Piersicul de vie înmulțit prin sâmburi, fără altoire

Sunt fan al fructelor zemoase, deci perisabile, care se coc toamna, astfel încat să poată fi folosite la prepararea conservelor de iarnă exact în perioada în care temperaturile de afară scad. Astfel, conservele țin mai bine decât cele nevoite să reziste la temperaturile verii. Piersicile de vie întră în această categorie.

Numele și l-au capatat de la faptul că, având talie mică, oamenii îi cultivă prin vii. Eu o să-i plantez printre alți puieți de meri, peri, vișini etc, în livezi tinere, astfel încât să obțin o utilizare mai bună a terenului în primii ani de viață ai livezii, când pomii „titulari” sunt încă mici. După 10-15 ani, cand pomii „titlulari” vor crește în coronament, piersicii își vor fi incheiat deja ciclul de viață.

Aveam și eu în vie vreo doi piersici, dar care n-au prea rodit anul acesta, așa că pe 15 septembrie am fost nevoit să cumpar 15 kg de piersici de vie din piață, de la cineva din Voinești, Dâmbovița. Le-am luat sâmburii, iar ca produs secundar m-am ales și cu o dulceață de piersici. Era un soi de piersici cu pulpa alba, acoperite cu puf, modeste ca dimensiuni, dar probabil compensează prin număr.  Un alt soi cu fructe mai mari și cu pulpa pigmentată în roșu, l-am găsit la mine la țară.

Sâmburi de piersici
Sâmburi de piersici

Cu totul cred că s-au strâns undeva în jur de 600 de sâmburi, câte 300 din fiecare soi. Sunt în continuare interesat și de alte soiuri și vă rog sa-mi scrieți aici dacă aveți recomandări. Mulțumesc!

Publicat în Fără categorie

19 răspunsuri la “Piersicul de vie înmulțit prin sâmburi, fără altoire

  1. Stimata D-NA/D-L,
    Sunt un mare pasionat de gradinarit si ca atare imi doresc sa am in gradina tot felul de pomi.Din pacate o parte dintre pomii altoiti plantati nu au dat si nici nu dau nici dupa 7 ani rezultate-nu rodesc, printre acestia este si piersicul care sa uscat singur dupa 3 ani.Am rugamintea daca puteti sa ma ajutati cu catteva seminte de piersic alb sau rosu din vie.Pot sa va ofer la schimb seminte de: salcam galben fara tepi, seminte de catalpa,seminte de migdal, alun etc.
    Va multumesc!
    Cu respect,
    Mihai Vamvu

    1. Eu sant super multumit de acest soi de fructe (pt mancat , gem ,chiar super palinca am auzit ca fac uni).Toamna pun in pamant 20-30 de samburi, primavara rasar si toamna se pot planta. In trei ani sant pe rod. Daca sant ingrijiti ca un piersic altoit produce bine si traieste mult timp(am unul de 17-18 ani si arata foarte bine, produce in jur de 100 kg/an). Imi pare tare bine ca i-am descoperit.

  2. buna seara, imi pare bine ca am gasit pe cineva care poate sa ma indrume cum as putea sa obtin un piersic din soiul paraguay folosind samburii. Va rog sa ma indrumati pas cu pas daca am inteles bine se tin samburii in apa calda 2-3 zile in luna ianuarie apoi se tin in beci sau frigider cam 3 luni pana germineaza dar nu am inteles trebuie tot in mediu umed?

  3. Buna ziua. Acum cativa ani buni crescuse de buna voie si nesilit de nimeni, la noi in vie, un piersic de statura mica – max 2 m inaltime – si facea niste piersici delicioase cu coaja si pulpa atat de rosie ca te patai pe maini si mai ales pe haine 🙂 Din pacate a tinut doar vreo 5 ani dupa care s-a uscat. Iar acum ii duc dorul si nu stiu unde as putea sa regasesc acel soi. Aveti cunostinta – d-voastra sau cititorii – unde se poate gasi un astfel de soi?

  4. Am intalnit un soi de persic, si MA INTERESEAZA ACEST SOI: POSIBIL SĂ FIE SALBATIC/FRANC
    STITI CE SOI ESTE?? pot sa-l achizitionez de la dvs?
    1. Pomul este de vigoare mica-medie, relativ. productiv, rodeste in principal pe ramuri scurte;
    2. Perioada de coacere – septembrie
    3. Fructul este de marime medie – 50 – 65 gr., forma turtită – ca pruna stanly … si ca mango, culoare fruct VERZUIE-CU NUNATE DE GALBEN SI ALB;
    4. Pulpa ese alba-verzuie, moale, suculenta, relativ neaderenta la sambure, iar samburile este relativ mare, mai mult de 10% din fruct…
    5. GUSTUL ESTE AMAR, USOR DULCE??
    STITI CE SOI ESTE SI DE UNDE IL POT OBTINE?
    ERA UN POM CARE A FOST TAIAT SI NU MAI POT OBTINE RAMURI?

    1. Se poatre obtine un piersic cu aceleasi caracteristici din sambure din soiul Paraguaios? Daca da ajutati-ma si pe mine cu un sfat.

  5. Vă salut,
    S-ar putea să fie migdal, pentru că la migdal sâmburele contează si carnea din jur este a
    verzui-albă la coacere
    Doru

  6. Cel mai bine germineaza in ghiveci/jardiniera, afara pe balcon. De toamna pana primavara ies. Apoi se planteaza in gradina.

  7. Buna ziua
    Puteti sa-mi trimiteti citeva seminte de piersic de vie rosu sau alb sau din soi de alea mici
    Pentru ca vreau sa le pun la germinat ca astea nu-s asa pretentioase
    Platesc eu totul
    O zi buna!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *