Îngrijirea puieților de măr în primul an după altoire

Am avut de anul trecut 30-40  de puieţi de măr la care nu reuşisem altoirea din primul an. I-am altoit din nou în două locuri, cu cip şi sub scoarţă, în T. Deşi aveam impresia că cele sub scoarţă vor avea şanse mai mari de reuşită, nu a fost chiar aşa. Poate nu stăpânesc eu metoda, dar mi s-a părut că au fost mai multe reuşite cu cip. La mulţi dintre ei s-a prins altoiul  prin ambele metode şi am avut de ales pe cel mai frumos.  I-am mai lăsat puțin să crească ca să văd care cum merge și apoi am tăiat portaltoii la 10 cm de deasupra punctului de altoire ales.

Măr altoit
Măr altoit . 4 aprilie

Pe 18 mai mi-am amintit că trebuie să mai trec şi pe la pomişori. Am rupt lăstarii de pe portaltoi şi am legat altoii de ciotul rămas, ca să crească drepţi. Se curăță mai des lăstarii de pe portaltoi, nu faceți ca mine.

Măr altoit
Măr altoit

Una peste alta, merișorii merg bine. Sunt altoiți cu soiul Florina, un soi rezistent la boli.  Vad că au crescut destul de drepți. Anul accesta i-am legat de portaltoi în două locuri și primăvara devreme, când e flexibil, ca să nu facă curbă foarte mare față de portaltoi.

Altoi
Altoi 4 iuli

Am găsit pe coclauri un pom altoit „old school”, poate vă place să vedeți cum arată. Altoit în despicătură și legat cu nuiele de salcie, spoit cu balegă și pământ.

Altoire
Altoire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?