Vrem instituirea unei scheme de ajutor de stat, „Prima livadă”, pentru înființarea de livezi noi, pe modelul schemei de finanțare a împăduririlor. Mai puțină birocrație și aprobare mai rapidă a dosarelor.
Starea mugurilor, la două luni după altoire
Curios defel, am desfăcut zilele trecute bandajele câtorva meri ca să vad ce-mi mai fac pacienții. I-am găsit destul de bine, zic eu. În primele trei poze se vede cum pețiolul frunzei, mai bine zis ce a rămas din el după tăiere, s-a detașat de lângă mugure la desfacerea bandajului. Ăsta e semn bun, înseamna că altoirea a reușit. Se poate verifica în acest fel chiar la două săptămâni de la altoire, urmând să se repete altoirea, mai jos, dacă nu a reușit de prima dată. Oricum, nu mai târziu de 10-15 septembrie, acum e târziu.
O să las bandajele nedesfacute la iarnă pe restul pomilor ca să protejeze punctul de altoire de efectele gerului, dar la primavară va trebui să le desfac neapărat pentru că nu mi se pare că se degradează natural suficient de repede. Banda folosită are proprietati elastice si chiar e biodegradabilă, dar se pare că am folosit-o incorect la unii pomi pentru că se văd unele ștrangulări în imaginile de mai jos. Ori am folosit prea multă, ori am întins-o în așa fel încât s-a facut ață și a căpătat o elasticitate mai scăzută în acele puncte. În orice caz, o să vedem la primăvară rezultatele.






Frumoase rezultate,Doamne ajuta in continuare;in ptivinta urmelor lasate de banda pe coaja altoiului/portului sa nu-ti faci griji,ele vor disparea de la sine in anul urmator,cand pomul se va dezvolta si se va ingrosa;In orice caz,la primavara orice fel de bandaj,folie de legat ochiul(altoiul),neaparat trebuie indepartat cu grija;in rest,mult succes.P.S.Ce-ai hotarat in privinta puietilor de nuc?
Punem si nuci. 🙂
Nuci? De care nuci?
Pozele sunt foarte utile. As vrea sa altoiesc si eu cativa copaci si voiam sa vad exact cum va arata pe viitor.
Altoirea de genul asta e mai degaba numita cu mugure detasat sau simplificata cum zic unii dar seaman de asemenea cu altoirea cip.
Cea in ochi dormind se face de obicei in taietura sub forma de t din cate stiu eu.