Protecția și tratarea pomilor roși de iepuri cu pastă din lut, balegă de vacă și var

Locuim destul de aproape de pădure și avem pe lâgă casă o livadă de pomi plantați de prin 2011, dacă nu mă înșel. Anul trecut, ca și în anii anteriori, am avut probleme cu iepurii sălbatici, care vin până aproape de casă și rod puieții, în special cei de măr.

Ca să facem o poveste lungă scurtă, rețeta pe care am folosit-o a constat în 3 părți balegă proaspătă de vacă și o parte praf de var sau var stins, se mai adaugă și lut ca să închege mai bine aluatul, probabil, dar eu n-am mai pus. Vă recomand totuși să o faceți, pentru că așa zice internetul. Eu am pus, în schimb, câteva mâini de nisip ca să fac câte o surpriză iepurilor care ar fi tentați să încerce gustul.

Anul trecut am folosit cam aceeași rețetă, dar am făcut pasta mai groasă decât acum și aproape că am cimentat puieții cu strat gros. Totuși, am făcut greșeala să subestimez lungimea unui iepure ridicat în două picioare cu un strat de zăpadă sub el și am avut vreo doi puieți, spoiți pe o distanță prea mică de la pământ, care au fost roși pe crecuțele superioare. Ca să nu încapă urmă de indoiala referitor la autorul faptelor, au lăsat căcăreze de iepure peste tot în jurul pomilor roși. Diabolici iepurașii ăștia. Cred ca e important să nu se învețe sa vină la ros pomi în livadă pentru că odată ce a căpătat obiceiul, or să mai vină.

Pomi roși de iepuri, poză de anul trecut
Pomi roși de iepuri, poză de anul trecut

Un gard ar fi fost mult mai eficient, dar uite ca nu s-a putut face din varii motive, așa că trebuie să recurgem la metode de pe vremea bunicilor, dar suficient de eficiente ca să facă față. Anul viitor poate facem și noi gardul și ne lansăm simultan cu pomii și în creșterea curcanilor, găinilor, rațelor, printre pomi. Cei din poză sunt de prin vecini,pare să le placă pe la noi.

Pomi spoiți cu balegă de vacă și var
Pomi spoiți cu balegă de vacă și var

Așa arată spoiala de anul ăsta, mai subțirică, dar sper să fie eficientă. A mers și mai rapid. Cu 3 găleți de pastă am spoit aproximativ 130 de pomi în câveva ore. Nu mi-a trecut prin cap să mă și cronometrez. Să fi fost vreo trei, maxim patru, dacă adăugăm și preparatul pastei. Eu zic că a fost mai rapid decât dacă aș fi dat cu pensula cu var simplu și cred că e mai sănătos decât invelirea puieților cu folii de plastic. Dealtfel, balega de vacă amestecată cu lut, fără var de data asta, e folosită și pentru tratamentul rănilor pomilor roși de iepuri.

Mai jos e o poză cu un pom ros se iepuri încă de anul trecut, sau poate chiar cu doi ani în urmă, nu știu sigur. A avut noroc că nu l-au ros de jur împrrejur, dar sincer nu știu dacă o să atingă vârste venerabile cu astfel de răni în copilărie. Pentru cazul ăsta, spoiala cu balegă de vaca e un bine nesperat, care îl aută să se vindece și chiar protejează de alte boli scorțoase.

Rănile pomului ros de iepuri, după un an
Rănile pomului ros de iepuri, după un an

În sfârșit, dacă aveți o mașinuță dinasta cu mestecău la capăt, vă ușurează munca substanțial. Apoi niște mânuși de plastic sunt bune și ele, dar să știți că or să se rupă oricum la un moment dat. De miros nu trebuie să vă fie frică, la final miroase mai mult a var decât a balegă. Spor la spoit!

Amestecul de balegă de vacă și var
Amestecul de balegă de vacă și var
Publicat în Fără categorie

11 răspunsuri la “Protecția și tratarea pomilor roși de iepuri cu pastă din lut, balegă de vacă și var

  1. …iepurii sunt foarte pretentiosi la miros 🙂

    …si eu am facut ceva similar la pruni in acest sezon din parti egale de balega proaspata de porc+pamant+apa; ….pasta inainte de aplicare sa nu fie nici prea subtire nici prea groasa,….ideala este de consistenta smantanei

    Sporr tuturor 😉

  2. Ce rost mai are sa folosesti plasa rabitz, atat timp cat exista metode traditionale?
    La 130 de pomi costurile ar fi destul de substantiale.Daca nu ma insel, ar trebui sa fie intre 2-5 lei plasa.
    Ionut, anul acesta am plantat si eu 120 de pomi si sunt pus pe ganduri daca sa fac aluatul sau nu 😀
    numai bine,

    1. Daca stii ca sunt iepuri in zona ar fi bine sa ii protejezi. Nu ataca chiar acum in perioada asta, dar isi fac aparitia in primavara.

  3. Dragilor,nu va mai chinuiti cu tot felul de paste si spoieli,pomii mici cel mai simplu pot fi protejati prin legarea unor fasii din sac de rafie sau sac de ciment sau ziare(reviste,sau suluri de hartie)Plasticul NU ESTE RECOMANDAT IN NICI O SITUATIE!Daca nu aveti saci de rafie sau hartie,in mod sigur gasiti niste stuf,trestie,ma rog-e mai anevoios de lucrat cu el,dar merita.Spor la treaba si Sarbatori fericite tuturor.

  4. O metoda in care ne inmultim pomi fructiferi fara altoire:ne trebuie un pom fructifer care face fructe bune cautam niste mlazi noduroase la baza le gasim pe crengi sau pe tulpina le taie-m cu tot cu ochi (cu cat mai multa scoarta) si le plantam toamna.Spor la treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *