Fără chimicale în școala de puieți

Săptămâna trecută am fost la un curs de agricultură ecologică pentru „operator în ferme ecologice mixte„, singurul de acest fel acreditat și recunoscut de Autoritatea Naționala pentru Calificari. L-am promovat și eu nițel pe EcoMagazin, drept pentru care organizatorii m-au invitat să particip la curs gratuit. Peste câteva săptămâni, după examen, voi avea și o diplomă de țăran pe lângă cea de inginer, dar care o să-mi fie mult mai dragă.

Cursul mi s-a părut a fi important îndeosebi pentru cei care doresc sa isi certifice ferma și să producă în regim ecologic. Mi-am dorit să particip pentru că vreau să mă pregătesc și eu, în timp, pentru un astfel de scenariu.

Am aflat foarte multe lucruri interesante, dar am rămas în același timp cu sentimentul ca agricultura ecologică nu poate fi predată. Se experimentează mult, e un domeniu la început, iar sfaturile primite vin întotdeauna cu un asterix. Nimeni nu garantează că ce a mers pentru unii fermieri va merge și în ferma ta. E unul din motivele pentru care inspectorii organismelor de certificare nu au voie sa faca recomandări fermierilor.

O să testez  pe parcurs unele dintre practicile utilizate în agricultura ecologica și o sa scriu despre ele. Chiar astăzi am avut ocazia să salvez unul dintre puieții de gutui atacat de păduchi de funze.  Cum? Le-am facut un duș cu apă rece. Ăsta sfat l-am primit, așa am procedat. Au picat toți, mai mult dislocați de jetul de apa.

Păr cu păduchi de funze
Păr cu păduchi de funze

Vor urma și alte sesiuni ale cursului. Dacă vă interesează puteți lua legătura cu organizatorii la urmatoarele numere de telefon: 031.428.24.44/0743.183.353, sau prin e-mail: [email protected]

În rest, puieții n-au primit până acum decât sapă si apă, fără niciun fel de substanțe chimice, și uite ce frumoși sunt:

Școala de puieți
Școala de puieți
Școala de puieți
Școala de puieți

2 răspunsuri la “Fără chimicale în școala de puieți

  1. Felicitari!!! Arata grozav! Am avut si eu cateva incercari dar n-am reusit mare lucru. Acum, dupa ce am citit articolele de aici, in special cel cu pregatirea semintelor, sigur voi avea rezultate mai bune.

  2. Foarte frumoase ideile, Chimicalele ar trebui eliminate din întreținerea tuturor culturilor,poate la început au fost create pentru ameliorare dar, apoi dezvoltându-se,industria chimică a început să producă doar din interese financiare.Am spălat şi eu cu apă cu presiune păduchii de frunze de pe bobocii de trandafiri e bună metoda,este eco şi eficientă,s-ar mai putea pulveriza şi o soluţie din apă cu săpun ras sau săpun lichid neutru,săpunul e antimicrobian şi fungicid. Sau ar mai fi şi plantele companion-pe Vegetal Shapes sunt descrise foarte bine.Am citit în cărţile de la Tei (Traduceri Ecologice Indepentente),cărţi pe care le-am descoperit acum un an şi care pentru mine au fost o revelaţie,despre arat şi buruieni,ştiu că întreținerea plantelor se face prin săpat şi udat,dar… Joseph A. Cocannouer în Buruienile,protectoarele solului spune că :”Buruienile ridică mineralele din adâncuri la suprafaţă şi ajută astfel culturile să se hrănească şi să facă mai uşor faţă secetei.Buruienile depozitează şi pun la dispoziţie substanţe minerale şi nutritive care fără buruieni ar fi luate de apă,de vânt sau ar fi supuse procesului de levigare şi ar ajunge în pânza freatică.” Iar Edward Faulkner în Nebunia aratului spune că : Aratul este o lucrare greşită,este împotriva legilor naturii,care provoacă”fenomene ca eroziuni,soluri acide,creşterea inundaţiilor,scăderea pânzei freatice,dispariţia vieţii sălbatice,apariţia suprafețelor de sol compact”- probleme majore care se încearcă a se remedia prin eforturi costisitoare.Anul acesta am menajat toate buruienile care puteau fi trecute cu vederea,sper să scap de ideea preconcepută că buruienile ar consuma din hrana culturilor.Mi-a plăcut foarte mult şcoala de puieţi şi încurajarea tuturor să adune sâmburi,să identifice,să scrie despre fiecare soi,,să facă poze, să aibă iniţiativă.Felicitări,pentru site şi pentru ideile atât de interesante!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *