Concluzii după primii 100 de meri altoiți prin metoda în ochi dormind (chip budding)

Aseară, pe răcoare, am început să altoiesc merii, gândindu-mă că o să mă mișc mai greoi la început și nu vroiam să las timp sevei să se evapore în urma tăierilor, dar a mers destul repede. Am facut jumătate din ei, iar azidimineață am continuat cu restul.

Am luat altoi din 3-4 meri puși de tata care, dupa cum spuneam și într-un articol anterior, au rodit anul acesta, spre deosebire de alții. Până la urma soiul cred ca este Florina, nu Ionathan. Dacă greșesc vă rog să mă corectați, am pus o poză mai jos.

Măr din soiul Florina
Măr din soiul Florina

Am luat o foarfecă de vie, briceagul de altoit, banda de altoit Buddy Tape, o cârpă de bumbac pentru curățarea tulpinii de pământ și am purces la treabă.

Pregătirea pentru altoire
Pregătirea pentru altoire

Mai întâi a trebuit să mă hotărăsc ce briceag să folosesc pentru că cel pe care l-am cumpărat împreună cu banda de altoire, cu mâner de lemn, a venit neascuțit si cu toate insistențele mele nu am reușit să il fac să taie decât ca un cuțit foarte bine ascuțit, dar nu ca o lamă, asa cum taie cel pe care îl aveam, cu mâner negru, din poză. Vroiam altul pentru ca materialul din care e făcută lama celui de-al doilea pare să înegrească, parca ar oxida.

Am folosit totuși briceagul vechi. Am avut grijă să îl curăț cu șmirghel și să îl ascut cu altă jucărie luată de pe verdon.ro, o piatră pentru ascuțit, iar apoi să mâncăm un măr împreună.

Briceag de altoit
Briceag de altoit

Nu am făcut poze pe parcurs pentru că nu e cazul ca tehnica mea să fie luată ca exemplu, fiind începător, dar vreau să trec în revistă câteva lucuri pe care le-aș schimba mai departe și care e posibil să vă fie de ajutor. Cu practica vin și întrebări noi, chiar și atunci când credeai ca ți-ai dat seama cum funcționează totul.

Am căutat alte materiale care să mă ajute și am găsit un articol despre altoirea de vara a pomilor (Altoirea cu mugure dormind) pe blogul lui Ruben Budău și apoi un clip pe YouToube cu un tip, cred că e ucrainean, care foloseste Buddy Tape și altoirea în ochi dormind. Se potrivește foarte bine ce scrie în articol cu ce se vede în clip.

Cum apare la mine după altoiri:

Meri altoiți
Meri altoiți

Acum că treaba e gata și au apărut emoțiile, aș fi vrut să fac unele lucruri altfel:

1. Aș fi vrut să fiu mai atent la direcția în care sunt taiați mugurii de pe ramura altoiului în clipurile pe care le-am dat ca exemplu și să tai înspre mine. Eu am taiat invers, cum ascuți un creion, și am reușit să imi altoiesc și degetul aratator de la mâna stangă. Am luat puțină piele din vârf, nu mare lucru, dar… gestul contează.

Mugurele altoi se recoltează de pe ramura altoi astfel: ramura altoi se prinde cu mâna stângă, cu vârful spre corp, iar degetul arătător se întinde şi se pune sub mugurele care urmează să se scoată, sprijinindu-l.

Briceagul din mâna dreaptă se aşează cu lama la 1,5 – 2 cm deasupra mugurelui. Lama briceagului trebuie să ,,scoată ” mugurele cu o porţiune de 3 – 4 cm de scoarţă. În momentul când lama briceagului ajunge în dreptul mugurelui aceasta se apasă puţin pe ramură, timp în care face o ,,cursă ” de 3 – 4 mm, astfel încât în dreptul mugurelui, pe partea opusă să ămână un strat subţire de lemn. Dacă acest strat este prea gros, se micşorează suprafaţa de contact dintre zonele eneratoare ale celor doi parametri, iar procentul de prindere este mic. La altoire, nu se folosesc primii şi ultimii 4 – 5 muguri de la baza şi vârful ramurii altoi.

2. Aș fi vrut să fac punctul de altoire mai sus. La portaltoii generativi, adică obținuți din sămânță, cum sunt ai mei, incizia se face în apropierea coletului, care este definit ca porțiunea care face trecerea între rădacină și tulpină, 15-20 de centimetri de la sol. Cand vor fi plantați la locul lor e veci, punctul de altoire va fi lăsat la nivel cu pământul.

3. Aș fi vrut să fac tăieturile mai lungi. Mugurii mei au avut, în medie, 2,5 centimetri, pe când în articolul menționat mai sus se spune de 3-4 centimetri. La fel apare și in clipul cu ucraineanul. Despicătura în care este așezat mugurele trebuia să o tai și pe ea mai adâncă.

4. Aș fi vrut să folosesc mai puțină bandă de altoire. Nu aveam nicio referință la care să mă raportez înainte de clipul de mai sus legat de cât de mult se întinde banda și cât trebuie să rup. Eu am cumpărat-o în varianta fără perforații din 5 în 5 centimetri, sau cât sunt acolo în video. Pentru puieți în primul an e bună cea cu perforații.

5. Nu sunt încă sigur dacă e bine cum am procedat, dar eu am acoperit și mugurii cu bandă de altoire. În descrierea produsului se spune că banda poate fi străpunsă de mugure și se poate acoperi complet, dar vad că ucraineanului nu se bazează pe asta, ca mine.

6. Am folosit muguri din ramuri subțiri, după ultimul inel, convins ca aceea e cresterea din anul curent și că acei muguri trebuie folosiți. Dar am primit într-un comentariu, aici, o informație cum că merii ar avea două valuri de creștere și deci mugurii de pe secțiunea următoare, mai groasă, sunt buni și ei, și mai potriviți pentru portaltoi mai groși. Așa să fie? Pe de altă parte, am reușit, cu muguri de pe ramuri mai subțiri, să altoiesc si puieți de grosimi mai mici, de 3 milimetri.

In fine, una peste alta, altoirile sunt totuși bune, cu șanse reale, dar ca să mai încerc unele lucruri o să mai fac o altoire la puieții mai groși. Vreau să folosesc de data asta muguri de pe ramuri mai groase,  inciziile să le fac mai lungi, mai sus, pe partea opusă celei de acum, iar mugurii să nu-i mai acopăr cu bandă.

8 răspunsuri la “Concluzii după primii 100 de meri altoiți prin metoda în ochi dormind (chip budding)

  1. Altoiti in continuare, succes. Daca procedati ca ucrainianul este ok., insa puteti folosi si foile strech cea alimentara pt altoire sau un cutter’ in schimb este mai sigura metoda in t pe timp de vara , chipul se foloseste ca regula primavara, merge si vara dar daca respectati pasii ucrainianului care se vede ca este profesionist’ succes

  2. Ps. Cutitele de altoit sunt ok, cel cu miner negru are lama din otel carbon este superior celui cu miner din lemn, iar daca lasa urme negre la taiere asta inseamna ca trebuie usor ascutit dupa care spalat si sters cu un tifon sau bumbac imbibat in spirt’ alcool si o sa constati ca nu mai lasa urme negre, iar banda este foarte scumpa, se poate inlocui cu altveva mult mai ieftin. Referitor la mugurii altoi acestia se rcolteaza numai de pe ramura cu crestere de un an indiferent daca untr-un an pe ramura se observa si a doua crestere, de altfel aproape toate speciile pomicole in afara de cresterea din primavara mai au o crestere mai usoara incepind din luna august pina in septembrie, poate inclusiv aceatsa luna. La altoire important este taierea mugurului cu zona cambiala si radacina mugurului si ulterior alipirea acestyuia pe portaltoi tot pe zona cambiala

  3. Buna ziua. Altoirea la mar e cea mai simpla pentru ca se prinde altoiul chiar daca altoitorul este incepator. Un detaliu important pt mine este sa UD portaltoii abundent cu 6-7 zile INAINTE de altoire. Astfel se pune seva in circulatie si altoirea are sanse mai mari de reusita.

    De unde ati cumparat briceagul negru ? Scrie ceva la baza lamei lui ?
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?