Uscarea frunzelor la nuc

Trebuie să scriu neapărat despre o problemă pe care am avut-o la începutul lunii august cu nucii. Am avut în perioada aceea câteva zile cu temperaturi foarte mari și cred că acesta a fost motivul pentru care au început să se usuce frunzele nucilor, parcă ar fi fost arse. Problema a apărut de dimineața până seara. Dimineața erau ok, iar seara era o cu totul alta poveste.

Nuci pârliți
Nuci pârliți

Nu a fost ceva uniform, majoriatea celor afectați aveau doar cateva frunzulițe arse, dar au fost cațiva la care nu a mai rămas nicio frunză verde. Și-au revenit până la urma toți, chiar și cei uscați de tot, au dat alți lăstari, dar foarte timizi.

Nuci pârliți
Nuci pârliți

Îmi mai rămăsesera câțiva nuci netransplantați, încă în PET-uri, care au pățit și ei același lucru. Din cauza asta am exclus mai multe posibile cauze și am rămas doar cu acestea: fie a fost căldura foarte mare de vină sau a fost ceva în apa cu care ud, venită de la rețea.

Nuci pârliți
Nuci pârliți

Ca să atenuez șocul termic, în lipsa unei plase de umbrire, am încercat să rezolv problema văruind pungile și mulcind nucii cu paie. În felul aceasta am sperat să reduc temperatura la rădăcinile nucilor, știind că albul reflecta lumina și căldura. Am mai avut câțiva puieți de nuc in apropeire, mititei și ei, dar cu rădăcinile direct în pământ, care nu au fost afectați în niciun fel de vaulul de căldură.

Va trebui să mai țin încă un an nucii în sac și sunt foarte curios dacă aceste măsuri aplicate preventiv vor reuși să îi ferească de uscare. Aș încerca, în plus, să îi umbresc cu plasă de umbrire.

Nucii pe căldură
Nucii pe căldură

Un eveniment similar l-am avut în septembrie şi nu doar la nucii plantaţi în săculeţi din material textil, ci şi la nucii din câmp. Probabil de vină au fost tot temperaturile ridicate şi seceta.

Arsuri nuci

1 răspuns la “Uscarea frunzelor la nuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *