Gardul de mărăcini, cel mai eficient gard împotriva caprioarelor

Mi-a ieșit mai devreme în cale următorul clip care vorbește despre protejarea livezii de căprioare folosind gardurile vii sau chiar folosind resturi de crengi din livadă. Spune câteva lucruri interesante care vin să îmi confirme ce aveam deja de gând să fac. Dacă tot am dat peste el am zis să spun și eu ce am de spus pe marginea subiectului.

Întâmplător, tot astăzi am dat un ocol livezii și deși plănuiam să grămădesc și să dau foc la niște mărăcini tăiați cu cositoarea acum două săptămâni (lăstari de păducei și porumbari), am decis că ar fi o idee mult mai bună să-i depozitez sub formă de gard, în șir, la marginea livezii, în special în zonele unde există trecători ale căprioarelor.

Nu știu cum e în alte părți, dar eu am o problemă serioasă cu ele. În primăvară veneau câte cinci deodată  să pască în livadă. Dimineața devreme, dar și seara. Când a început să se încălzească puțin și a început să curgă seva prin pomi, au început să facă și ele tăierile de primăvară la pomi, dar nu chiar așa cum aveam eu de gând.

Acum doi ani am fost nevoit să retez de deasupra punctului de altoire mai mulți meri roși de iepuri. S-au ridicat până la înălțimea de un metru fiind  protejați individual de o plasă de sârmă rabitz cu ochiuri mic, dar când au scos capul deasupra plasei de sârmă au fost ciuguliți sistematic de căprioare. Nu tot timpul, cu pauze, dar a fost suficient să revină o dată la câteva luni în livadă ca să facă tăierile la vârfete.

La nuci povestea e diferită. Nu rod, dar se freacă de ei cu coarnele. Am încercat să-i protejez tot cu plasă rabitz.

Primul și cel mai eficient pas în alungarea căprioarelor a fost să le aduc un cățel să le sperie și și-a făcut destul de bine treaba, dar tot mă mai întâlnesc cu câte o căprioară pe la marginea livezii.

Am deja un gard de sârmă ghimpată la care am adăugat și două fire de gard electric intercalate. Pe porțiuni am mai pus plasă de sârmă recuperată de la alte garduri și mărăcini, dar gardul pe toată lungimea lui nu e perfect. Unul eficient ar fi din plasă de sârmă de doi metri, ca pe marginea autostrăzilor, dar costurile sunt prea mari.

În sfârșit, schimb strategia și încercă să rezolv parțial problema încurajând creșterea naturală a păduceilor, porumbarilor și chiar rugilor la marginea sălbatică a livezii. Dacă cei verzi nu sunt suficient de deși, adaug mărăcini tăiați din altă parte.

Anul acesta miza e și mai mare pentru că am plantat mai mulți cireși sălbatici și i-am altoit la 60 cm de sol, exact la botul căprioarei.

Revin cu rezultatele….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?