Plantarea primilor 100 de nuci

Am început să plantăm primii nuci pe 8 decembrie. Vremea a ţinut cu noi şi am putut ajunge la locul de plantare pe un drum de pământ cu pante destul de mari, dar pentru asta a trebuit să plecăm de acasa pe întuneric, să nu apuce să se desmorţească pământul până să ajungem noi acolo. Răsăritul ne-a apucat pe culmea dealului.

Dimineață de toamnă
Dimineață de toamnă

Am reuşit să cumpărăm un burghiu de pământ cu diamtereul de 50 de centimetri. Vom face toate gropile cu el ca să meargă treaba mai repede pentru că întervalul de timp în care se pot face plantări este destul de mic. De obicei ploile sau seceta îl scurtează şi mai tare.

Burghiu de pământ
Burghiu de pământ

Am avut ceva probleme cu ridicarea la tractor şi ne-a luat mai mult timp decât ar trebui în mod normal, deci n-aş putea spune încă ce randament are utilizarea burghiului, dar el a funcţionat foarte bine, mai ales că pământul nu a fost lucrat anterior.

Burghiu de pământ
Burghiu de pământ

Dacă îi dai frâu liber se duce în pământ cu totul. În pământ humos şi ud se încarcă destul de tare.

Burghiu de pământ
Burghiu de pământ

Am mers cu remorca plină cu bălegar şi burghiul cu puieţii deasupra, ca să facem cât mai puţine drumuri.

Bălegar plin cu râme
Bălegar plin cu râme

Am plantat la distanţa de 10/10 metri, cu gunoi de grajd. În retrospectivă mă gândesc că modul în care am procedat cu bălegarul nu este cel mai indicat. Am folosit gunoi de grajd partial fermentat, de un an. Am pus câteva lopeţi pe fundul gropii. Mai indicată ar fi o amestecare a acestuia cu pământul. Pe timp de secetă, bălegarul uscat aflat la baza rădăcinilor nu are un efect benefic. Oricum, nici cu umezeală nu cred că îi prieşte. Ştim mai bine data viitoare şi îl amestecăm. Mai bine încorporăm bălegar ulterior, la baza pomului.

Plantare nuci
Plantare nuci

Nucii sunt dintre cei crescuţi direct în câmp, nu cei din ghivece. A trebuit să secţionăm rădăcina principală la 25 de cm atunci când i-am scos din pământ pentru că nu ne-am permis să săpăm după ea până în funful pământului. Asta o să ne coste. Nu ştiu cum o să le meargă, dar sper să fie totuşi ok. Nucii au trei ani, rădăcinile au fost bine dezvoltate, prea bine, dar partea aeriană a avut de suferit din cauza brumei în doua rânduri şi au înmugurit de jos.

Puieți de nuc
Puieți de nuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *