Cum plănuiesc să-mi cresc singur bradul de Crăciun, din semințe. Cine vrea să încerce?

Înaintea fiecărui Crăciun cred că toată lumea se gândește, chiar și numai puțin, la obiceiul de a aduce un brăduț în casă. Cred că la origini a fost, în mod necontestat, cel mai frumos obicei, dar ce facem în ziua de azi când știm că pădurile se împuținează tot mai mult? Îmi place mirosul de brad și nu suport ideea de a împodobi de Craciun o bucată de plastic, chiar dacă gestul poate fi considerat  unul ecologic (și ne dorim să facem cât mai multe astfel de gesturi). Dar ce ar fi dacă am crește propriii brăduți de Crăciun, din semințe? Să nu-i mai tăiem și nici să nu facem gaură în bugetul de Crăciun, cumpărând bradul cu ghiveci cu tot, pentru că de multe ori nu avem banii aștia.

Locuiesc la țară, în aceeași casă în care am crescut. În anul nunții părinților mei, s-a plantat un brad în fața casei. Nu știu exact cum și de ce s-a facut lucrul ăsta. Cred ca au adus niște leme de brad de la munte și împreună cu ele și puietele de brad. E mare acum și pentru că a fost plantat  foarte aproape de piciorul scării casei, a început să disloce scara cu rădăcinile. Nu avem ce face decât să îl tăiem. Mai în glumă, mai în serios, tata zice că așteaptă să mă însor ca să folosească vârful bradului la nunta mea. Crăpăturile din scară mă presează. Partea bună, care face ca povestea să continue, e că am găsit o cutie cu conuri strânse de mama, de anul trecut, ca să le ducă la grădiniță, să învețe copiii să numere pe ele. Am avut norocul să găsesc și câteva semințe pe fundul ei. Între noi fie vorba, cred că nu m-am uitat niciodată cu atâta interes la fundul unei cutii. Asta e o poză de acum câțiva ani, în care apar actorii principali:

Bradul din curte
Bradul din curte

Știați că semințele de brad au aripi? Serios, chiar au. Într-o cărticică de silvicultură am găsit vorbindu-se despre ele chiar așa, „semințe aripate”. Conul nu e decât un suport pentru ele. Am pus mai jos o poză sugestivă cu un con de molid, care e similar, iar semințele la fel.

Con de molid
Con de molid

În mod normal, conurile de brad, cu semințe în ele, se recoltează în aceeași perioadă în care se coc, adică în lunile septembrie-octombrie, ca să nu zboare semințele din ele, dar dacă mergeți pe munte în perioada următoare sau în parcuri și găsiți conuri, aveți totuși niște șanse să mai găsiți câteva semințe în ele. Eu am pus conurile mele într-un vas închis și le-am agitat ca să mai sară câteva semințe. Rezultatul, după ce am ales semințele de restul materiei vegetale, îl vedeți mai jos.

Semințe de brad
Semințe de brad

La molid, pin și larice perioada de recoltare se întinde pe mai multe luni, până în ianuarie-februarie, dar asta este probabil pentru că longevitatea biologică a semințelor de brad este mult mai scăzută față de a altor conifere. Sunt sensibile și germinează foarte repede în comparație cu alte specii.

Longevitate semințe
Longevitate semințe

Date fiind aceste noi înformații, nu pot decât să sper că voi avea o rată de germinare acceptabilă la semințele mele, adunate din conurile de anul trecut.

Pentru germinarea semințelor de brad, aflăm din aceeași cărticică (care de fapt e un pdf, acest pdf), că trebuie ținute timp de 21 de zile la temperatura de 3-5 grade Celsius. Eu o să le pun la frigider într-o cutie închisă ermetic, între două șervețele umede, pentru ca o să vreau să mă mai uit pe la ele. Alternativ, puteți utiliza nisipul umed sau rumegușul, daca aveți la îndemână. După stratificare se pun la locul de veci, în pământ. Pământul poate fi într-un ghiveci sau poate fi afară în curte dacă aveți loc pentru un brad.

Stratificarea semințelor de brad
Stratificarea semințelor de brad

Astea fiind spuse, la ce perioadă de timp credeți că ne uitam pentru a crește un brad de Craciun de 1,8-2 metri? Răspunsul e 10 ani. Exact vârsta la care copiii vostri, daca plănuiți să-i faceți acum, vor începe să pună la îndoială existența lui Moș Crăciun. 10 ani e foarte mult, dar nu ar trebui să vă descurajeze să creșteți un brăduț în ghiveci, ci ar trebui să vă încurajeze, pentru că asta e, mai mult sau mai puțin, vârsta brăduților pe care îi vedeți avortați în piață.

Actualizare 23 decembrie. Gata bradul. Am complotat cu vântul puternic și l-am răsturnat după ce i-am tăiat rădăcina care mergea sub scară. Era frumos ceva verde în cute pe timp de iarnă, dar încerc să vad partea bună a lucrurilor. Poimâine e Craciunul și avem brăduț în casă din vârful lui, apoi mă gândesc deja ce să tâmplăresc din lemnului lui. Niște rafturi pentru cărți sau cutiuțe pentru semințe, mi-a sugerat cineva. Și mai apare o întrebare: ce punem în loc?

Bradul
Bradul
Bradul
Bradul
Publicat în Fără categorie

4 răspunsuri la “Cum plănuiesc să-mi cresc singur bradul de Crăciun, din semințe. Cine vrea să încerce?

  1. Am cumparat un cactus mic de la Florarie in anul nasterii baiatului meu, (am vazut specia in Tenerife, e ca un copac). Discutam in casa ca are varsta lui … La un moment dat, pe la 6-7 ani, cactusul l-a depasit in inaltime. Intr-o zi l-am gasit fara varf. Sunt peste 20 de ani de atunci , cactusul e in sufrageria de bloc, atinge tavanul – ar fi minunat intr-un hol inalt de casa.

  2. Buna ziua,

    Am cules de pe strada niste seminte, cred ca de cypress, le-am aruncat intr-un pahar de unica folosinta cu pamant de flori lasat pe balcon si… M-am trezit cu zeci de plantute de 5 cm in pahar. Ce as putea face sa le mearga mai bine si cand ar fi bune de aruncat afara din garsoniera? Vazusem undeva 1 an, dar nu am mult spatiu pentru pamant.

    Multumesc, Dan.

  3. Salutare! Anul trecut în decembrieam fost in concediu in țară la Padina si pe drum am corectat un con de brad pe care l-am adus în Anglia,mai în glumă mai în serios am pus semințele care s-au scuturat în niște cutii mici de iaurt cu pământ de flori normal. Am spus când le-am pus „daca iesiti bine daca nu …nu” .Ei bine nu ma asteptam ca toate semințele sa incolteasca si asa m-am procopsit cu 3 cutii cu pui de brad. Păcat ca nu pot publică niște poze…!As avea o intrebare;având în vedere că „ghivecele ” în care sunt au devenit mici,ar fi bine sa ii transplantez în altceva mai mare ? Sau sa mai astept? Acum au un „mot”mic verde deschis,gen al doilea rand de frunze(ace). Un raspuns ceva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?