Creșterea puieților în pungi făcute din folie de mulcire (growbags)

Am renunțat să mai pun în câmp nucii crescuți în PET-uri din cauza căprioarelor care îi jupoaie și a brumei care îi topește în fiecare primăvară. M-am hotărât să fac pungi din folie de mulcire Agrotextil și o să îi țin în ele până când ajung la dimensiunile necesare plantării în livadă. În felul acesta își vor păstra toate rădăcinile la plantare și o să îi pot muta în solar când e frig afară sau e risc de brumă.

Folia de mulcire Agrotextil seamănă foarte mult cu rafia, dar este aditivată ca să reziste la radiațiile ultraviolete, deci ține mai mulți ani. Cred ca pot fi folosiți la fel de bine și sacii de rafie normali, tăiați pe jumătate, dar nu știu ce garanții există că își vor menține integritatea timp de aproape doi ani, cât trebuie să stea nucii în ei până la plantare. Eu unul cred că se dezintegrează mai repede de atât și se și destramă mai ușor, nu am vrut să risc.

Pentru o punga de aproximativ 40-45 cm înălțime  și 27 cm diametru, materialul costă un leu.  Dintr-o rola de folie de mulcire de 100 de metri lungime și 1,65 metri lățime au ieșit 400 de pungi. Adică dintr-un metru liniar am făcut patru pungi. La asta s-a mai adăugat costul achiziționării unei mașini de cusut.

Growbags
Growbags

În câteva ore am învățat să cos, cum să pun ața și tot ce am avut nevoie ca să fac pungile. E foarte simplu procesul și e descris în filmulețul de mai jos, atâta doar că eu nu am lipit colțurile îndoite, ci le-am cusut, apoi am întors punga pe dos. În plus, am mai făcut și tiv la partea superioară a pungii pentru că am lucrat cu alt fel de material, care se destramă. Nu am făcut mai mult de 5 minute la o pungă.

La transplantare am procedat în felul următor: am umplut pe trei sferturi pungile cu pământ de crivină amestecat cu bălegar putred de vacă, am pus nucul scos din PET și am dat cu pământ peste el până am umplut punga, apoi am tasat puțin, tot așa de 550 de ori. A fost ceva de muncă, dar scutesc timp și efort la plantare. Le va fi și lor mai bine.

Nuci în saci textili
Nuci în saci textili

Am întârziat mult prea mult mutarea nucilor pentru că nu am reușit să aduc la timp pământul de crivină acasă. Au început să se aglomereze rădăcinile în partea de jos a PET-ului și să se întoarcă în sus, ceea ce nu e bine.

Rădăcini nuc
Rădăcini nuc

PET-urile a trebuit să le tai ca să scot nucii din ele cu cat mai puțin deranj pentru că multe au design gâtuit.

Nuci în saci textili
Nuci în PET-uri

Aceștia au fost primii nuci mutați, aleși dintre cei mai înalți, din nuci care au încolțit devreme. I-am și scos afară din solar pentru că înăuntru s-a făcut foarte cald odată cu venirea verii.

Puieți de nuc în pungi
Puieți de nuc în pungi

El e nea Dodel. M-a ajutat la mutatul pungilor cu nuci și m-a rugat să îi fac o poză cu ei. L-am prins în momentul în care făcea un gest de apreciere față de rezultat. Am fost și eu mulțumit. Pungile sunt suficient de mari ca să permită nucilor să stea în ele până când ajung la dimensiunile de plantare în livadă. La toamnă o să îi mut înapoi în solar.

Nuci în saci textili
Nuci în saci textili

3 răspunsuri la “Creșterea puieților în pungi făcute din folie de mulcire (growbags)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *