Am încercat anul trecut să altoiesc pentru prima dată, metoda folosită fiind „chip budding”. S-au prins în jur de 40 din 100, care își continuă creșterea ca pomișori altoiți în acest moment. Pe ceilalți îi voi putea altoi din nou, cu aceeași metodă, la sfarșitul lunii iulie – începutul lui august. Este avantajul metodei, spre deosebire de altoirea în despicatură, că nu distrugi portaltoiul dacă altoirea nu reușește.
Pentru rezultate mai bune, o să caut să altoiesc doar după o ploaie mai serioasă sau după ce ud cu furtunul, astfel încât să ajungă apa la rădăcini în profunzime și în acest fel să se activeze fluxul de seva. În plus, îmi propun să verific fiecare altoi în parte dacă s-a prins, imediat ce e vizibil acest lucru, adică după aproximativ două săptămâni și să realtoiesc imediat, mai sus de prima încercare și pe partea opusă. Anul trecut nu am putut pentru că am acoperit integral mugurele cu banda de altoire, inclusiv pețiolul frunzei de pe altoi, care este indicatorul reușitei. Dacă se desprinde ușor la atingere, înseamna că altoiul s-a prins.
În primavară am retezat portaltoiul la 10-15 cm deasupra punctului de altoire. Dar doar după ce mugurii altoilor au înverzit, ca să fiu sigur că s-au prins. De ciotul rămas, căruia pomicultorii ii spun cep, se palisează altoiul în prima faza de crestere, adică se leagă cu ceva de el astfel încât să crească drept, nu în lateral. În luna august se elimină și cepul. În toată această perioadă se rup orice alți lăstari apar pe portaltoi, fie că sunt deasupra punctului de altoire, pe cep, sau sub el.
Dacă în zonă nu sunt vânturi puternice sau sunt ocrotiți prin obstacole naturale, se poate renunța la cep. În acest caz se retează portaltoiul chiar de deasupra punctului de altoire.
Pozele sunt puțin mai vechi, au mai crescut de atunci. Mi se pare că sunt puțin cam aduși de la punctul de altoire, curba prea mare, dar probabil că se elimina natural pe masura ce crește pomul.