Plantați și altoiți în aceeași primăvară, cireșii au avut o evoluție bună. Am reușit să plantez în primăvara aceasta vreo 150. Au mai rămas încă 2-3 sute în școala de puieți. O parte din ei o să-i folosesc pentru completări în toată livada, chiar și prin meri și peri, altoiți cu vișin. Cei rămași vor fi plantați pe marginea livezii, pe lângă garduri și pe unde le mai găsesc loc. Cei mai mici vor mai sta un an în pepinieră, că nu ne grăbește nimeni.
Am pierdut vreo doi cireși din cauza că am riscat și i-am plantat într-o zonă mai joasă, inundabilă. Cireșului nu îi place solul tasat, neaerisit și mereu ud.
Am săpat de 2-3 ori pomii, ori cu freza motocultorului, ori cu sapa. Lucrarea nu e făcută doar cu scopul distrugerii buruienilor, ci și pentru distrugerea capilarității solului, ca să nu apară crăpături mari în sol la baza pomului, care usucă solul în adâncime și au ocazia să usuce și pomul.
Cireșul vedetă, cu 10 altoi pe el. Deși altoit foarte jos, a scăpat de gura căprioarelor.
Am cosit pe 8 iulie. Pe răstavuri cu tractorul și pe rând cu o cositoare cu coarne.
Am și udat de câteva ori în timpul verii. Mai rar și mai multicel. 40-50 de litri la pom. Problema cu udatul des și puțin e că promovează creșterea rădăcinilor la suprafață. Când oprești udările, pomul suferă. Dacă uzi rar și mult, apa ajunge la adancime mai mare si ramane acolo mai mult timp, promovând cresterea radacinilor în adancime, unde gasesc umezeală chiar și în perioade secetoase. Dacă mai și mulcești solul la baza pomului, umezeala stă acolo mult mai mult timp, iar pământul nu mai crapă.
După cosit, unii altoi aveau deja 30-40 centtimetri. Protecțiile gablene, acea plasă din fibră de sticlă care se folosește la tencuiala peste izolația cu polistiren a casei, le-am pus după altoire, de la punctul de altoire în jos, până la sol. După cum se vede, am altoit destul de sus. Am explicat de ce când în articolul despre altoirea cireșilor.
Mai jos e unul dintre cireșii pe care a trebuit să îi altoiesc a doua oară, cu vișin. Am altoit și cu cip și în copulație perfecționată, în Z. Nu am eliminat niciun altoi pentru că or să ne mai viziteze căprioarele și nu știu ce pagube vor face.
Am avut și cireși care au rămas fără niciun altoi bun, deci sălbatici, pe care o să îi altoiesc anul viitor. Acesta a fost și rănit de căprioare. S-au frecat de el. Le-am pus protecții tip tub dintr-un plastic similar cu cel folosit la dopurile PET-urilor. Este 2,75 lei metrul liniar. Se cumpără la rolă de 100 de metri și cred că merită din plin banii. Chiar dacă se mai freacă și de protecții și câteodată le saltă de pe pom, fără ele ar fi și mai rău.
Protecțiile împotriva iepurilor și căprioarelor se pot pune pe pom din momentul plantării sau se pot pune și mai târziu, chiar dacă au câteva rămurele. Dacă au ramuri puteți folosi o teavă de PVC tăiată în lung, o puneți în jurul pomului la bază și apoi o ridicați în sus peste crengi. Protecția de plastic vine trasă peste țeavă, apoi țeava se ridică și protecția rămâne pe pom.
Când am făcut altoirile am dat jos protecțiile de plastic ca să altoiesc puțin mai jos, la 50 cm de sol. Le-am pus la loc mai târziu, când altoii au luat puțin avânt. În paralel am mai și udat, chiar am săpat la un moment dat pentru că apa vine prin cădere și nu are debit mare. Cât timp curgea apa mi-am mai făcut de lucru pe lângă ei.
Căprioarele creează neplăceri chiar și cu garduri electrice, protecții pe pomi și doi câini în livadă. E teritoriul lor. Aici se vede cum au pigulit cireșul de frunze, bine măcar că nu s-a frecat de el cu coarnele. Ca el au fost mai mulți.
Se vede și fânul pus în jurul puieților ca muci, să mențină umiditate și cât de cât răcoare rădăcinilor pomului în perioadele caniculare. Câteva buruieni au răzbit prin fân, mai târziu a trebuit să trec cu sapa să le dobor.
Mirosul de pere fermentate le atrage. Căprioara care se vede sub păr a venit seara târziu să mănâne pere, câteodată chiar le văd ochii lucind prin livadă, în noapte. A rămas peste noapte sub păr și ne-a dat bună dimineața și mie și câinilor, care nu au nicio șansă să le prindă dealtfel, iar ele știu asta.
Altă poză cu cireșul cu 10 altoi. Știu, sunt mulți, dar i-am lăsat așa cu gândul că nu are rost să fac și eu răriri pe o parte și căprioarele pe altă parte. Le aștept pe ele să facă prima mișcare.
Ultima lucrare pe anul acesta a fost în noiembrie, când am pus din nou protecțiile înalte. Le-am lăsat și pe cele galbene. Nu am tăiat cepul rămas din portaltoi anul acesta pentru că altoii nu sunt suficient de groși și au încă nevoie de susținere. E o lucrare pentru primăvară, când rănile au timp să se vindece mai bine.
Vârfetele subțiri rămase deasupra protecțiilor de plastic, ca să descurajez căprioarele să se agațe de ele, le-am văruit. Dacă aveți și niște repelent pentru căprioare, cu atât mai bine. Eu am pus și puțin Champ 77, produs pe bază de cupru, ca fungicid de contact.
Buna ziua
As dori sa cumpar 5 ciresi albi amari. Aveti asa ceva? Ii puteti expedia cu curierul rapid?
Îmi pare rău, dar nu am. Ce am avut am plantat la mine.
Buna ziua!
Doresc sa salvez doua soiuri de mar, foarte bune! Pomii au peste 50 de ani. Plus 7 soiuri de meri, plantati recent (ultimii 2-3 ani). Pentru acest proiect am nevoie de meri padureti. Aproximativ 12 -15. Platesc si efortul (dezgroparea) si transportul, bineinteles.
Ma puteti ajuta?
De unde sunteți?