Deși în mod tradițional se înmulțește prin butașire, prin drajodare sau marcotaj, înmulțirea cătinei prin semințe rămâne totuși o alternativă la care putem apela atunci când nu ținem foarte mult la protejarea geneticii soiurilor.
Cum frică de hibrizi nu îmi este, având ca scop declarat, printre altele, și cultivarea biodiversitații, am cumpărat un kilogram și ceva de cătină de la piața din Râmnicu Vâlcea, cu scopul de a opri semințele. Asta s-a întâmplat pe 27 octombrie. Am trecut cătina zdrobită printr-o sită fină, apoi rezultatul de piei și semințe l-am spălat prin căteva ape, l-am stors și l-am pus la uscat. După uscare, am frământat pieile amestecate cu semințe în maini, astfel încât semințele să se desprindă de piei. Apoi am vânturat rezultatul și m-am ales cu această frumoasă priveliște…
Semințele sunt de mărimea unui bob de orez și sunt maronii de fel, din câte am mai văzut eu pe net, dar cele pe care le-am luat eu din piață văd că au mai multe nuanțe. Posibil să fie soiuri diferite, poate chiar ceva salbatic. Fructele păreau să fie identice.
Am văzut că Ruben Budău avea anul trecut pe blog un anunț de vânzare semințe de cătină, poate chiar și mai multe sfaturi pentru cine dorește să încerce. O să revin și eu mai târziu cu rezultatele, deocamdata „instrucțiunile de folosire” pentru semințele de cătină le-am gasit pe alt site, de unde citez:
Semințele de cătină pot germina din momentul în care fructul a început să-și schimbe culoarea în galben sau portocaliu. Însă, cu cât fructele sunt mai coapte și puterea de germinare crește proporțional. Pentru extragerea semințelor, fructele bine coapte se zdrobesc, se presează printr-o sită deasă pentru a se desprinde din învelișul protector.
Dezavantajul acestei metode fata de butașire și marcotaj este impurificarea soiurilor, primele două fiind tipuri de înmultire vegetativă prin care caracteristicile plantei mamă se transmit fidel în descendență.
Semințele se spală bine, se usucă la umbră în curent de aer, dupa care se păstrează în saculeți de pânză până la data semanatului. Dintr-un kilogram de fructe se obțin 80-90 g de sămânță. Rezultate mai bune se obțin la semănarea de primăvară. Terenul destinat însâmanțării trebuie să fie curat, cu sol ușor, mărunțit și fertilizat. Înainte de semănat, semințele se stratifică timp de 30 de zile în nisip sau în pământ umed, la temperaturi de 3-5 grade Celsius. Pentru rezultate mai bune se practică înmuierea semințelor timp de 30 de ore înainte de semănat în apă curată, la temperatura camerei. După ce se scot din apă, semințele se dezinfectează timp de 10 minute într-o soluție de hipermanganat de potasiu (KMnO7) sau termic, mai complicat, la 70 de grade Celsius timp de 3-4 zile. Deși metoda termică este mult mai costisitoare, este indicată atunci când nu suntem siguri de materialul biologic pe care îl avem la dispozitie. Dezinfectarea chimică cu permanganat este eficientă împotriva fungilor și a bacteriilor, ineficientă împotriva unor eventuale infecții virale. Termoterapia acționează si împotriva virusurilor.
Semințele se seamană în straturi la distanta de 12-15 cm, 20-25 cm sau 30-35 cm, în functie de soi, după care puieții vor rămîne în același loc 1, 2 sau 3 ani. Adâncimea de semănat este de 1 cm, iar cantitatea de sămânță este de 2-3 g/m2.Semințele se pot trata împotriva ciupercii Pytium debaryanum, iar pământul se tratează săptămânal cu hipermanganat de potasiu de concentratie 1 la mie timp de 30-35 zile de la răsărire. In timpul vegetației se efectuează lucrarile normale de îngrijire.
Am citit mult despre catina si stiu ca cercetatori din China au incercat aceasta varianta direct pe suprafete agricole. Au rasarit si rezistat destul de putin plante, cam 20-30% dar depinde desigur de clima, umiditate etc.
As dori cateva grame de seminte de catina si goji. Multumesc.
Buna ziua. Va pot oferi catina boabe, sirop dar si seminte efective. Pentru detalii, rog contactati catinatimisoara@yahoo.com. SAu telefonic: 0729 486 069. Multumesc.
Din păcate hipermanganat de potasiu nu se mai găsește in farmacii 🙁
E important de avut in vedere ca din semintele catinei apar mult mai multe plante mascul decat femele (catina fiind dioica- adica existand indivizi mascul si indivizi femeli). De aceea ulterior ori altoiesti plantele mascule in surplus (odata ce sunt destul de mari ca sa infloreasca) ori le scoti, caz in care e bine sa pui semintele mai dese.
Eu am facut acum vreo zece ani un experiment, am aruncat intr-o „rapa” cu marginile abrupte si erodate (pe care nu puteau creste nici buruienile, pamantul fiind un un fel de lut nisipos, foarte sarac) cativa pumni de seminte de catina obtinuti dupa metoda pe care ai prezentat-o mai sus. A aparut o padure de plante de catina, dar in majoritate masculi, foarte putine femele. Ulterior am inmultit prin lastari inradacinati plantele femele ca sa am de pe ce culege fructe.
Oricum catina poate creste foarte bine pe soluri sarace (radacinile sunt in simbioza cu anumite bacterii si ciuperci care ii furnizeaza azot). In cazul meu, deoarece solul a devenit mai bogat, dupa zece ani deja au inceput sa creasca si arbusti si arbori salbatici si sa o umbreasca, deci catina e foarte potrivita pentru impadurirea unor zone problematice, erodate. Fiind sensibila la umbrire, ea va fi rapid eliminata de copaci in cateva zeci de ani.
Am inteles cum este cu saminta ,este mai bine prin butasire,dar cum inradacinezi butasii ?si cind se pun la inradacinat? cind se planteaza-dupa inradacinare-butasii nu se pot pune la inradacinat direct pe locul definitiv?,pe o ripa chiar umbrita de salcimi se pot pune butasi?Multumesc.
Pe linga catinele femele si barbati sint o multime de puieti cum aleg femelele de barbati?
Salut,
Nu ar fi mai ok pentru seminte ca sa nu fie tratate si dezinfectate, sa le pui la germinat asa cum scrie in citatul de mai sus?
Ma gandesc ca vor iesi doar cele puternice, dar daca le tratezi vor fi intr-adevar mai multe germinate, dar nu asa de puternice si rezistente in viata, pe viitor.
Eu am o pasiune, sa-i spun asa, pun in pamant in ghivecele mele din apartament, fiecare samanta de citric, fie ca e de la lamai, fie ca e de la portocale, clementine sau mandarine si am aproximativ 70 de puieti, de la cateva luni la 4 ani si nu le-am tratat cu nimic si toate care au iesit par rezistente si puternice.
Acum vreau sa incerc si cu catina, mai mult ca sa le transform in bonsai, nu pentru altceva.
Sunt curios de parerea ta, multumesc.
Depinde de ce fel de tratament vorbim, dar cred ca odata ce au germinat au sanse egale la dezvoltare.