Primii cireși altoiti prin metoda chip budding

Am fost de Sfântul Ilie pe la târgul de la Polovragi si la peștera cu același nume, săpată de Olteț în Munții Căpățânii. Aici se zice că ar fi locuit Zamolxe, liderul spiritual al dacilor. Am găsit pe marginea drumului un cireș impozant, cu cireșe mari, negre (încă mai avea câteva cireșe în el) și am luat câteva ramuri altoi.

Nu aveam în plan să altoiesc cireși acum, nu am puieți în pepinieră ca să fac asta, dar am câtiva răsăriți pe sub niște cireși mai slabuți de felul lor, cu cireșe mici, și am zis să mă apuc de treabă. Timpul e potrivit pentru altoire în ochi dormind.

Ca să nu se deshidrateze și să se usuce până la momentul altoirii, am tăiat frunzele de pe altoi, lăsând un centimetru de pețiol. Se taie imediat pentru că prin frunze se elimină cea mai multă apă, prin transpirație.

Am tăiat o sticlă de plastic, am pus oleacă de apă în ea, împreună cu ramurile altoi și am acoperit-o cu o pungă ca să țină umezeală până când am ajuns acasă. Acasă am schimbat punga cu o cârpă umedă și am pus ramurile în beci până a doua zi.

Altoi de cireș
Altoi de cireș

Dimineața următoare m-am dus să ud puieții de cireș pe care urma să îi altoiesc spre seară. Udatul este necesar pentru activarea sevei și pentru desfacerea cojii cu usurință de pe portaltoi, în special la altoirea în T, sub coajă. Pământul era foarte uscat, însetat, dar și bătătorit de copiii vecinilor, care au făcut potecă spre cireș. Am încercat sa ud cu găleata, dar apa fugea în toate părțile, numai în jos întârzia să se ducă, asa că am găurit câteva PET-uri și le-am așezat cu apă la rădăcina fiecărui pom, în așa fel încât să picure suficient de încet pentru ca pământul să aibă timp să tragă apă. Am mai reglat găurile prea mari cu bețisoare.

Seara am încercat mai întai să altoiesc sub coajă puieții mai groși, dar nu s-a desfăcut bine coaja și am renunțat. Fără o ploaie zdravănă nu cred că sunt sorți de izbândă. Am altoit, în cele din urmă, doar puieții mai tineri, prin metoda chip budding și i-am altoit cu doi muguri, ca să se prindă măcar unul.

Nu am apucat să fac poze la altoire, dar rezultatul arată cam așa:

Ciresi altoiti
Ciresi altoiti

Sunt în total vreo 15 puieți altoiți, în două locații diferite. Am procedat ca și anul trecut la meri, dar acum am legat mai strâns cu rafie peste banda de altoire. Urmează să o dau jos și să verific prinderea peste două săptămâni.

Publicat în Fără categorie

2 răspunsuri la “Primii cireși altoiti prin metoda chip budding

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?