Cum ajutăm pomii să câștige bătalia cu iepurii și căprioarele

Am scris anii trecuți cum am protejat puieții de dințițorii neobosiți ai iepurilor, cu un amestec de var cu balegă de vacă, e cazul să fac o actualizare a ce spuneam atunci. A funcționat bine, chiar nu s-au atins de ei decât foarte puțin și fără să fie fatal pomilor, dar spoirea aceasta trebuie făcută si refăcută cel puțin de doua ori pe an, primăvara și toamna. Eu am riscat astă primăvară și nu am spoit din nou pomii, mai era ceva de toamna trecută pe ei. S-a întamplat să îi viziteze și iepuri și căprioare, care au lăsat în urmă imagini dezolante.

Piersic ros de iepuri
Piersic ros de iepuri

Am făcut rost de 10 metri de plasă antițânțari și am învelit cu ea merii. Piersici am avut mai mulți și am zis că merg încă pe mâna spoielii. Dintr-un metru liniar de plasa antițânțari pot fi înveliți 4-5 pomișori. Nu am lăsat-o de un metru înălțime, cum e ea luată din magazin, am redus-o la 70 de centimetri, am mai tăiat o bandă în lung.

Protecţie pomi
Protecţie pomi

Din vreo 40 de meri înveliți cu plasa antițânțari, doar unul sau doi au fost atacați. Au ros niște iepurași, inclusiv plasa,  dar s-au plictisit repede.

Protecție iepuri cu plasă antițânțari

Am legat plasa cu sfoară de cânepă. Ața de balot sau rafia nu e bună pentru că se degradează sub acțiunea razelor ultraviolete.

Protecție iepuri cu plasă antițânțari

Unele ațe mai trebuie schimbate, poza de mai sus e făcută în decembrie, deci după aproape un an în care a oferit protecție pomului. Am fost mulțumit de metodă și am zis să încerc și cu plasă din fibră de sticlă, care e mai ieftină, să leg toți pomii. E tipul de plasă folosită în construcții, care se aplică peste polistiren când se face anveloparea termica a cladirilor. E mai maleabilă și se poate inclusiv capsa cu un capsator de hârtie. I-am pus și eu câteva capse, pe lânga legăturile cu cânepă. Urmează să văd dacă reusesc iepurii să roadă și fibra de sticlă. Până acum totul e ok.

Protectie pomi cu plasă fibră de sticlă

2 răspunsuri la “Cum ajutăm pomii să câștige bătalia cu iepurii și căprioarele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *