Câteva notițe despre altoirea pomilor fructiferi extrase astă vară din câteva cărți de pomicultură.
Recoltarea altoilor se face de pe pomi maturi, pe rod, nu din pomi tineri sau aflați în declin.
La recoltarea ramurilor altoi, curațirea de frunze se face imediat pentru a evita pierderea sevei prin transpirație. Lungimea pețiolului rămas pe ramura altoi să fie de aproximativ un centimetru.
Până la altoire, altoii se țin în 2-4 cm de apă și acoperiți cu o cârpă umedă.
Pentru activarea sevei și reușită mai mare, înainte de altoire se udă pomii astfel încat apa să pătrundă în adâncime în sol.
Ca să nu formeze cot, altoii se palisează în două locuri, cu două legături. O dată când altoiul are 7-8 cm și a doua oară când are 18-20 cm. Între altoi și cep trebuie să rezulte o distanță de un centimetru. Când este în faza erbacee, lăstarul se palisează mai usor dacă se apasă încet și continuu pe baza lui.
Ruperea lăstarilor care dau din cep se face la două săptămani.
Eliminarea cepului se face în perioada 15 iulie – 15 august, când grosimea altoiului e aceeași cu a portaltoiului. Se taie în unghi de 25-30 de grade față de orizontală cu o foarfecă sau cu un cosor cu grijă să nu atingă altoiul. Dacă cepul e prea gros, se taie perpendicular cu un ferastrău și se netezește cu cosorul. După tăiere se aplică mastic.
La scoaterea cepului, muncitorul se așează pe partea cu cepul, cu piciorul stâng la baza portaltoiului, mâna stânga pe cep, împingând spre altoi, iar tăietura se face cu mâna dreaptă de la stânga la dreapta și puțin în sus, prin tragere, cu lama înclinată la 25-30 de grade.
Suprimarea lăstarilor anticipați de pe zona trunchiului. Se aleg 3-4 lăstari pentru formarea șarpantelor, iar ceilalți se suprimă. Șarpantele alese se dirijează astfel: Dacă au vigoare slabă se leagă cu rafie de ax, iar dacă au vigoare mare se înclină cu ajutorul călușilor.