Mutați puieții de nuc crescuți spontan prin zăvoaie și pâraie, altfel vor muri

Astă primăvară am fost să culeg flori de soc din zăvoiul Oltețului și m-am întâlnit cu câțiva puieți de nuci. Probabil că nucile au fost „sădite” în timpul inundațiilor, puse la stratificat pe cale naturală, în nisipul adus de aluviuni. Am văzut același fenomen și pe alte pâraie de pe la noi, unde au răsărit nuci cu zecile și chiar sutele.

În mod normal, pentru orice fel de copăcei răsăriti în sălbăticie, aș spune să-i lăsăm acolo, dar nu și în ce privește nucii din zăvoaie. De ce? Pentru ca vor muri fie din cauza faptului că nu au suficientă lumină, sălciile crescând mult mai repede, fie pentru că rădăcinile lor vor ajunge foarte curând la pânza freatică și vor suferi din pricina asfixierii rădăcinilor.

„Drenajul necorespunzător asociat cu excesul de apă din sol duce la debilitarea pomilor prin asfixierea rădăcinilor. Pânza de apă freatică trebuie să fie situată la peste 2,5-3 m adâncime în sol.” din Tehnologia culturii nucului

Așa că, înainte de a-și scutura frunzele, m-am dus din nou acolo unde știam că sunt nucii, vreo cinci la număr, și am legat de vârful lor o panglică albastră, pe care o aveam la îndemână. Roșie mergea și mai bine. Î-am marcat ca să îi pot regăsi în toamnă sau în primăvară, când e bine de plantat, sau când e bine de altoit. În perioada în care rămân fără frunze mi-ar fi fost mai greu să îi identific ditre toate bețele care se înalță din pământ prin zăvoaie.

Nu aș risca să investesc intr-o livadă de nuci culeși de pe pâraie pentru că nu știu ce fel de nuci fac sau dacă rodesc mulțumitor măcar, dar merg luați în ghivece și altoiți sau pot fi altoiți chiar pe locul în care i-ați găsit.

Altoirea nucilor este o lucrare destul de pretențioasă. Fără să fiu specialist sau fără măcar să fi înercat vreodată să altoiesc un nuc, îmi pot da seama, din informațiile găsite pe internet, că cerința de bază este ca temperaturile în perioada premergătoare altoirii, dar și după, să fie constante, undeva pe la 26 de grade, pentru a favoriza formarea călușului (țesut osos nou care sudează capetele rezultate din fractura unui os).

La Staţiunea de Cercetare Pomicolă Vâlcea, de exemplu, au o instalație specială în care puieții altoiți sunt ținuți timp de 30 de zile, la 26 de grade Celsius, potrivit acestui articol. De aici mai puteți afla care este practica utilizată la o pepinieră pomicolă din Soroca, Republica Moldova. Aici sunt iarăși câteva imagini utile, care vă pot face o idee cum pot fi ținuți puieții altoiti la temperatură constantă.

Dacă vorbim de nuci și altoirea lor, e bine de știut că avem un expert local de la care avem ce învăța, ma gândesc la Iosif Kiss și al lui Nucifere.com. Mai jos e un clip despre altoirea în fereastă, mai are unul și aici despre altoirea nucului în cap de altoire.

În fine, dacă vreți neapărat să învățați să altoiți nuci, sunt sigur că puteți reuși. Internetul e plin de clipuri in care se arată cum se face. Mai aveți aici și aici unul. Pare că fiecare are o altă tehnică, dar practicile pe care le reîntâlniți în fiecare clip e bine să vi le însuțișiți. Un nuc altoit costă aproape

Părerea mea e că nucii de pe pâraie, crescuți spontan, pot fi folosiți ca portaltoi cu succes și îndrăznesc să pledez pentru argumentul că altoirea nucilor în zăvoi are șanse mai mari de reușită decât cei altoiți în câmp deschis. Motivul este că umiditatea în zăvoi, lângă o apă curgătoare, este mai mare, iar temperaturile fluctueaza mai puțin. Apa și umbra zăvoiului ține răcoare ziua, iar căldura înmagazinată în apă și în pietre ține de cald noaptea.

Îmi place ce spune și Eugen Guzun, organizatorul unei acțiunii de plantare Wikiwoods în Republica Moldova, în clipul de mai jos. Zice că, dacă în mod natural nucii sunt plantați de ciori și veverițe, atunci noi, ca oameni, putem face mult mai mult. Și are dreptate. Șansele sunt să nu se oprească doar la această acțiune, iar înițiativele lui să treacă Prutul și in Romania, așadar, va invit să-l urmăriți pe pagina lui de Facebook.

În sfârșit, bifez un nuc plantat anul acesta chiar în ajunul Crăciunului, luat din zăvoi. Nu am avut starea de spirit necesară ca să îi mut și pe ceilalți pentru că nu m-am hotărât unde să îi plantez și nu prea îmi vine să merg la plantat dacă nu am puieți cât să plantez toată ziua, dar mă gândesc serios să îmi fac practica de altoire pe ei. Pe el l-a luat ca martor:

Nuc plantat în ajun de Crăciun
Nuc plantat în ajun de Crăciun
Publicat în Fără categorie

7 răspunsuri la “Mutați puieții de nuc crescuți spontan prin zăvoaie și pâraie, altfel vor muri

 1. Va salut, am gasit prin padure zilele trecute niste nuci frumosi si i-am luat si replantat. Va rog, daca se poate, sa imi spuneti cand ar fi potrivit sa fie altoiti si prin ce metoda? Majoritatea au cam 1,5 cm in diametru mai la baza, dar este unul si de sub 1 cm unul de peste 2. Am observat ca nucii cumparati au zona de altoi undeva aproape de radacina, zona ce este ingropata la plantare, in cazul nucilor gasiti banuiesc ca altoirea se va face undeva la cativa zeci de cm de la sol!? Multumesc, numai bine!

   1. Buna ziua Dl. Robert.
    Sunt interesat de altoirea unui nuc. As dori sa va contactez telefonic pentru detalii. Numarul meu este 0745927594.
    Va multumesc si va doresc o zi buna.
    Remus

   2. Una intreb si alt raspuns primesc! In ce perioada se poate muta un nuc mic, plantat de un an, in alta locatie? Se poate si cand?

 2. Buna ziua,
  Am un nuc plantat de 4 ani,nu e in loc bun,vreau sa l mut,cand pot,toamna sau primavara sau e prea mare de ani ca sa l mai pot muta,
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *