Un corn, doi corni. N-am greșit pluralul, e al unui arbust care crește în flora spontană din zonele de câmpie și deal. Din câte mi-am dat eu seama, nu este foarte cunoscut și e prea puțin cultivat, un motiv în plus să caut sâmburi pentru școala de puieți de anul viitor.

Am găsit coarne în Piața Obor din București pe 15 septembrie și am cumpărat două kilograme, cărora le-am luat sâmburii. Nu am știut până anul acesta ce gust au pentru că, deși locuiesc în zona de deal, nu am întâlnit niciodată arbustul în zona mea. Mi-au plăcut. Cred că ar trebui să se mai găsească în perioada asta, cu cât sunt culese mai târziu, mai coapte, cu atât sunt mai dulci.

O livadă cu corni
O livadă cu corni

Am aflat mai multe despre coarne și proprietățile lor pe Ierburi Uitate, un site descoperit recent și pe care vi-l recomand. Iată ce spune:

„De-a lungul istoriei, civilizațiile Europei de est au consumat coarnele în moduri felurite, inclusiv ca medicament, datorită cantității mari de vitamina C, calciu și potasiu, recomandate în cazul răcelii și gripei. Similar, medicina antică chineză a recomandat consumul fructelor de corn, shan zhu yu (山茱萸) pentru tonifierea rinichilor și a problemelor de ejaculare.

Datorită conţinutului în tanin, coarnele proaspete sau extracte din acestea se folosesc în tratarea enteritei şi enterocolitei. Tradițional erau utilizate în oprirea sângerărilor nazale, datorită proprietăților hemostatice.

Iată și sâmburii pe care i-am pus la uscat.

Am pus sâmburii la stratificat pe 13 octombrie. Durata de stratificare pentru sâmburii de coarne este foarte mare, de 280-300 de zile, la o temperatura intre  si 5 grade Celsius.

Sâmburi de coarne
Sâmburi de coarne
Publicat în Fără categorie

15 răspunsuri la “O livadă de corni

  1. In toamna asta am facut cornata, adica lichior din fructe de coarne, este foarte buna la gust, si daca nu bei sa cazi sub masa e foarte buna si pentru organism.

  2. Tocmai am plantat in primavara aceasta 3 corni in proaspata mea livada, adusi de pe dealuri. S+au prins si arata minunat. Abia astept primele recolte, pentru ca aceste fructe imi aduc aminte de gemurile din copilarie :). Felicitari pentru activitatile tale!

  3. Spune-mi, te rog, daca lucrurile au mers bine sau nu. Eu tocmai am pus la frigider ( beci n-am ) cativa samburi. M-am gandit ca stratificarea se va termina pe la sfarsitul lui mai. Sper sa fie bine…

  4. BUNAA, EU AM NEVOIE URGENTA DE COARNE DE PADURE SI COAJA DE CORN . NU GASESC . IN ZONA MEA NU SANT . DE UNDE POT CUMPARA U

  5. Coarnele consumate in cantitate redusa 10-12 fructe cu sambure cu tot opresc durerile de stomac (inclusiv diarea). Samburii se digera la fel ca si cei de maslina.
    Pentru a obtine rezultate mai bune samburii se strang cu <<sint e raspundere<< cu o cheie franceza de mica. Timpul pentru germinare se reduce aproape la jumatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *