Înscrieri noi la școala de puieți: piersici, nuci și castani

Dacă erați curioși ce ispravă am facut cu școala de puieți (versiunea din luncă), aflați că dintre toți sâmburii puși în pământ pe 17 aprilie, nu au răsărit decât o parte din piersici, nuci și castani, cei care apucasera deja să încolțească. Germinarea nu a continuat în pământ și cred ca motivul a fost lipsa umezelii în sol. Am udat o dată, după ce am pus sâmburii, dar apoi am fost ocupat cu alte lucruri și am trecut cu vederea că trebuie să mai trec pe la ei. Am zis că se descurcă, dar nu s-au descurcat. A urmat o perioada fără ploi.

Oricum, sunt bucuros pentru cei aproximativ 300 de piersici, 150 de nuci, 20 de castani și un alun care s-a gasit să facă notă discordantă.  Mai sunt bucuros și pentru faptul că am învățat câteva lecții de care am de gând să țin cont anul viitor. Anume, să plantez mai devreme, astfel încât semințele să se bucure de umezeala din sol de la începutul primăverii, să pregătesc terenul din toamnă și să nu plantez sâmburii înainte ca cel puțin 10% din ei să fi germinat (deci să-i pun la stratificat și mai devreme). Mă gândesc și la posibilitatea de a semăna sâmburii în ghivece, în solar, în cazul în care germinează prea devreme, să zicem în februarie și să îi transplantez în câmp după ce trec înghețurile.

Mai jos sunt câteva poze cu piersicii, nucii și castanii răsăriți. Cred că îmi ajung. Anul viitor o să încerc să fac mai mulți puieți de vișini, meri și peri.

Piersici
Piersici
Piersici
Piersici
Nuci
Nuci
Castani
Castani
Publicat în Fără categorie

10 răspunsuri la “Înscrieri noi la școala de puieți: piersici, nuci și castani

  1. Credeam ca numai eu am patit-o. Chiar si asa scoala ta (din lunca) arata gozav. Felicitari!!! Eu am incercat sa pun in ghiveci catina si goji. Am facut asta tocmai pt. ca era prea devreme sa-i pun in gradina dar s-au uscat din lispa de lumina. Pun o fotografie pe fb ca acolo ma descurc un pic mai bine.
    p.s. Ti-am trimis un mesaj pe care nu sunt sigur ca l-ai primit : am niste samburi de cirese…

  2. am trimes inscrierea la „scoala de puieti ” dar nu pot trimite.Mise transmite ca adresa mea de email exista deja .Asta inseamna ca m-am inscris de ceva timp sau cineva imi foloseste adresa.Sper sa fie bine.Tel. 0728837774

  3. Pe aici pe undeva ar fi trebuit sa fie mesajul meu dar nu e. Sigur am gresit. Iata pe scurt despre ce e vorba: cires nealtoit de vigoare mijlocie cu fructe f.gustoase si usor amarui care se fac rosii cand sunt f. coapte. N-am idee daca e un soi traditional in zona (in Buzau la ganita cu Ialomita) sau nu. Mie-mi aminteste de Boambe de Cotnari. Am strans 200 de samburi. M-as bucura sa-ti fie de folos… p.s. Scuze pt. intarzierea cu care am raspuns

    1. Nu, nu trebuie sparti, se desfac ei in timpul stratificarii. Poti incerca si cu ei sparti, nu e exclus, dar e o munca in plus si ii expui prea devreme fungilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *