Se fură și pomii din livezi, nu doar fructele

Am fost astăzi în vizită pe la pomii puși astă toamnă,  cu gândul să verific dacă a funcționat protecția anti iepuri, cu var și balegă de vacă. Nu am găsit niciunul ros, dar am avut neplăcuta surpriză să văd că aproximativ 30 de pomi au fost furați. Smulși din rădăcini, pur și simplu. S-au văzut și urmele proaspete, de câteva zile.

Am auzit că li s-a mai întâmplat și altora, nu doar la mine în comuna, pentru că oameni fără bun simț sunt peste tot, și am luat în calcul că o să mi se întâmple și mie, dar trăgeam totuși speranțe că vor fura din pepinieră, fiind și ea în câmp liber și nepăzită, nu din livadă.

Stricăciunile nu se limitează la cei 30 furați, ci și la pomii pe care au încercat să îî smulgă și nu au reușit. E posibil să fi desprins pământul de pe rădăcini la aceștia și să se creeze goluri de aer la rădăcini care pot duce la uscarea pomilor.

Mă gândeam că e o metodă bună să pui pomul cu pământ pe rădăcini, să aibă aderență mai bună și să fie greu de scos, dar uite că după ce s-a topit zăpada, pământul fiind foarte umed, s-au putut scoate pomii. Nu știu ce alte măsuri aș putea lua pentru descurajarea furtului.

Cine i-a luat a avut totuși o doză de bun simț, trebuie să îi dau credit pentru asta. Nu i-a luat la ras, ci pe sărite, ca la dame. O fi apreciat că sunt prea deși.

Încerc să mă pun și în situația celui care fură, poate îi ardea beregata după o țigară și nu avea ce să mai vândă din casă, dar tot e mai bine să ceri, decât să sabotezi munca altuia.

Aici trebuia să crească un pom
Aici trebuia să crească un pom

4 răspunsuri la “Se fură și pomii din livezi, nu doar fructele

  1. Salut. Singura solutie este sa puneti o capcana dinaia de caini sau de ursi, sa se invete minte…
    Stiu ca exagerez un pic, dar ti se rupe sufletul cand vezi ca munca ta care te si face fericit, este distrusa de niste escroci.. Am avut si eu probleme in primii ani cu furtul de pomisori si rasad de rosii, deabia puse, si am locul la margina satului. Am inceput de anul trecut sa imprejmuiesc, dar e cale lunga sa termin cu resurse putine. Oricum am inlocuit plantele si am mers inainte 🙂
    Numai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *