Aceasta este o continuare a articolului „Creșterea puieților în pungi făcute din folie de mulcire (growbags)„. Primul an a fost distractiv, sa vedem acum care este evoluţia nucilor în al doilea an, după o iarnă petrecută în solar. Au început să înfrunzească mult mai devreme faţă de cei de afară, mai jos e o poză din 12 aprilie.

Nuci în ghiveci
Nuci în ghiveci

După 12 zile deja s-a înverzit tot solarul.

Puieţi de nuc
Puieţi de nuc

La începutul lunii mai, după ce a trecut pericolul de brumă, i-am scos afară, am vopsit săculeţii cu var ca să nu se încindă prea tare de la căldură şi am aşternut paie la baza lor ca să se menţină umezeala la rădăcini chiar şi în zilele caniculare. Am cumpărat o pompă submersibilă şi am continuat să îi ud doar cu apă din fântână pentru că bănuiesc că apa de la reţea ar avea clor. Bineînţeles, udarea lor are loc doar seara sau dimineaţa devreme.

Protejarea nucilor de căldură
Protejarea nucilor de căldură

Chiar şi aşa am mai avut nuci afectaţi, dar nu ca anul trecut. Sunt mai viguroşi anul acesta, au creat mai multă umbră în jurul lor şi şi-au văzut de grijă singuri. I-am mai dirijat eu puţin pentru că din unii plecaseră mai mulţi lăstari. Am lăsat doar unul.

Probleme cu frunzele la nuc
Probleme cu frunzele la nuc

Bănuiesc că este o arsură bacteriană pentru că alte cauze le-am cam eliminat. De stropit cu fungicide nu am stropit. Sunt pe cont propriu.

Probleme cu frunzele la nuc
Probleme cu frunzele la nuc

Pe 17 mai am avut şi grindină, era bine să îi fi prins în solar, dar e mult prea cald acolo pentru că nu are aerisiri corespunzătoare. Din acest motiv i-am scos afară, erau şi mult prea îngrămădiţi acolo.

Grindină
Grindină

21 iunie. Se văd creşteri destul de însemnate.

Nuci în ghiveci
Nuci în ghiveci

29 mai. Deja vorbim de nuci buni de plantat. Pentru că pot fi scoşi din giveci/săculeţi cu toate rădăcinile lor, practic se pot planta oricând.

Puieţi de nuc în ghiveci
Puieţi de nuc în ghiveci

Şi totuşi nu am apucat să îi plantez toamna asta. Fie a fost secetă şi nu s-a putut ara sau face gropi, fie a fost prea ud. Am luat decizia să îi bag la loc în solar, să îi feresc de îngheţuri prelungite. Îmi încerc norocul la primăvară. Sper că vom avea timp prielnic pentru plantări.

Nuci în ghiveci peste iarnă
Nuci în ghiveci peste iarnă

8 răspunsuri la “Nuci la ghiveci

  1. Salut

    Vad ca va pricepeti la scos plante din seminte. Aveti idee cum se procedeaza la dud?(negru/alb).

    Vad sute de fructe cazute pe jos si nici un puiet pe langa duzii adulti. Ar trebui sa se prinda si din seminte.

      1. Se culeg dudele mari si coapte. Se maruntesc si se aleg semintele individual. Cele fertile vor cadea la fundul paharului cu apa iar cele sterile raman la suprafata. Se usuca timp de cateva saptamani si apoi se planteaza in ghiveci. Aici urmeaza loteria. Depinde de dud daca e fertil sau nu. Daca e fertil vor rasari puietii, daca nu trebuie incercat alt dud. Eu personal am plantat prin metoda asta 4 duzi care acum au peste 20 de ani si produc aceleasi dude de calitate ca si din dudul initial. Succes!

  2. Bună ziua. Aș avea nevoie de un nuc,pt plantat în grădina. Dv vindeți și dacă da, puteți trimite în Arad??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *