Prin ianuarie am dat un ocol pomilor să văd dacă i-au atacat iepurii. Mi-am pus mari speranțe în amestecul de var cu bălegar de vacă și oleacă de nisip, care nu m-a dezamăgit. Se vede mai jos un pomișor care a rămas acoperit de var, fără să fie spălat de ploaie sau ros de iepuri. Protecția rezistă!
Am întâlnit totuși un pom care părea ros din depărtare, dar mai de aproape se vedea cum coaja s-a exfoliat de parcă ar fi explodat. Aveam pretenția de la amestecul de balegă și var să protejeze și împotriva unor dăunători care atacă scoarța. Totuși, ce s-a întâmplat…
Eu bănuiesc că era deja uscat când l-am spoit. În grabă să termin treaba, nici nu mi-am dat seama. Se vede în ultima poză de jos că începuseră să dea lăstari de la bază, deci era uscat deja în toamnă. Cariile se instalaseră deja, iar prin ianuarie cred că au prins o perioadă mai călduță și au ieșit la lumină. Au iernat în lemnul uscat.
Am primit totuși un sfat interesant cu ocazia asta, pe lângă o măsură de bun simț care trebuie luată în acest caz, de a scoate pomul uscat din livadă, fiind un focar de infecții, mi s-a atras atenția că tutorii folosiți, dacă sunt scorțoși și vechi, pot reprezenta ei înșiși focare de infecții și hoteluri pentru gâzele dăunătoare.
Am mai avut 2-3 pomi rupți de vânt din punctul de altoire,în special perii. Ori nu au avut tutori, ori n-au fost legați bine. Plus trei pruni adulți, ca să zic așa, destul de groși, aplecați de vânt din rădăcini. De asta se recomandă tăieri drastice ale coroanei în anumite cazuri…
bunul simt invinge intotdeauna