Recoltarea semințelor de mere din soiul Crețesc pentru producerea portaltoilor de măr

Chiar dacă nu prea s-au făcut anul acesta merele în zona mea, din mai multe motive, am reușit totuși să mă aprovizionez cu semințe pentru portaltoi din soiuri de măr locale, cu adaptabilitate ecologică bună. Alegerea soiului Crețesc nu este întâmplatoare, fiind singurii meri din livadă care au dat câțiva saci de mere, chiar și în condițiile unei primăveri aspre cu florile de măr și a unei veri ploioase, în care bolile mărului au fost greu de controlat. Ce-i drept, am cules merele de pe ramurile însorite, dinspre sud.

Portaltoii generativi obţinuţi din seminţele soiului Creţesc sunt de vigoare mare, cu comportare superioară portaltoiului sălbatic. Imprimă soiurilor rezistenţă mare la ger, boli şi virusuri. Au un sistem radicular profund, bine ancorat în sol, dau rezultate foarte bune pe o gamă variată de soluri.

Eu fiind din judetul Vâlcea, am avut un motiv în plus să aleg soiul de mere Crețesc, care este un soi originar din Oltenia și Muntenia. Dacă sunteți din Transilvania, soiul Pătul ar putea fi o alegere la îndemână, fiind un soi popular în acea zonă.

Mere crețești
Mere crețești

Se cunosc mai multe tipuri: Crețescul rosu de Muscel, Crețesc auriu de Valcea, Crețesc de Domnești, sa.

De ce  „cretesc”? Deoarece după ce au fost culese, în timp, fructele se încrețesc din pricina lipsei stratului de ceară de la suprafață. Este un soi „de cursă lungă”, coacerea începând în octombrie și prelungindu-se chiar și până în martie. Fructele sunt de marime medie, culoarea fiind, în functie de varietate, galben-verzuie sau roșu intens. Pulpa este alb-verzuie, foarte afânată, suculentă, cu gust acrisor.

Eu am cules merele pe 17 septembrie. Nu am putut aștepta mai mult pentru că riscam să le culeagă alții. Totuși, cred că e totul în ordine, semințele s-au maturizat. Nu am putut nici să le mai țin o perioadă fără să scot semințele pentru ca s-au bătut si ar fi intrat în fermentație, afectând semințele.

Semințele care se văd mai jos au rezultat dintr-un sac și ceva de mere crețești. Bineînțeles, a existat și de data aceasta un produs secundar, 34 de borcane de gem de mere.

Semințe de mere din soiul Crețesc
Semințe de mere din soiul Crețesc

Aș mai adăuga faptul că anul trecut recolta de mere crețești a fost mult mai bogată. Unul dintre merii din care am luat acum semințe a dat 17 saci de mere, deci este un soi productiv, care n-ar trebui neglijat. Mai mult, cred că este un soi foarte potrivit pentru producerea sucului de mere, care, după părerea mea, n-ar trebui să fie atât de dulce pe cât sunt soiurile de mere comercializate în supermarketuri pentru consum proaspăt. Soiul de mere Crețesc e un soi dietetic, dacă vreți.

În livadă fiind, am admirat și un alt soi de mere, cu caracteristici diferite ale fructului, dar cu aceeași vigoare impresionantă a pomului. Mă gândesc să-l folosesc și pe el ca portaltoi. Merele lui sunt mult mai tari, aproape pietroase. Semințele se văd mai jos, care diferă și ca formă și ca nuanță față de cele ale merelor crețești. Totuși, merele crețești au avut mult mai multe semințe în măr, în medie câte 5-6, ceea ce le face mai rapid de recoltat.

Soi necunoscut
Soi necunoscut

Dacă recunoașteți soiul vă rog să lăsați un comentariu, sunt curios ce este. Iată și semințele lui.

Semințe de mere
Semințe de mere
Publicat în Fără categorie

12 răspunsuri la “Recoltarea semințelor de mere din soiul Crețesc pentru producerea portaltoilor de măr

 1. Multumiri pt articol.
  Am doua intrebari: 1.cum se proceddeaza pt a face sa incolteasca semintele de mar?
  2.Samburii sau semintele luate din butoiul in care au fermentat fructele pt tuica nu sunt bune? (in cazul corcodusului am vazut ca incoltesc chiar si dupa ce au fiert in cazan. Nu e gluma)
  Abia astept raspuns.
  Toate cele bune.

  1. Salut, gasesti „procedura” in primele articole publicate pe site. E o lista in partea stanga. Vezi incepand cu https://www.scoaladepuieti.ro/pregatirea-semintelor-si-samburilor-pentru-germinare/ si https://www.scoaladepuieti.ro/germinarea-semintelor-si-samburilor-la-pomii-fructiferi-stratificarea/

   E foarte probabil sa rasara si cele din fructele fermentate, dar probabil cu o rata de germinare mai mica. Cu samburi fierti nu recomand sa lucrezi, indiferent daca ei sunt capabili sa rasara, nu cred ca ar face puieti intregi la minte.

 2. chiar nu stiu daca semintele de mar incoltesc pur si simplu…
  Voi incerca,Poate nu exista niciun secret asa cum ar fi la gladita (de ex) unde semintele trebuie sa fie oparite…
  Totusi de ce nu vad meri crescuti spontan, asa cum vad nuci,visini,pruni, gutui?

  1. Eu am vazut si meri crescuti spontan. Trebie stratificate semintele ca sa germineze, am dat link mai sus. Nu trebuie oparite.

 3. Nene Ionute, mai ai doar 99 zile sa raspunzi. Altfel pun semintele de mar la incoltit „pe cont propriu” si am sa spun la toti ca nu m-ai ajutat. Asa! Hmmm…
  Nu e bine domnu Ionut,nu e bine!

  1. Daca locuiesti la tara probabil stii si tu ca e foarte mult de lucru si nu ai mereu dispozitia necesara seara cand te intorci sa mai stai sa lucrezi si pe calculator. Daca ai rabdare, ajut.

 4. Semintele se seamana toamna direct in gradina, eu asa am facut, se acopera cu un strat subtire de pamant.Ele rasar primavara, in modul asta se face si selectia, semintele mai slabe nu rasar.
  Asa se procedeaza cu toate speciile(mar, par, piersic, nuc etc).
  Nu se pun in apa inainte.

 5. Bună ziua! Îmi doresc un măr soiul Crețesc auriu, nu am reușit să găsesc unul să cumpăr. Din semințe pot obține unul care să rodească, fără a fi nevoie de altoire? Am câteva semințe și mă gândesc să le pun la stratificat, după indicațiile Dvs. Felicitări pentru ceea ce faceți și mulțumesc pentru informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *