Câteva notițe despre producerea portaltoilor generativi extrase astă vară din câteva cărți de pomicultură.
Semințele de mere și pere se extrag după ce merele au fost ținute la umbră timp de 10-12 zile în strat de 40-50 cm, având atenție să nu fermenteze. În acest timp ele își definitivează coacerea. Apoi merele și perele sunt pasate în zdrobitoare cu valțuri sau pasatrice, iar semințele decantate.
Semințele se spală bine prin mai multe ape înainte de a fi stratificate. Dacă pulpa nu se desprinde, sâmburii pot fi frecați cu nisip.
Pentru selecția sâmburilor, după extragere, se pun în soluție de sare 5% și se elimină cei seci, care se vor ridica la suprafață.
Sâmburii de corcoduș, prun, zarzăr, piersic, migdal, cireș, vișin și mahaleb pof fi puși la stratificat imediat după extragere și uscare. Semnințele de măr și păr se pun la stratificat în perioada 15 decembrie – 1 ianuarie.
Stratificarea se poate realiza într-o ladă cu nisip prevazută cu orificii pentru drenaj. Lada poate fi depozitată în beci, dar dacă temperaturile sunt mai greu de menținut între 1 și 4 grade Celsius, se poate săpa o groapă în gradină și puse acolo, sub un strat de pământ de 60-90 de centimetri. Umiditatea trebuie să fie constantă, între 20-30%.
În ladă se pun 10-15 cm de nisip dedesubt și la fel deasupra, iar la mijloc se fac straturi alternative de nisip și sâmburi. Pentru împiedicarea germinației precoce se poate pune gheață sau zăpadă tasată peste ladă sau groapa cu semințe.
Cu 2-3 săptămâni înainte de stratificare se tratează cu sulfat de cupru (3%) toate spațiile de depozitare. Dacă se pun în gropi săpate în pământ, se tratează doar lada. Nisipul și semințele se tratează cu fungicid.
Pe parcursul iernii, în special dacă sunt depozitate în beci, se verifică periodic gradul de umiditate al nisipului, dacă au mucegăit sau nu și dacă au încolțit.
Nisipul pentru stratificare trebuie să fie grosier. Nisip de râu, spălat.
Semințele stratificate sunt bune pentru semănat când încoltesc în proporție de 5-10%, iar sâmburii atunci când crapă în proporție de 10-15%. Embrionul nu trebuie sa fie mai alungit de 1-2 mm.
Pentru semănarea manuală a semințelor se pot utiliza două sârme de oțel cu marcaje de vopsea la distanța dorită, 20-40 de centimetri.
Semănarea semințelor se face primavara devreme, în primă urgenta, când solul are umiditate suficientă și pot fi asigurate condițiile optime de încolțire și răsărire.
De-a lungul sârmelor se face un șanț cu sapa la o adancime de 4-5 cm și se seamană semințele în șir sau în cuiburi.
Șanțurile se acoperă cu un amestec de nisip și mraniță în proporție de 1 la 2 astfel încât să nu se formeze crustă la suprafața rândului semnat. Tot acum se plantează și plantele indicatoare.
Sâmburii se sădesc împreună cu plante indicatoare: salată, cânepă sau hrișcă, astfel încât rândurile să devină vizibile rapid.
După ce puieții fac 4-5 frunzulițe, se răresc la distanța dorită. Dacă sunt plantați în cuiburi, se oprește puietele mai viguros, iar ceilalți se taie de la suprafața pământului cu o foarfecă. Nu se smulg pentru că se deranjează sistemul radicular al plantei pe care dorim să o păstrăm.
De ce nu va faceti o cultura de marcotiere pentru obtinerea portaltoilor vegetativi si asa se pastreaza caracteristica portaltoilrt clonali, MM106, M9/B9 etc.?
Portaltoii germinativi nu au nici rezistenta la boli si nici nu au vigoarea potrivita. Un portaltoi MM106 sau M9/B9 altoit, intra pe rod din al 2-lea, al 3-lea, pe cand cei pe franc doar dupa anul 6-7, plus marimea lor care e un dezavantaj.
Aveti cumva seminte de pere de vanzare? Nu v-am uitat cu soiurile de mere pt. cidru, ce am discutat pe facebook. Mi s-au prins 4-5 varietati. La primavara vitoare va trimit altoi.
Prefer pomii de vigoare foarte mare din mai multe motive, mai ales la soiurile de mar pentru suc de mere si cidru. In plus, imi place sa am putina diversitate, nu ma deranjeaza ca intra pe rod mai tarziu, atata timp cat o fac abundent. Nu ma bucur la cateva kg de fructe pe care le fac niste pomi mititei in primii ani de viata.
Buna ziua.
Va rog fiti amabil.Cum se obtin portaltoi M106 , M9,etc.
Am tot cautat indicatii, dar nici un rezultat.Sau indicatimi o pagina Web unde ad putea gasi explicatiile necesare obtinerii portaltoilor pe categori.va multumesc.
Ce fungicid folositi? Topsin?
Initial nu am folosit deloc, apoi am incercat cu piatra vanata. As fi ales sulful, dar nu am gasit in magazin.