Altoiri în „T” cu mugure dormind

A venit vremea ca puieții de măr produși din semințe să facă cunoștință cu briceagul de altoit.  Am început pe 30 august și mi-au trebuit 4 zile ca să termin de altoit în „T” aproximativ 800 de meri. A mers destul de repede, zic eu. 200 de meri pe zi.

Câteva zile înainte de a începe altoirile am irigat bine merii, astfel încât apa să ajungă în profunzime, la toate rădăcinile. În felul acesta se activează fluxul de sevă și coaja se desprinde ușor de lemn.

Irigarea merilor înainte de altoire
Irigarea merilor înainte de altoire

Despre altoirea cu mugure dormind am mai scris, se face o taietură transversală, urmată de una longitudinală în formă de T. Se desface coaja cu partea teșită a briceagului și i se face loc mugurelui desprins de pe ramura altoi, apoi se leaga. Mai e si varianta de altoire cu cip, pe care am folosit-o cu succes în primele mele încercări de altoire, dar acum am profitat de faptul ca se desprinde foarte ușor coaja și am altoit totul în T.  La altoirile cu cip e nevoie de mai multă precizie.

Altoire in T
Altoire in T

După operație am legat mai întâi cu bandă de altoire Buddy Tape. Am folosit o rola de bandă cu perforatii din 5 în 5 centimetri, doar cât să dau un ocol mărului în dreptul altoirii, astfel încât să sigileze cât mai bine rana, să nu între apa. Apoi am legat strâns deasupra și sub pețiol cu o folie mai rezistentă dintr-un material similar celui din care se fac pungile de supermarket.

Altoire in T
Altoire in T

Apoi am făcut același lucru de 800 de ori, asistat de Fifi.

Cu Fifi la altoit
Cu Fifi la altoit

Pe 11 sepembrie, adica la o săptămână și ceva de la altoire, am desfăcut câțiva altoi, aleator, să văd daca altoirea a avut succes.  Pețiolul s-a desprins de lângă mugure foarte ușor, a rămas lipit de banda Buddy Tape, așadar altorile au avut succes. Am refăcut legăturile.

Verifi care altoi

Pe 27 septembrie, deci la aproape o lună de la altoire, am desfăcut legăturile la toți merii și i-am lăsat desveliti complet. Motivul ar fi acela că portaltoiul continua să crească până toamna târziu, are frunze verzi mult timp după ce alți pomi și le leapădă, iar legăturile ar fi putut să ștranguleze pomul în zona altoiului. Așa cum e arată foarte bine. Ce frumos a reparat calusul rănile făcute de briceag.

Muguri de altoi
Muguri de altoi

Am zărit tot acum și 2-3 meri pe care am uitat să îi strang cu cea de-a doua bandă. Banda Buddy Tape nu a ținut rana închisă și s-a desfacut de tot, iar mugurele nu a supraviețuit.

Muguri de altoi
Muguri de altoi

Acceasta este o poză cu altoirea după 3 săptămâni de la desfacerea legăturilor, pe 19 octombrie. Totul pare in regula, nu s-a desfăcut rana, iar calusul a luat și el puțin soare la bord. Poate formează și puțin mai multă rezistentă la vremea de afară decât dacă ar fi rămas sub banda de altoire.

Altoire in T

 

1 răspuns la “Altoiri în „T” cu mugure dormind

  1. As dori detalii/imagini cu mugurele desprins de pe ramura altoi si care se introduce in taietura T . Cum si cand il recoltam, forma, dimensiuni, etc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *