie, sau șervețel, se umezește cu apă pe toate suprafața iar excesul se elimină presând ușor cu un prosop pe toată suprafața.  Se pune stratul de semințe, al doilea prosop de hârtie umezit și apoi se poate rula toată toată afacerea ca pe o clătită din care nu trebuie să curgă apă.  Rolul foliei de hârtie este ca straturile de hârtie să poată fi desfăcute înapoi, fără să se lipească între ele sau să fie străpunse de colții semințelor germinate în așa fe încât să fie imposibilă desfacerea ghemului de hârtie și semințe fără să rupem colții semințelor germinate.

Germinare seminte
Germinare semințe de cătină

Câteva semințe de pere. Sper anul acesta să pot strânge mai multe.

Germinare seminte
Germinare semințe de pere

Am pus la stratificat și câteva semințe mai exotice. Din câte am citit eu pe net, stratificarea lor nu este obligatorie, dar până când dă cădura afară am zis că nu le strică nici lor o înmuiere.

Seminte ginko biloba, evodia (cele albe mari) si evodia (cele mici din centru)
Seminte ginkgo biloba, evodia (cele albe mari) si evodia (cele mici din centru)

Caserola cu semințe, bune de pus la frigider pentru germinare

Germinare
Caserola cu semințe, bune de pus la frigider pentru germinare

Duratele de stratificare le găsiți în tabelul de mai jos. Am mai scris despre stratificare aici și aici, cu mai multe  info.

Perioada de stratificare și temperaturi
Perioada de stratificare și temperaturi
Publicat în Fără categorie

9 răspunsuri la “Germinarea semințelor de evodia, ginkgo biloba, mere, pere, semințe de brad și cătină

 1. Am incercat, cu samburi de zarzar, si nu am obtinut niciun rezultat…poate ma ajuti, cu un sfat, in privinta germinarii samburilor de zarzar! 🙂

  1. Salut! Eu scot câteva sute de puieți anual. Culeg semințele de toamna le curăți de carne și le pun în caserole. Pun un strat de vată apoi semințe și încă un strat de vată și apoi un strat de pământ. După care le ud. Nu știu exact în cât timp ies că nu am stat sa văd asta. După ce au germinat și ajung la un 7-10 cm le mut în ghivece de pământ cu nisip. Din ce am citit germinarea lor e scurtă și de aceea le pun în pământ după ce le-am cules. Iată cum arată:
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=535785679924898&set=a.113333595503444.20334.100004804120242&type=3&theater

 2. Buna ziua
  Vreau sa inmultesc alun de padure. Nu am inteles bine, se sparge aluna si se pune doar samburele la germinat sau trebuie pusa aluna cu coaja.
  Dupa germinare mai necesita vreo altoire su pur si simplu creste copacul si face fructe dupa cativa ani?
  Multumesc

 3. Salut, am o intrevb

  Bare, canes we pun LA inmuiat I in frigider semintele de evodia??
  Am 5 frame de Samantha culeasa de anul Avesta. Temp de past rare a semintelor este important a??

 4. Salut intrebarea mea era cand se pun semintelee de evodia la incoltit?
  am 5 grame de seminte de evodia culeasa din toamna.
  A mai facut cineva asa ceva?

  1. @@ardelean, eu am pus 50 seminte la inmuiat citeva zile la fereastra apoi le-am asezat cite 2 in alveole cu pamint presarat. Am repetat operatia dar din totalul de 100 seminte doar 10 au supravietuit, iar acum ating cam 40cm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *