Câteva lucrări de primavară în școala de puieți

Școala de puieți este, prin definiție, locul în care se creează portaltoii, deci bataie de cap cu formarea coroanei portaltoilor nu am, dar am avut puțin de lucru și o sî mai am.

Pe 7-8 martie le-am făcut prima vizită pe anul acesta, când am desfăcut benzile de plastic care înveleau altoii celor 100 de meri altoiți prin metoda în ochi dormind. Teoretic, el trebuia să se biodegradeze și să nu fie nevoie de munca asta, dar eu, fiind începător, am folosit prea multă bandă de altoire și n-a avut când să se degradeze.

Am reușit, printre altele, să tai din greșeală un altoi care plecase în vegetație încă de astă vară-toamnă și acum avea deja vreo 15 centimetri. Era învelit la bază cu banda de altoire și l-am retezat crezând ca a plecat din portaltoi, dar după ce am desfăcut tot bandajul am vazut ce era de fapt. Am citit pe undeva că asta se întâmplă când altoirile se fac prea din timp și nu e recomandat pentru că micii altoi, firavi, ar putea să nu supraviețuiască iernii. A fost singurul găsit, dealtfel.

Altoi taiat din greșeală
Altoi taiat din greșeală

Am tăiat și drajonii alunilor cu ocazia asta, ca să nu mă trezesc cu tufe în școala de puieți. Pe ei aș vrea să-i altoiesc la vara, tot prin metoda în ochi dormind, care a dat rezultate foarte bune la meri și care îmi place pentru ca e rapidă, iar perioada din an este mare și relaxantă (între 15-20 iulie și 10 septembrie) în care o să am timp suficient să caut altoi.

Drajoni aluni
Drajoni aluni

Câteva zile mai târziu, cu uneltele din dotare folosite la taierea pomilor, am mers și am mai coafat puțin pomii pe care îi avem pe lângă casă.

Uneltele din dotare, pentru taierea pomilor
Uneltele din dotare, pentru taierea pomilor

Teoria tăierii pomilor este destul de stufoasa, cu diferite forme ale coroanei, particularități pentru fiecare specie în parte și așa mai departe, dar cred că regula de bază ar fi ca lăstarii lacomi și ramurile care cresc spre interior să fie îndepărtate, astfel încât coroana pomului matur să ajungă să crească cât mai deschisă. Apoi mai trebuie avută în vedere scurtarea vârfurilor pentru a reprima tendința pomului de a crește mult în înălțime. Această tăiere se face lăsând ultimul mugure să crească spre exterior, tot pentru deschiderea coroanei. Mai trebuie tăiate ramurile uscate, dacă există.

Am mai învățat că un pom lăsat să crească după voia lui, fără tăieri de întreținere, poate intra în alternanță de rodire, adică să facă pauză un an de la productie, după câțiva ani roditori. Despre cum se poate evita problema asta, la pomii maturi, puteți citi aici.

Taieri pomi
Taieri pomi

Am revenit pe 27 martie și am făcut câteva poze cu mugurii, încă nu au plecat și încă nu am aflat dacă este oportun să retez portaltoii acum, înainte să plece mugurii, sau să mai aștept să văd cum evolueaza fiecare în parte, pentru că mai sunt unii care arata dubios.

Zilele următoare cred că o să îmi fac totuși curaj și o să retez portaltoii la 12-15 cm deasupra punctului de altoire. Spațiul acesta se cheamă cep și de el se vor palisa altoii ca să crească drepți, iar în august, când altoiul o să fie deja măricel, se retează și cepul.

Publicat în Fără categorie

6 răspunsuri la “Câteva lucrări de primavară în școala de puieți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?