Conservarea sucului de mere și a mustului în pungi bag-in-box, la țară

Vreau să vă povestesc puțin despre modul în care puteți utiliza pungile bag-in-box în gospodărie pentru conservarea sucului de mere, a mustului de struguri, a bulionului de roșii (dacă este fără semințe și piei) sau a oricarui alt suc de fructe. Avantajul, față de borcane sau sticle, este că puteți conserva o cantitate foarte mare într-un timp scurt, cu costuri mici. O pungă goală de 3 litri costa 2,5 lei, una de 5 litri costă 3 lei, 10 litri la 4 lei și 20 de litri la 5 lei. Eu am folosit de 5 litri.

După 1989, terenurile pe care fostele CAP-uri au înființat livezi de pomi au revenit, împreuna cu pomii, foștilor proprietari. Așa s-a întâmplat și la noi în comună. Drept urmare, multe familii au ajuns să dețină câte 20-30 de meri. Prea multi pentru ei ca să culeagă toate merele cu mâna pentru depozitare peste iarnă și prea puține ca să le vândă la un preț corect. Bunicii, împreună cu tata, au cumpărat un astfel de lot în apropiere de casă. Ani la rând, copil fiind, am cules remorci întregi de mere pe care le-am dus „la distilerie” după ce culegeam câțiva saci cu mâna pentru iarnă. Merele se terminau destul de repede iarna, multe înghețau, iar eu mă supăram de fiecare dată că tata și bunicul nu sunt suficient de interesați de conservarea fructelor sau a sucului.

Anul trecut am întors problema pe toate părțile ca să găsesc o soluție. Cu un an înainte văzusem în magazin suc de mere ambalat în pungi bag-in-box chiar din zona noastră și am căutat să văd cum le-aș putea utiliza și eu, în gospodărie. Am cumpărat o cutie de 3 litri, dacă țin bine minte, cu 9 lei. Eticheta era bilingvă, de asta apare în engleză mai jos, dar produsul era 100% românesc.

Suc de mere "bag in box" produs în județul Vâlcea
Suc de mere „bag in box” produs în județul Vâlcea

Ca să notăm și ordinele de mărime, am avut un măr anul trecut, din soiul Crețesc, din care am cules 17 saci de mere.  Merii din soiurile Ionathan si Golden fac mai puține mere de fel, mult mai puțin. In privința colectării merelor, în zona mea nu există decât o alternativă, un lanț local de magazine care le cumpară de la săteni cu pretul de 0,5 lei pe kilogram.

Anul trecut am încercat pentru prima dată să facem suc de mere. Am vrut neapărat să văd dacă rezistă în pungile bag-in-box peste iarnă fără să se strice, înainte de a face orice alte investiții în obținerea sucului, așa că am improvizat foarte mult.

Pentru tocarea merelor am folosit o tocătoare de coceni de porumb legată la priza de putere a tractorului. A fost ce aveam în gospodărie la ora respectivă, nu foarte bună ținand cont că e din fier, iar fierul mai și ruginește, dar există și alte alternative, de la tocătoare manuale de fructe ca acesta, până la tocătoare electrice complet din inox, ca acesta. Pe ultimul tocător mi-am pus si eu ochii și aș fi vrut să-l cumpăr, dar anul acesta nu s-au făcut merele în zona noastră și cred că o să rămână pentru anul viitor.

Pentru obținerea sucului de mere am împrumutat un teasc de struguri. Pentru o filtrare mai bună, am pus toată tocătura de mere într-o pânză, pe mijlocul căreia am decupat o gaură, care a intrat apoi pe axul cu filet. Ca să nu mai trebuiască decupată pânza și ca să fie mai ușor și la descărcarea teascului, mai potrivite sunt teascurile înrămate ca acesta sau teascurile hidraulice gândite special pentru sucul de mere. Bineînteles, preturile sunt altele. 

Teasc de struguri
Teasc de struguri

Am fiert sucul astfel obținut la foc de lemne. Pe parcurs am strâns spuma de deasupra cu o spumieră și am aruncat-o.  După ce a dat în clocot l-am mai lăsat la fiert vreo 30 de minute, după care le-am dat jos și am lăsat sucul să se mai răcească puțin înainte de a-l pune în pungi.

Suc de mere la fiert
Suc de mere la fiert

Pungile bag-in-box le-am luat de pe fermier.ro, 100 la numar. Cutii nu am mai luat, ar fi însemnat un leu în plus la fiecare pungă, dar cred că ar fi fost o idee bună să cumpăr și câteva cutii ca să umblu mai ușor cu pungile începute pentru consum.

În poza de mai jos sunt cele care mi-au rămas de anul trecut, după ce am umplut 64 dintre ele cu suc de mere. Asta înseamnă că am făcut vreo 320 de litri de suc.

Pungi bag-in-box
Pungi bag-in-box

Pungile bag-in-box pot fi umplute cu lichid fierbinte, acest lucru face posibilă pasteurizarea sucului. Am găsit un pdf de prezentare a pungilor care spune că temperatura de umplere trebuie să fie de 72 de grade Celsius. Îl puteți consulta aici: Catalog – Ambalaje Bag-in Box. Eu nu am avut un termometru, pur și simplu am așteptat vreo 15 minute după ce am dat sucul jos de pe foc, dar dacă vreți să faceți lucrurile ca la carte puteți găsi și termometre alimentare pentru lichide, potrivite pentru așa ceva. Aveți un exemplu aici.

„Pasul 1 – sucul este presat, filtrat, pasteurizat şi apoi păstrat la temperatură ridicată. Tempertatura minimă de sterilizare depinde de durata, încărcătura microbiană iniţială şi de alte caracteristici ale  produsului, cum ar fi pH.

Pasul 2 – punga este umplută cu suc fierbinte, care în contact cu ambalajul îl pasteurizează, iar apoi este închis ermetic şi răcit. Se recomandă ca îmbutelierea să se facă într-o încăpere separată în scopul  evitării contaminării pungilor cu microorganisme rezistente la căldură.”

Problema la umplerea pungilor cu lichid fierbinte este că nu stau singure în picioare și au nevoie de un suport foarte bun ca să nu vă opăriți. Anul trecut am folosit mânuși Wintergrip, care protejează la temperaturi scăzute, dar și ridicate, în caz de accident. Nu ne-am deranjat să facem și un suport fix de susținere pentru gâtul pungii, motiv pentru care nu am lucrat complet pe uscat, dar anul anul acesta am facut unul.

Suport Bag in Box
Suport Bag in Box

Pungile vin cu dopul pus doar pe jumatate, se poate scoate în faza aceasta, dar după ce punga a fost umplută, pentru închiderea ei trebuie aplicată o forță mai mare pe dop, încât să facă o cursă completă. Gâtul pungii trebuie să stea în poziție fixă în această fază.

Am căutat foarte mult un astfel de dispozitiv în comerț și nu am găsit decât în afara țării un model după care mi-am făcut și eu pe al meu. Dacă vreți să vă confecționați unul vă mai puteți uita la detaliul acesta de la un alt dispozitiv care îndeplinește aceeași funcție, dar foarte scump pentru că vine și cu pompă de umplere. Am reluat căutările anul acesta și am găsit totuși un suport din inox pentru pungi bag-in-box aici și unul aici.  Nu i-am contactat sa verific disponibilitatea pentru că îl făcusem deja pe al meu.

Suport pentru pungi bag-in-box
Suport pentru pungi bag-in-box

La final, pungile le-am lăsat cu dopul în jos la răcit, acoperite cu haine ca să se răcească treptat, dar am văzut pe urmă, în documentul ăsta, că spune să fie lăsate cu dopul în sus. În orice caz, lucrurile au mers bine și am avut suc de mere toată iarna, fără să se strice. Ba cred că mai avem vreo două și acum. După ce s-au răcit, le-am depozitat în beci, la răcoare.

Bag in Box
Bag in Box

Sper să vă fie de folos experiența mea și să consumați cât mai multe sucuri naturale! Anul ăsta nu cred că o să mai am mere așa multe ca să fac suc, dar o să pasteurizez mustul de struguri și o să-l pun în pungi.

Publicat în Fără categorie

46 de răspunsuri la “Conservarea sucului de mere și a mustului în pungi bag-in-box, la țară

  1. Mulțumim !
   M-am ghidat exact după experiența dumneavoastră. Am cumpărat pungi, cutii, placa de fixare a pungilor și dopurilor. Sucul l-am pasteurizat într-o oală specială, Hyundai, la 85 grade. Am pus și în câteva sticle și după două săptămâni de stat într-o bucătărie nu au fermentat. Cutiile le țin în beci.

 1. Sucul de mere fiert asa cum descrii tu nu face mai mult decat niste apa cu zahar. Toate vitaminele si elementele sanatoase s-au distrus prin fierbere. Exista procedee de pasteurizare rapida care conserva si ceea ce ai distrus prin fierbere.

  1. Probabil ai dreptate intr-o oarecare masura, dar până una alta instaltii de pasteurizare rapida nu am, iar gatirea alimentelor prin fierbere se practica de cand e lumea.

   Uite co m-ai facut să caut și am și găsoit ceva, cel mai low cost aparat produs de firma Vorna, din Austria.

   Am gasit si un anunt cu preturi http://www.emaramures.ro/Anunturi-Maramures/441629/Pasteurizator-Voran

   http://www.voran.at/en/machinery/product-range/menu/obstverarbeitung/category/pasteurisieranlagen/product/pasteurisieranlage-pa90/

  2. Depinde pentru ce vrei sa faci sucul de mere. Daca vrei pentru o cura de vitaminizare, nu poate fi decat proaspat si nu mai mult de un pahar pe zi datorita continutului ridicat de nutrienti si vitamine. Daca-l faci pentru placerea gustului dar si pentru vitamine, il pasteurizezi sau fierbi. Probabil ca asa poti sa bei un pahar si jumatate pe zi. Daca vrei sa consumi suc cu multi nutrienti, atentie ca trebuie sa si consumi prin miscare mare parte din ce ai baut. Sucul de mere este o bomba energetica si nu e rau s-o mai temperezi mai ales ca fata de cantitatea de mere din care e facut, renunti la masa de fibre a marului si consumi numai bomba energetica. Sunt lucruri de bun simt pe care le-am aflat de la dr. Horatiu Albu cand mama mea a facut cancer de colon si eram gata sa bag in ea toate vitaminele lumii. Apropo, tumora se hraneste tot cu vitamine si risti s-o hranesti pe ea la modul asta. Nu e asa simplu si „sanatos”.

  3. sucul de mere ,pere mustul,cirese se introduce in saci la temperatura de 85 grade astfel se impiedica fermentarea lui.Va spun din practica intrucit lucrez la o firma in Germania ce produce suc imbuteliat in sicle de sticla

    1. Niciodata nu se baga in congelator continut fierbinte, se poate strica frigiderul. Nu e nevoie sa fie racite brusc, chiar ajuta la sterilizare racirea treptata.

 2. ce ai facut u acolo n-are nici o treaba cu pasteurizarea si ti-ai cam batut joc de sucul de mere distrugand-ul prin fierbere . pasteurizarea este un proces unde sucul trebuie incalzit pana la o temperatura de 80 grade celsius si racit brusc la 4-6 grade celsius , ambalare in pungi si poate fi consumat un suc cu adevarat natural din mere….

 3. buna ziua,
  as dori sa stiu de unde pot cumpara un pasteurizator pentru acasa?
  cat costa si care ar fi modelul?
  multumesc

 4. Pungile, la contactul cu lichid cald descarca o substanta f. toxica, numita Dioxina. Acelasi lucru se intampla in cazul bidoanelor de plastic la temperaturi mai mari de 25 grade C.

  1. Nu cred ca e vorba de dioxina. Stiu ca exista probeleme de genul asta cu PET-urile, dar plastiul pungilor e de alt tip, am intrebat pe cei care le comercializeaza si spun ca toata industria le umple la temperaturi de 80 de grade Celsius. Am indoieli, din cauza asta caut sa le si inlocuiesc cu recipiente de sticla in anii urmatori.

 5. De cativa ani conserv mustul si alte sucuri de fructe,nectar si fructe,prin sterilizare in recipiente de sticla cu capac infiletat,sticle,borcane.
  Mustul ca si celelate sucuri se pastreaza foarte bine ,eu mai am de acum 5 ani sticle cu must.Le pastrez in camara si in beci.
  Gustul este mult mai bun si se pastreaza proprietatile fructelor.
  Sarbatori fericite!

 6. Ideea este buna , dar procedeul trebuie imbunatatit. Noi am plecat de la aceiasi problema de a putea realiza ceva, din rodul muncii noastre in livada. Ceea ce a iesit puteti vedea pe situl nostru. Acum realizam si prestari servicii pentru cei interesati.

  1. S-a intimplat vreodata sa se sparga punga?Fara cutia de carton e greu de depozitat.Tovmai din aceasta cauza asi cumpara cutii de carton penttu punga de 5litrii.Ma poate indruma cineva?unde e mai ieftin.mersii anticipat.

 7. Se poate folosi un fierbator pt vin fiert sau o cafetiera de capacitate mare ca cele din hoteluri restaurante, care au termostat si reglezi temperatura cit vrei 70 80 grade. Intrebarea e cit se tine la aceasta temperatura?

 8. Noi am culcat pungile cu dopul in sus si totusi s-a fisurat,asa am pierdut cativa saci de suc de mere.Ma intereseaza daca gasesc separat cutia de carton pentru a ambala fiecare punga .

 9. Am făcut la un prestator de servicii cu instalație adecvată de pasteurizare o anumită cantitate de suc de mere ambalat în pungi. Dintre acestea câteva s-au umflat și au crăpat ( fermentația bat-o vina ) . Poate preciza cineva motivul ori motivele prezumtive care au produs acest fenomen ?

 10. Buna ziua!

  Am primit si eu vreo 2 astfel de pungi cu suc de mere si as dori sa stiu daca (fara a fi desigilate) pot fi pastrate la temperatura camerei (cca. 21-22 grade Celsius), sau trebuie neaparat tinute la rece?

  Multumesc anticipat pt. raspuns.

 11. De retinut:

  Pungile goale trebuie să fie depozitate la temperatura camerei, într-un loc curat, uscat şi lipsit de praf. Condiţiile optime de păstrare sunt între 15 – 25° C
  Termenul de valabilitate al pungilor este de 24 de luni de la data producţiei

  CONDIŢII DE ÎMBUTELIERE CU LICHID FIERBINTE

  Volumul produsului trebuie să fie în conformitate cu volumul pungilor pentru a garanta utilizarea la maxim a performanţelor pungilor.
  Punga este umplută cu suc fierbinte, care în contact cu ambalajul îl pasteurizează, iar apoi este închis ermetic şi răcit.
  Pungile pot fi folosite pentru procesul de îmbutelierea la o temperatură de până la 72°C. Deci, „de pâna la”. Cutiile cu pungile fierbinţi (35°C -72°C) se depozitează cu robinetul orientat în sus.

  Pungile bag-in-box sunt groase, nu se sparg asa usor, nu se pot rupe cu mâna. Le dai de pamânt pline si nu se fisureaza. Nu necesita sa cumparati cutii de carton (daca le utilizati doar în scop propriu).

 12. Fabricarea sucului de mere:

  Sucul integral se imbuteliaza asa cum curge de la presa.
  Sucul din concentrat se obtine tot prin presarea fructelor, insa prin procedee diferite ii este extrasa apa in asa fel incat ramane doar esenta de fruct sub forma concentrata. Inainte de imbuteliere concentratului de fructe i se adauga din nou apa pentru a se dilua.

  Toate sucurile ar trebui facute dupa metoda “Sucului integral”. Se simte diferenta la gust.

  Sucul de mere se obtine prin macinarea si presarea merelor. In functie de metoda de filtrare a mustului se obtine suc natural tulbure sau limpede care printr-un procedeu de pasteurizare obtine o valabilitate indelungata. Sucul natural-tulbure nu este filtrat si prin urmare nu este limpede. Acesta contine particule de pulpa care cu timpul se depun. Particulele de pulpa contin antioxidanti. De aceea sucul natural-tulbure este mai sanatos decat cel natural-limpede. Mai mult, varianta natural-tulbure are un gust mai accentuat de fructe.

 13. Mulțumesc pentru informații. Frumoasă expunerea, detaliată, cu trimiteri la obiect. Anul acesta fac și eu suc de mere. În anii anteriori am făcut țuică. Mă reprofilez. Am cumpărat o răzătoare, o placă pentru ținut dopurile, iar teasc am eu.

 14. Buna ziua. Îmi poate spune și mie cineva dacă se poate păstra punga cu mustul din struguri,nedesigilata fiind in congelator pentru 3-4 luni? Nu dispun de beci din păcate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *