Pe 16 martie am început să aleg nucile încolțite din nisip și să le pun în PET-uri cu pământ mărunt de crivină și bălegar putred. Am avut o „cariera” de PET-uri pe malul râului care trece pe la noi, Oltețul, și am zis să încerc să fac și prostia asta, să pun nuci în PET-uri.

Pet-uri

Până la urmă a funcționat destul de bine, cu exceptia faptului că am întârziat prea mult transplantarea pentru unii dintre nuci și au avut o creștere sugrumată o perioadă. La nici 2 luni au început să le crească rădăcinile atât de mult încât ieșiseră din PET-uri prin găurile făcute pentru drenajul apei și și-au continuat creșterea în pământul de sub PET.  Pe 25 mai, rădăcinile începuseră să iasă afară din PET.

Rădăcini nuci, 25 mai

Uitându-mă înapoi, a fost o soluție destul de bună. Am putut planta nucile rapid în solar imediat ce au încolțit. Am avut nevoie de puțin pământ și am evitat și o brumă care i-ar fi distrus negreșit. Transplantarea a fost făcuta și ea rapid, despicând PET-urile de sus în jos pe doua părți pentru că designul lor gâtuit nu a permis scoaterea balotului de pământ și reutilizarea ghiveciului improvizat.

Am taiat PET-urile de jur împreșur cu un briceag cu lamă curbată și le-am dat mai multe găuri la bază pentru drenajul apei, în fiecare alveolă care ar fi putut strânge apă. Aici sunt doar o parte din PET-urile folosite, numarul final a fost de 550 de nuci, în 550 de PET-uri.

PET-uri

Am spălat cu grijă nisipul de pe nuci, astfel încât să deranjez cât mai puțin colțișorii nucilor. Pe cei cu creștere mai mare i-am pus separat și am avut grija mai mare cu ei. Ce se vede în poza de mai jos sunt viitoarele tulpini ale nucilor, deci le-am orientat în sus. Mai sunt și cazuri în care rădăcina iese prima din nuca, se deosebește de tulpina prin culoare în primul rând. Sacrificarea si studierea unei nuci vă poate ajuta să vă dați seama care e care.

Nuci incoltite

Am fost atent și la nucile întregi să mă uit dacă au crăpat și dacă nu cumva e vizibilă deja o creștere. Le-am plantat și pe ele în același fel, încercand să orientez tulpina în sus și să le poziționez în dungă pentru o detasare mai usoara a modulului de propulsie (nuca), ca la rachete.

Nuci incoltite

Am încercat să ud cu apă călduță pentru că în luna martie apa la rețea este totuși destul de rece. Am urcat un butoi într-un punct mai ridicat din solar și i-am dat gaura la bază. Le-a prins bine și răsadurilor „tratamentul” cu apă caldă.

Apa solar

Nu a durat mult până au început să decoleze primii nuci. Acesta e un nuculet din 29 martie. Am continuat să verific nucile neîncolțite încă, rămase în nisip, la interval de o săptămână. A mai urmat o tura de plantări. Nu au încolțit toate nucile, destul de multe au rămas în nisip până au putrezit, fără să încolțească.

Puieti de nuc

Pe 9 aprilie începusem deja să văd uniformitate în PET-uri. Au încolțit aproape toți. Au fost și câtiva pe care i-am pus în pământ cu fundul în sus, din greșeală, dar în mare a fost bine.

Puieti de nuc

Pe 30 aprilie, cei mai viguroși nuci arătau așa.

Nuci la PET

În stânga se văd cei nucii care au încolțit primii, în dreapta e tura a doua, scoase din nisip mai tarziu cu o săptămână sau două.

Nuci la PET

Pe 25 mai am încercat să îi răsfir puţin, ca să aibă mai multă lumină, atât cât mi-a permis spaţiul din solar. Cam acum ar fi trebuit să încep transplantarea lor, dar nu am avut încă tot ce îmi trebuie ca să îi mut în recipente mai mari. Am fost hotărât să nu mai pun nuci în luncă, unde bruma a uscat puieţii doi ani la rând.

Nucii pe 25 mai, în solar
Nucii pe 25 mai, în solar

O frumuseţe de nuc, tot la data de 25 mai.

Nucii pe 25 mai, în solar
Nucii pe 25 mai, în solar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *