Colectarea semințelor de mere pentru producerea portaltoilor generativi

Anul trecut am adunat semințele de mere din fiecare măr în parte, cu cuțitul. Am stat ore bune să strâng vreo 1500 de  semințe, dar m-am recompensat cu produl secundar, care a fost o plăcintă de mere. Anul acesta produsul principal a fost sucul de mere, semințele au venit după.

mere
Remorca cu mere

Mi-a venit ideea să încerc să decantez semințele din teascul obținut după tocarea și stoarcerea merelor. Nu eram sigur că iese ce trebuie pentru că tocătorul folosit e unul stil blender, cu cuțite, iar pentru ca semințele să nu fie vătămate ar fi fost potrivit un tocător cu valțuri, gen zdrobitor.

suc-de-mere
Suc de mere

Din fericire, am reuțit să strâng destul de multe semințe bune, nevătămate. Am mai găsit printre ele și semințe despicate, altele atinse superficial, plus cotoare de mere, care s-au decantat și ele cu semințele. După ce le-am separat și de aceste resturi au rămas 15 mii de semințe viabile, după estimările mele.

În privința decantării, eu am procedat în felul următor: am pus tocătura de mere într-un vas cu multă apă, am agitat puțin, apoi am vărsat apa în alt vas, printr-o sită. Am luat ce a rămas pe fundul vasului, semințe cu pulpă de măr și am repetat operațiunea până când am rămas doar cu semințe. Apa trecută prin sită am folosit-o din nou pentru altă spălare/decantare, altfel ar fi trebuit să folosesc foarte multă apă. Dacă aveți posibilitatea, puteți face decantarea la râu, cum separau pe vremuri grăunțele de aur cu șaitrocul.

seminte-de-mere-1
Semințe de mere

După separare le-am pus să se usuce pe o pânză albă și apoi le-am depozitat într-o pungă de hârtie.

seminte-de-mere-3
Semințe de mere la uscat

Le-am făcut pe toate într-o zi cu soare și curcubeu.

curcubeu
Curcubeu

1 răspuns la “Colectarea semințelor de mere pentru producerea portaltoilor generativi

  1. Foarte interesant! Cam câte seminte sunt necesare pentru obținerea unui puet? Eu am luat pomi altoiți din magazine de specialitate, dar s-au prins doar o parte din ei. Unii s-au uscat după ce le-au dat frunzele (cires, păr si piersic), alții au evoluat frumos (măr, vișin și cais). Cei uscați aș dori să-i inlocuiesc, și aș vrea să experimentez ideea aceasta cu semințele stratificate de la un soi de măr care chiar are gust de măr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *