La plantat de nuci, în luna mai

Sigur, se poate planta și în mai, dacă puieții sunt în ghiveci. Am avut niște văcuțe care aveau misiunea de a paște iarba înainte de plantare și nu prea s-au grabit. Nu m-am grăbit nici eu pentru că îmi era teamă de o brumă târzie, cum am mai avut, care ar fi distrus creșterile fragede ale nucilor. Acasă îi puteam proteja.  Pe 12 mai am început să plantăm într-un pământ care nu era pregătit și nu era nici suficient de ud, pe alocuri humos, în altele nisipos cu tendințe de alunecare.

Nuc pe teren nisipos

Am început cu cei mai viguroși dintre nuci pentru că mi-am dat seama că nu am suficient teren să-i pun pe toți și o parte dintre ei, cei mai mici, vor rămâne încă un an în săculețul lor. Am observat însă că au creșteri mai mari în sac, aerisiți și udați mai des, acasă, decât băgați în pământ în livadă. Deci o să fie bine și pentru cei rămași.

Nuci

Pământul prea tare nu a fost ușor de lucrat, dar faptul că am băgat freza în el ne-a dat voie să tasăm foarte bine pământul pe lângă nuci. Am început mișcându-l puțin cu sapa, metru pe metru, apoi am băgat un motocultor cu freza tractată ca să mărunțească solul fertil. Am făcut groapa cu burghiul tractorului, diametru de 50 cm și lungime până la un metru.

Burghiu de pământ

Se vede clar mai jos diferența de nuanță și textură între solul fertil frezat și dat la o parte cu sapa de pământul din straturile de mai jos, scos de burghiu.

Burghiu de pământ

Am tăiat sacul de agrotextil pentru că recuperarea lui ar fi deranjat foarte tare rădăcinile. Planul era să pun folia de agrotextil la baza nucului plantat, astfel încât să nu crească buruieni în jurul lui, dar nu am mai avut timp pentru lucrarea asta și au sfârșit depozitate undeva până îmi dau seama ce fac cu ele. În principiu sacii pot fi cusuți din nou și refolosiți, cu un diametru foarte puțin redus. Rezistența foliei nu a fost afectată de timp/soare.

Nuc scos din sac

Pentru că majoritatea rădăcinilor se găseau pe fundul sacului, am avut grijă si punem pe fundul gropilor un strat generos de pământ fertil, bine mărunțit și tasat. Burghiul face gropi foarte adânci dacă îl lași să se ducă tot în pământ, așa că nu am avut o problemă cu adâncimea.

Rădăcini nuc

Și lățimea gropii a fost acceptabilă, suficient de mare încât să putem tasa pământul cu piciorul în jurul nucului. Bineînțeles, tot pământ fertil, frezat.

La plantat de nuci

Abia la sfârșit am nivelat terenul la baza nucului cu pământul scos de burghiu.

La plantat de nuci

4 oameni am plantat timp de 4-5 zile vreo 300 de nuci. Aproximativ 70-80 pe zi. Poate în alte condiții ar fi mers mult mai repede. Cred că săpatul vetrei pentru plantare ne-a consumat cel mai mult timp, dar absolut necesar pentru ca motocultorul să poată freza.

La plantat de nuci

Abia la câteva zile după ce am terminat de plantat le-am dat puțină apă, iar după o săptămână a plouat suficient de mult ca să nu mai avem grija apei până în vară.  Cu excepția câtorva nuci care au nimerit pe un teren mai jos și au fost afectați de prea multă umezeală, nucii s-au prins și le merge binișor. Au mai fost câțiva care s-au uscat pentru că au nimerit în apropiere de adăpătoarea vacilor și cineva a exagerat cu udatul lor.

La plantat de nuci

Ăștia sunt câțiva nuci dintre cei plantați în mai. Au făcut deja câteva rămurele. Am început să pun plasă de sârmă în jurul lor pentru ca am căprioare în zonă și le place să se frece cu coarnele de ei. Nu am terminat încă, dar neapărat trebuie să îi protejez pe toți pentru că am văzut ce fac și nu e frummos deloc.

Nuci Toamna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *